Newsroom

Newsroom

Ιω. Κριεκούκη: Όταν η καταδικασμένη δήμαρχος Μάνδρας έλεγε ότι «δε θα κάνουμε αντιπλημμυρικά επειδή βρέχει μια φορά στα 30 χρόνια»

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα επειδή βρέχει μια φορά στα 30 χρόνια» - To χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

4495511

Έξι μήνες πριν από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική που κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους, η καταδικασμένη πλέον Δήμαρχος Μάνδρας, δήλωνε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι «δεν χρειάζεται να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα επειδή βρέχει μια φορά στα 30 χρόνια».

Αρχικά να σημειωθεί ότι για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα που είχε ως αποτέλεσμα 25 νεκρούς, σήμερα το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και άλλοι δώδεκα κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι, ενώ κατά πλειοψηφία άλλοι οκτώ κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δούρου για Μάνδρα: Όταν έχει συμβεί τραγωδία, δεν υπάρχουν περιθώρια χαράς και προσωπικής δικαίωσης

Μεταξύ των οκτώ, ένοχη κατά πλειοψηφία κρίθηκε για το αδίκημα της πλημμύρας και της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας δια παραλείψεως η τότε Δημαρχος Μάνδρας Ιωαννα Κριεκούκη.

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα επειδή βρέχει μια φορά στα 30 χρόνια»

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, το Κουτί της Πανδώρας, σε ρεπορτάζ της Αντιγόνης Μιχοπούλου, επισήμανε με ακράδαντες αποδείξεις ότι οι εγκληματικές ελλείψεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Μάνδρας, όχι μόνο ήταν γνωστές στους υπευθύνους του Δήμου, αλλά όπως φαίνεται από τα πρακτικά συνεδρίασης, το Μάιο του 2017, επρόκειτο για κεντρικές αποφάσεις της Δημάρχου.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάνδρας, Γιώργος Σαμπάνης και Μπάμπης Θεοδώρου προειδοποιούσαν πως αντί για έργα ανάπλασης πεζοδρομιού στην κεντρική οδό Κοροπούλη, θα έπρεπε να προηγηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς η οδός βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ρέμα της Αγ. Αικατερίνης, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο ρέμα της περιοχής.

Σε αυτή τη συνεδρίαση, η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά, να απαντάει σε προειδοποίηση του δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Σαμπάνη, ως εξής: «Aν έγινε μια περίπτωση (πλημμύρας), ή αν θα γίνει μία σε 30 χρόνια (πλημμύρα), που απευχόμαστε, δε θα κάνουμε το δρόμο, ρέμα» 

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Ήταν τα λόγια του αντι-περιφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Ιωάννη Βασιλείου που έφεραν στην επιφάνεια την ομολογία εγκληματικής αμέλειας της Δημάρχου της Μάνδρας.

«Εσβησαν τα ποτάμια» έλεγε ο κ. Ιωάννη Βασίλειου και είναι απορίας άξιο πως με τόση σιγουριά η δήμαρχος της περιοχής σε δημοτικό συμβούλιο έλεγε: «Δεν χρειάζεται να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα επειδή βρέχει μια φορά στα 30 χρόνια», όταν η τοποθεσία που είναι χτισμένη η Μάνδρα έχει καταλάβει δύο ποτάμια τα οποία συναντιούνται στο κέντρο της πόλης.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα λόγια του καθηγητή γεωλογίας, Ευθύμιου Λέκκα, στην ΕΡΤ, ο οποίος είπε «το 1/3 της Μάνδρας είναι χτισμένο πάνω στην κοίτη ενός ποταμού», παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τον παρακάτω χάρτη που δείχνει πως τα ποτάμια πλημμύρισαν την πόλη η οποία χρόνια τώρα είχε «μπαζωθεί» πάνω στα ποτάμια.

Χαρακτηριστικό της απραξίας και της ανευθυνότητας των κατά καιρών διοικήσεων είναι ένα δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη” του 2005 όπου κάτοικος της περιοχής αναφέρει το εξής: «Η Μάνδρα είναι χτισμένη πάνω σε ρέματα!», λέει χαρακτηριστικά ο Ν. Κόλιας, κάτοικος της περιοχής. «Ο δήμαρχος που είχε διοριστεί από τη χούντα, είχε προχωρήσει σε ένταξη της Μάνδρας στο σχέδιο πόλης χωρίς να διευθετηθεί το ζήτημα των ρεμάτων. Αλλά και οι κατοπινές διοικήσεις του δήμου δεν έκαναν τίποτα γι’ αυτό το σοβαρό θέμα, λόγω… έλλειψης χρημάτων. Κάθε έργο κοστίζει, αλλά εάν είναι απαραίτητο για να ζήσει ο κόσμος πρέπει να γίνει!», τόνισε.

 

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…