ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Όταν το εθνικό συμφέρον υποτάσσεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες…

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ του Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται τα εθνικά μας συμφέροντα για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων, εντάσσοντάς τα στην προεκλογική της στρατηγική.

200916162732 Mitsotakis Zaev 4 16 09 2020 2048x1365 1

Ούτε είναι η πρώτη φορά που, ενόψει εκλογών, ανακαλύπτουν «προδότες» στο στρατόπεδο των πολιτικών τους αντιπάλων.

Το 2019 οι «προδότες», σύμφωνα με τη δεξιά προεκλογική ρητορική, ήταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς.

Αφορμή για το τότε προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ ήταν η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η οποία είχε ανακηρυχθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε πράξη εθνικής μειοδοσίας, προς τέρψη του ακροδεξιού και εθνικιστικού ακροατηρίου με τις περικεφαλαίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δεν έχει νόημα σήμερα, 3 χρόνια μετά, να επιχειρηματολογήσει κανείς για την αξία και τα εθνικά οφέλη εκείνης της Συμφωνίας. Αρκεί να δει κανείς τι λένε ή καλύτερα τι δεν λένε σήμερα, ως κυβέρνηση, για τη Συμφωνία των Πρεσπών εκείνοι που τότε την κατηγορούσαν σαν δήθεν πράξη εθνικής μειοδοσίας και θα αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο τα εθνικά μας συμφέροντα υποτάχτηκαν τότε στις προεκλογικές τους σκοπιμότητες.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έπαψε να είναι «προδοτική» μόλις ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός. Οι περικεφαλαίες κρύφτηκαν στα αζήτητα του ακροδεξιού ακροατηρίου και οι πλατείες ερήμωσαν από τους… υπερπατριώτες Μακεδονομάχους.

Τα λάβαρα του πατριωτισμού ξαναβγαίνουν, όμως, σήμερα από τα σεντούκια της Δεξιάς, ενόψει και πάλι των επερχόμενων σύντομα, όπως φαίνεται, εθνικών εκλογών. 

Αυτή τη φορά αφορμή δεν τους συμφέρει να είναι και πάλι η Συμφωνία των Πρεσπών, μια και η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν την ακύρωσε, όπως υπόσχονταν, αλλά την εφάρμοσε προς όφελος της χώρας, καυχόμενη μάλιστα γι’ αυτό.

Αφορμή σήμερα για την εκμετάλλευση των εθνικών μας συμφερόντων για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας από τη Δεξιά είναι η Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και η ένταση που οι γείτονες εντέχνως καλλιεργούν και που εμείς δεν κάνουμε τίποτε για να την απομειώσουμε.

Σαν «προδότες» σήμερα στοχοποιούνται από τη μια ο ηρωικός διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, – τον οποίο παραλίγο θα βράβευε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν παρενέβαινε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση – και από την άλλη ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

Ο πρώτος στοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί αποκάλυψε τη μεγάλη αλήθεια που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει για να μην εκτεθούμε διεθνώς. Ότι δηλαδή η Ελλάδα, επί των ημερών της, επαναπροωθεί στη θάλασσα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν μέσω της χώρας μας να περάσουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Με ολέθριες συχνά συνέπειες για τη ζωή πολλών προσφύγων που πνίγηκαν αβοήθητοι στα νερά του Αιγαίου.

 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη στοχοποιήθηκε σαν «προδότης» γιατί αποκάλυψε άλλη μια μεγάλη αλήθεια για την εθνικά επιβλαβή δράση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα νησιά μας. Αποκάλυψε δηλαδή ότι στέλνουν μυστικά στην Ουκρανία τον οπλισμό των νησιών.

Και στις δύο περιπτώσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ταυτίζει τον εαυτό της με το εθνικό συμφέρον και στοχοποιεί όποιον ασκεί κριτική στην ολέθρια για τη χώρα εξωτερική της πολιτική.

Μια πολιτική που αφενός εκθέτει την Ελλάδα για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, μέσω της τακτικής των επαναπροωθήσεων και αφετέρου μας αποδυναμώνει διεθνώς, έχοντας οδηγήσει τη χώρα να εμπλακεί σε έναν πόλεμο από τον οποίο χάσαμε πολύτιμους συμμάχους, που σε δύσκολες στιγμές θα ήταν εγγυητές της ειρήνης στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ορρωδεί προ ουδενός. Με τη διχαστική ρητορική της και προκειμένου να προσεγγίσει, ενόψει εκλογών, το ακροδεξιό της ακροατήριο υποτάσσει, για μια ακόμη φορά,  το εθνικό συμφέρον στις προεκλογικές της σκοπιμότητες.

Και όλα αυτά σε μια εποχή που η Τουρκία, για δικούς της κι εκείνη λόγους, κλιμακώνει την ένταση πυροδοτώντας το κλίμα στο Αιγαίο.

Η κλιμάκωση της έντασης σε μια εποχή πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε μια εποχή σφοδρής ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού και μεγάλης
ακρίβειας, είναι βέβαιο ότι δεν συμφέρει ούτε τους Έλληνες, ούτε τους Τούρκους. Υπηρετεί μόνο συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες των δύο κυβερνήσεων, ενόψει εκλογών.

Και βέβαια λειτουργεί σαν αντιπερισπασμός και για τους δύο λαούς, στρέφοντας την προσοχή τους μακριά από τα μεγάλα και πραγματικά προβλήματα που η πολιτική των κυβερνήσεών τους έχει προκαλέσει.

Μόνο που στην παρούσα φάση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν 3 χρόνια, η ισορροπία των δυνάμεων έχει μεταβληθεί, ως αποτέλεσμα τόσο των διεθνών πρωτοβουλιών του Ερντογάν, όσο και των κακών επιλογών της εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκη. 

Με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν για τα εθνικά μας συμφέροντα τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά που παίζουν εκείνοι που τα εκμεταλλεύονται για να κατηγορήσουν σαν «προδότες» τους πολιτικούς τους αντιπάλους και να καταγράψουν άλλη μια εκλογική… εποποιία.

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Ektakti Epikairotita 0 1

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, πριν από λίγο ανακοίνωσε τα μέλη της νέας κυβέρνησης