Όταν η Μαρία Σπυράκη το 2017 έκανε την ίδια ερώτηση με την Ολλανδή δημοσιογράφο

Μπορεί ο  Κυριάκος Μητσοτάκης  να ενοχλήθηκε από την ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου για τις επαναπροωθήσεις (pushbacks) αλλά το 2017 όχι μόνο δεν τον  ενοχλούσαν οι ερωτήσεις για το θέμα αλλά τις έκανε και στέλεχος της ΝΔ

spyraki 7

Με σχετική ερώτηση απευθύνθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως δημοσιογράφος (σύμπτωση) η κ. Σπυράκη γνώριζε και τόνιζε ότι «η άτυπη και βίαιη επαναπροώθηση θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».

Διαβάστε παρακατωμια ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δείτε πόσο μοιάζει με αυτή που έκανε  η Ολλανδή δημοσιογράφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξοργίστηκε:

«H άτυπη και βίαιη επαναπροώθηση θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, σύμφωνα με τον κανονισμό 343/2003 «για τη θέσπιση κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους, υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης ασύλου που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας» (Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ). Μάλιστα, ενέχει σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση στην Τουρκία κίνδυνο «για απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση» και κίνδυνο να υποστούν οι επαναπροωθούμενοι «… μειωτική της προσωπικότητας εξευτελιστική μεταχείριση που αντιβαίνει στο άρθρο 3 της ΕΣΔΑ».

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τέτοιου είδους συμπεριφορές από τις ελληνικές αρχές και αυτεπάγγελτη έρευνα έχει αρχίσει και από το Συνήγορο του Πολίτη.

Δεδομένων των κρουσμάτων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως αναφέρονται και στις σχετικές εκθέσεις που αφορούν τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει λάβει γνώση των καταγγελιών της ΕΕΔΑ και σε τι ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου αυτές να διερευνηθούν;

Σε ποιες ενέργειες υποχρεούνται να προβούν οι ελληνικές αρχές για τους Τούρκους πολίτες που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα αναζητώντας διεθνή προστασία και πώς θα διασφαλιστεί ότι η τυχόν νόμιμη επαναπροώθησή τους δεν θα συνεπάγεται παραβίαση των δικαιωμάτων τους από την Τουρκία;

Ποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν εφεξής;

Η κατάθεση της ερώτησης στο Ευρωκοινοβούλιο από την Μαρία Σπυράκη

(Με πληροφορίες από newscenter.gr)

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ