Όταν ο Αντώνης Σαμαράς αναγνώριζε τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συνεχίζει να απασχολεί την εγχώρια πολιτική σκήνη και γίνεται αφορμή για αντεγκλήσεις και φωνές περί προδοτών.

5a6f52861dc524e11e8b463d

Έχει εκ των πραγμάτων ενδιαφέρον να δούμε πως ακριβώς εξελίχθηκε η ιστορία του Μακεδονικού από την περίοδο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Ο Σαμαράς, ο οποίος τοποθετήθηκε υπουργός Εξωτερικών το 1990, χειρίστηκε την εποχή εκείνη δύο μείζονος εθνικής σημασίας θέματα: το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με το απότοκό της, το Μακεδονικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ουσιαστικά εκείνος που
αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» όταν στις 2 Δεκεμβρίου 1991 σε ευρωπαϊκό
συμβούλιο που εξέταζε «τις ρυθμίσεις που ισχύουν για την εισαγωγή προϊόντων
προέλευσης από τις Δημοκρατίες Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Κροατίας, Μακεδονίας και
Σλοβενίας» ουσιαστικά αποδέχθηκε την ονομασία «Μακεδονία». Η απόφαση του
συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντώνη Σαμαρά καταγράφηκε ως
επίσημο ντοκουμέντο με τον αριθμό 3567/91 και αποτελεί το πρώτο έγγραφο
πρακτικής αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως Μακεδονίας.    


Τα παραπάνω υπενθύμισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, προκαλώντας την αντίδραση του επί σειρά ετών στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργου Μουρούτη ο οποίος έγραψε στο twitter του ότι το παραπάνω έγγραφο αφορά περίοδο πριν την ανεξαρτητοποίηση των Σκοπίων. «Αντίθετα» συμπλήρωσε ο Μουρούτης, «για την ανεξαρτητοποίηση ο Σαμαράς πέτυχε τρεις θριαμβευτικούς όρους, στους οποίους βασίζεται ακόμα η Ελλάδα».

Είναι ωστόσο σαφές από το έγγραφο που οι υπουργοί Εξωτερικών της τότε ΕΟΚ υπογράφουν αναφορικά με την αναστολή των συμφωνιών με τη Γιουγκοσλαβία και τη σύναψή τους με τα νέα κράτη, η πΓΔΜ αναφέρεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Για το ζήτημα μάλιστα είχε καταθέσει ερώτηση προς τον Αντώνη Σαμαρά ο Κώστας Σημίτης με τον πρώην πρωθυπουργό να του απαντά πώς η Ελλάδα «απείχε» από τη λήψη της απόφασης αλλά πέρασε δήλωση επιφύλαξης. 


Σε κάθε περίπτωση όπως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραδέχθηκε χρόνια μετά, η Σύνοδος Κορυφής που δημιούργησε τετελεσμένα για την Ελλάδα αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Τότε οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ -και ο Σαμαράς αναμεσά τους- αναγνώρισαν επίσημα τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μητσοτάκη την ημέρα της διαπραγμάτευσης ο Σαμαράς δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά του, ως τη στιγμή που βγήκε η απόφαση της Συνόδου. Μόνο αργότερα, στη Σύνοδο της Λισαβόνας, ο Μητσοτάκης κατάφερε να επιβάλει τον συμβιβαστικό όρο να αποκαλούνται τα Σκόπια FYROM. Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο πως ο Σαμαράς υλοποιούσε μια δική του ατζέντα εξωτερικής πολιτικής. Στις 13 Απριλίου 1992 ο Μητσοτάκης καρατόμησε τον Σαμαρά από το Υπουργείο Εξωτερικών και ανέλαβε ο ίδιος υπουργός.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ