Όταν το Κουτί της Πανδώρας «άνοιγε» τον Φάκελο της Κύπρου (video)

Δείτε τα δύο αφιερώματα της εκπομπής «Το Κουτί της Πανδώρας» με τις σημαντικές αποκαλύψεις για το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο

Η Κύπρος μετρά ήδη 45 χρόνια από την ημέρα του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Τέτοιες μέρες πριν από σχεδόν μισό αιώνα, η χούντα των Αθηνών με τη βοήθεια των επί κυπριακού εδάφους συνεργατών της παρακολουθεί την εξέλιξη του σχεδίου που είχε καταστρώσει.

Ήταν 8.15 το πρωί της 15ης Ιουλίου. Δύο φάλαγγες αρμάτων εξήλθαν στο οδικό δίκτυο με στόχο την εξουδετέρωση της προεδρικής φρουράς.

Την ίδια ώρα, ο Μακάριος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο και συνομιλούσε με μαθητές από την Αίγυπτο που τον είχαν επισκεφθεί.

Κανονιοβολισμοί τρομάζουν τα παιδιά. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τους καθησύχασε. Οι κανονιοβολισμοί συνεχίστηκαν.

Κατά το πραξικόπημα 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν.

Στις 13.00 της ίδιας ημέρας ο Μακάριος φορώντας τα ράσα του κατέβηκε από το όρος Τρόοδος και κατευθύνθηκε προς τον καθεδρικό ναό της Πάφου.

Το πλήθος παραληρούσε βλέποντάς τον ζωντανό.

«Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ. Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος τον οποίον συ εξέλεξες δια να είναι ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός, όπως η χούντα των Αθηνών και οι εδώ εκπρόσωποί της θα ήθελαν… » ακούγεται να λέει ο Μακάριος.

Οι λεπτομέρειες για τα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες στην Κύπρο, και ο βαθμός εμπλοκής της δικτατορίας στην Ελλάδα παρέμεναν για πολλά χρόνια άγνωστα.

Αρκετές δεκαετίες μετά το κυπριακό πραξικόπημα και τις ολέθριες εξελίξεις που το ακολούθησαν, μόλις το 2018 δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτοι τέσσερις από τους 33 συνολικά τόμους του «Φάκελου της Κύπρου». 

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Κοινοβουλίων σε Αθήνα και Λευκωσία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι στη διάθεση μας ολόκληρο το πόρισμα της Ελληνικής Βουλής σχετικά με τα γεγονότα (την μεγάλη προδοσία) που αποδείχθηκαν καθοριστικά για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού.

Το Κουτί της Πανδώρας «ανοίγει» τον Φάκελο της Κύπρου

Ωστόσο μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 που αποκαλύφθηκε το πρώτο μέρος του «Φακέλου της Κύπρου», δεν βρισκόμασταν στο σκοτάδι, αφού οι δημοσιογραφικές έρευνες που είχαν γίνει είχαν ήδη ρίξει φως στη σκοτεινή υπόθεση του πραξικοπήματος στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, η εκπομπή Το Κουτί της Πανδώρας είχε πραγματοποιήσει μεγάλα αφιερώματα στο συγκεκριμένο θέμα αποκαλύπτοντας απόρρητα έγγραφα και λεπτομέρειες για το πραξικόπημα και τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δείτε την εκπομπή – Φάκελος Κύπρου: Το πραξικόπημα, τα απόρρητα έγγραφα, οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον «Φάκελο της Κύπρου» μάλιστα έκανε εκτενή αναφορά στα όσα ακολούθησαν με την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων, την προδοσία, αλλά και τον ρόλο των ΗΠΑ.