Όταν ο Βαρβιτσιώτης "κρυβόταν" πίσω από τη βουλευτική ασυλία για το φαγοπότι στο δήμο Γλυφάδας

Πίσω από τη βουλευτική ασυλία προτίμησε να… κρυφτεί ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αν και σύμφωνα με τα εισαγγελικά έγγραφα είχε σαφή εμπλοκή σε σκάνδαλο κακουργηματικής απιστίας κατά του Δημοσίου.

574717381dc524b43b8b4a7b

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Βαρβιτσιώτης ήταν δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Γλυφάδας, η τότε δημοτική αρχή προχώρησε στην απευθείας αγορά δυο οικοπέδων, που σκοπό είχαν να μετατραπούν σε κοινόχρηστο χώρο, πλατεία και παιδική χαρά. Το ζητούμενο είναι πως για τα συγκεκριμένα οικόπεδα «έτρεχε» ήδη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Όπως προκύπτει από το σχετικό βούλευμα, η αγορά αυτή αποδείχτηκε κατά πολύ ακριβότερη από την τιμή της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Έτσι, το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 2,8 εκατ. ευρώ, με τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου προκύπτει ότι η τιμή των 1290 ευρώ/τμ προτάθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ.

Εν τάχει να αναφερθεί πως η διαδικασία απαλλοτρίωσης είχε ξεκινήσει από το 1969, αλλά δεν τελεσφόρησε ποτέ. Αποτέλεσμα αυτού, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, με το διοικητικό πρωτοδικείο να αίρει την άκαρπη απαλλοτρίωση και να αποφασίζει τη διεξαγωγή νέας από το Δήμο.

Ωστόσο, αντί αυτού, η τότε (σ.σ. 2011) νέα δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον κ. Κόκκορη, αποφασίζει την απευθείας αγορά των οικοπέδων.

«Οι κατηγορούμενοι αντί να ακολουθήσουν την ήδη δρομολογημένη διαδικασία επανεπιβολής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των παραπάνω ακινήτων με τιμή αποζημίωσης την ορισθείσα από το δημοτικό συμβούλιο, ήτοι 868 ευρώ/τμ (αντικειμενική αξία) που θα επιβάρυνε το δήμο Γλυφάδας με το ποσό των 3 εκατ. Ευρώ για το πρώτο ακίνητο και με το ποσό των 2,9 εκατ. Ευρώ για το δεύτερο ακίνητο και συνολικά με το ποσό των 5,9 εκατ. Ευρώ επέλεξαν να «εγκαταλείψουν» την παραπάνω διαδικασία που ήταν πιο συμφέρουσα για το δήμο Γλυφάδας και να προβούν εν γνώσει τους στην επαχθέστερη για την περιουσία του δήμου διαδικασία της απευθείας αγοράς των οικοπέδων με τίμημα 4 εκατ. 463 χιλιάδες ευρώ για το πρώτο ακίνητο και με τίμημα 4 εκατ. 316 χιλιάδες ευρώ για το δεύτερο ακίνητο και συνολικά με τίμημα 8.779.494 ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Αξιοσημείωτο δε πως τα δυο συγκεκριμένα οικόπεδα όπως και τα οικόπεδα της Αιξωνής, αφορούν περιοχή περίπου 35 χιλιάδων στρεμμάτων, η οποία βρέθηκε στην κατοχή του μεγαλοτσιφλικά Καραπάνου.

Το Δημόσιο διεκδικεί τα εν λόγω κτήματα θεωρώντας ότι είναι καταπατημένα και με κανέναν τρόπο, ούτε λόγο χρησικτησίας, δεν έχει απωλέσει τα δικαιώματά του.

Υπεραμύνθηκε την αγοροπωλησία, αλλά δεν θέλησε να λογοδοτήσει

«Οι ιδιοκτήτες είχαν αμετάκλητη απόφαση περί άρσης της απαλλοτριώσεως. Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συντριπτική του πλειοψηφία, με τις ψήφους τεσσάρων παρατάξεων από τις επτά που εκπροσωπούνταν, ψήφισε υπέρ της αγοράς αυτών των οικοπέδων», υποστήριξε ο τότε υπουργός και νυν γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ.

Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την άρση της ασυλίας του, είπε: «Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε κριτική αλλά όχι στη συκοφαντία» και παράλληλα ενημέρωσε τους βουλευτές ότι τα οικόπεδα αγοράστηκαν με χρήματα από το ειδικό τέλος που είχε θεσπιστεί, το «πρασινόσημο», και ότι έχει κρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη νομιμότητα της δαπάνης.

Εν τέλει, στη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2014, επί διακυβέρνησης ΝΔ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Βαρβιτσιώτη τάχθηκαν 78 βουλευτές, «κατά» 143, ενώ 9 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Παρά λοιπόν το εισαγγελικό αίτημα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του τότε υπουργού, εκείνος, αν και διατυμπάνιζε τις διαφανείς διαδικασίες του Δήμου για την αγοραπωλησία, δεν ζήτησε από το Κοινοβούλιο να ψηφίσει την άρση της ασυλίας του, γνωρίζοντας -πιθανώς- την έκβαση της διαδικασίας.

Το γεγονός αυτό είναι ένα απτό παράδειγμα πώς η βουλευτική ασυλία γίνεται ασπίδα προστασίας πολιτών, οι οποίοι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και λόγω ιδιότητας μόνο αυτό δεν κάνουν. Και για να μην εκληφθούν τα προαναφερθέντα ως καταστρατήγηση του τεκμηρίου αθωότητας, ο ίδιος ο βουλευτής και γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ ως δημόσιο πρόσωπο που είναι θα έπρεπε ο ίδιος να ζητήσει από τη Βουλή την άρση της ασυλίας του για να δώσει απαντήσεις στη Δικαιοσύνη, με σκοπό να λάμψει η αλήθεια. Πόσο μάλλον, όταν όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι θα δικαστούν, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες.

Και για του λόγου το αληθές, η υπόθεση εκδικάζεται στις αρχές του 2017 και το παραπεμπτικό βούλευμα εμπεριέχει 30 ονόματα. Η πλειοψηφία αυτών αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας σε βάρους του Δημοσίου, ενώ οι πωλητές κατηγορούνται για ηθική αυτουργία.

Το απόσπασμα από το παραπεμπτικό βούλευμα 1932/2015 που αναφέρεται στον Βαρβιτσιώτη:


Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Τζίμα Πρετεντέρης

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…