Παιδιά σκλάβων, δόλωμα στα σαγόνια του αλιγάτορα

Μια αποκρουστική άγνωστη πτυχή της σκλαβιάς των Αφρικανών στις ΗΠΑ

Από όλες τις θηριωδίες που έχουν γίνει εναντίον των σκλάβων Αφρικανών στην Αμερική και την Ευρώπη, η χρήση μωρών ως δολώματος για αλιγάτορες στην Αμερική είναι ίσως μια από τις πιο απεχθείς.

Ίσως γι’ αυτό και να μην έχει γίνει ευρέως γνωστή αυτή η πλευρά της ιστορίας της μαύρης κοινότητας στην Αμερική, καθώς αναδεικνύει σε όλο της το εύρος τη ζωώδη μεταχείριση που αντιμετώπιζαν οι σκλάβοι στις ΗΠΑ.

Τα μωρά των Αφρικανών χρησιμοποιούνταν ως δόλωμα για να βγουν οι αλιγάτορες από το νερό στην ξηρά. Αυτή η πρακτική χρησιμοποιούνταν στη Λουιζιάνα, τη Φλόριντα και σε άλλες περιοχές στο νότιο μέρος της Αμερικής.

Κατά την περίοδο εκείνη υπήρχε μεγάλη ζήτηση σε δέρμα αλιγάτορα, το οποίο χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή παπουτσιών, ζωνών και άλλων προϊόντων. Το δέρμα αλιγάτορα ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρο ιδιαίτερα τον 19ο, αλλά και στις αρχές του 20ού αιώνα. Όμως οι κυνηγοί αντιμετώπιζαν πολλούς κινδύνους στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τους αλιγάτορες στην επιφάνεια του νερού το βράδυ.

Έτσι λοιπόν οι κυνηγοί συνήθιζαν να κλέβουν παιδιά σκλάβων προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως δόλωμα.

Το 1923, μια αναφορά στο περιοδικό Time αναφέρει για πρώτη φορά ότι «έγχρωμα μωρά χρησιμοποιούνταν ως δόλωμα αλιγάτορα» στη Φλόριντα. «Τα νήπια οδηγούνταν να παίξουν στα ρηχά νερά, ενώ επαγγελματίες κυνηγοί περίμεναν κρυμμένοι πιο μακριά. Όταν ο αλιγάτορας πλησίαζε τη λεία του, τον πυροβολούσαν».

Αυτή η τακτική, όσο βάναυση και αν φαίνεται, ήταν στην πραγματικότητα καλύτερη από αυτή που αναφέρει άρθρο των Miami New Times. Σύμφωνα με το άρθρο, που επικαλείται μαρτυρίες αυτοπτών, οι κυνηγοί έβαζαν μαύρα βρέφη που δεν μπορούσαν ακόμη να περπατήσουν στις όχθες των ποταμών. Τα μωρά ήταν δεμένα με σχοινί από τον λαιμό και τη μέση και έκλαιγαν πλατσουρίζοντας στο νερό στην προσπάθειά τους να απεμπλακούν από τα δεσμά. Οι κυνηγοί σκότωναν τον αλιγάτορα αφού εκείνος είχε ήδη στα σαγόνια του το μωρό, ανταλλάσσοντας τη ζωή του, με εκείνη του αλιγάτορα, ο οποίος προφανώς μπορούσε να τους επιφέρει μεγαλύτερα κέρδη.

Τον Οκτώβριο του 1919 η εφημερίδα The Richmond Times Dispatch κυκλοφορεί με «ανέκδοτο» που έχει τίτλο «Προστασία θηραμάτων». Το άρθρο αναφέρει: «Καταλαβαίνουμε ότι οι αρχές της Φλόριντα σκοπεύουν να απαγορεύσουν τη χρήση μαύρων βρεφών (χρησιμοποιεί τον προσβλητικό όρο «pickaninnies») ως δολωμάτων αλιγάτορα. Λένε ότι πρέπει να κάνουν κάτι για να ελέγξουν την ταχύτατη εξαφάνιση αλιγατόρων, λόγω της βαρυστομαχιάς».

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 1922, η The New Ulm Review δημοσιεύει άρθρο με το οποίο ενημερώνει για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πανηγύρι της κομητείας Brown. Στο τμήμα όπου αναφέρονται τα πυροτεχνήματα, το άρθρο σημειώνει «θα υπάρχει επίσης ένας μεγάλος έγχρωμος αλιγάτορας που θα κυνηγάει ένα μαύρο μωρό».

Υπάρχουν δεκάδες «ανέκδοτα», αναφορές εορτασμών, ακόμη και ενθύμια όπως καρτ ποστάλ που αναφέρονται σε αυτό το απάνθρωπο έθιμο. 

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του φαντασιακού ορισμένων, και όχι πραγματικά γεγονότα.

Πρόκειται όμως για εγκλήματα τα οποία δεν μπορούν ξεχαστούν και για θηριωδίες που έχουν αγνοηθεί για δεκαετίες.

Με πληροφορίες από theundefeated.com και libertywritersafrica.com

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…