«Όταν δέχεσαι τον ρατσισμό, είσαι μέρος του»

Ο Ελληνοαρμένιος ποδοσφαιριστής Ανδρέας Μκρτσιάν άκουσε να του λένε στο γήπεδο ότι «καλά έκαναν οι Τούρκοι και σας έκοβαν τα κεφάλια» και μιλάει στο Κουτί της Πανδώρας για τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο, καθώς και για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μκρτσιάν

Ο Ανδρέας Μκρτσιάν γεννήθηκε στην Αρμενία αλλά μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Έχει παίξει σε αρκετές ομάδες της Β’ και της Γ’ Εθνικής, ενώ για μια σεζόν αγωνίστηκε στην αρμενική Πιούνικν Ερεβάν, με την οποία μάλιστα κατέκτησε πρωτάθλημα και συμμετείχε στα προκριματικά του Champions League. Το καλοκαίρι του 2018 επέστρεψε στον Νέστο Χρυσούπολης, φορώντας και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Η ομάδα του φέτος διεκδικεί την άνοδο από τον πρώτο όμιλο της Γ’ Εθνικής μαζί με τον γειτονικό Α.Ο Καβάλας. Την Κυριακή οι δύο ομάδες έπαιξαν αντίπαλες και το αγωνιστικό ενδιαφέρον ήταν έντονο, πέραν της έντασης από την τοπική αντιπαλότητα. Το γήπεδο είχε πολύ κόσμο, όμως, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο από ανθρώπους που πήγαν να δουν μπάλα και να φωνάξουν υπέρ της ομάδας τους.

«Έμπλεξες τις γενοκτονίες με το ποδόσφαιρο»

Ο Μκρτσιάν, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, κατήγγειλε χυδαία ρατσιστική επίθεση από παράγοντας της Καβάλας. «Προς τον “μεγαλοπαράγοντα” της πλάκας που στο παιχνίδι Καβαλα-Νεστος φώναζε καθόλη την διάρκεια: π@€στη Αρμενε καλά κάνανε οι Τούρκοι και σας κόβανε τα κεφάλια θα πω ένα και μόνο πράγμα… Λυπάμαι που σιχάματα σαν εσένα ζουν κ αναπνέουν στον ίδιο κόσμο με εμάς… υ.γ. Ελπίζω ποτέ να μην ζήσεις όσα ζήσανε οι πρόγονοι μου γιατί είσαι τόσο φλώρος και λίγος που σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι έμπλεξες τις γενοκτονίες και τον αβάσταχτο πόνο Αρμενίων και Ποντίων! Περαστικά σου ανύπαρκτε!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μκρτσιάν, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Η διοίκηση της Καβάλας απάντησε με επίσημη ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «δήθεν καταγγελίες ρατσιστικής συμπεριφοράς» και δεν στέκεται στο ίδιο στο περιστατικό, αλλά στο γεγονός ότι ο παίκτης το κατήγγειλε μετά από δύο μέρες. Η ομάδα του Μκρτσιάν, ο Νέστος Χρυσούπολης, απάντησε, αναφέροντας πως «ο Αντρέας έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι λειτουργεί με αγάπη και με αρχές στο άθλημα που υπηρετεί» και καλώντας τον ΑΟΚ να καταδικάσει το περιστατικό. Ο ίδιος ο παίκτης, έχει βγει μπροστά για να προστατέψει συμπαίκτες του και να σταματήσει εν τη γενέσει τους τέτοιου είδους συμπεριφορές.

«Οι ίδιοι οι οπαδοί τους το καταδικάζουν»

«Δεν θέλω να μιλάω γι’ αυτό άλλο, με ρίχνει πολύ», τονίζει από την πλευρά του στο Κουτί της Πανδώρας ο 30χρονος ποδοσφαιριστής, καταβεβλημένος από όλη την κατάσταση και την πίεση που έχει δεχθεί τις τελευταίες ώρες. Μας εξήγησε το περιστατικό και απάντησε στα λεγόμενα της Καβάλας, για τον λόγο που δεν προέβη σε καταγγελία νωρίτερα. «Εγώ άκουσα κάποιον που έλεγε “Αρμένιε, Αρμένιε” και έβριζε. Απλά επειδή είχε χτυπήσει ένας συμπαίκτης μου στο ντέρμπι και πήγα στο νοσοκομείο την Κυριακή και δεν ασχολήθηκα. Την επόμενη ημέρα που είδα έναν άλλον συμπαίκτη μου που είναι από την Καβάλα και τον ρώτησα ποιος έλεγε αυτά που έλεγε και έμαθα ακριβώς τι ειπώθηκε μου είπε το όνομά του. Δεν μπορούσα να πω κάτι χωρίς να ξέρω ποιος είναι γι’ αυτό το έβγαλα με καθυστέρηση. Και το χρησιμοποιεί η Καβάλα, λέγοντας ότι το κάνω για να φανώ, επειδή το έβγαλα μετά από δύο μέρες, που δεν με νοιάζει καν. Έβγαλαν ανακοίνωση που λένε ότι όλα είναι ψέμματα ενώ οι ίδιοι οι οπαδοί τους και όλος ο κόσμος το καταδικάζει», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κανείς από την ομάδα δεν τον έχει πάρει τηλέφωνο για να του ζητήσει συγγνώμη, σε αντίθεση με παλαίμαχους παίκτες της ομάδας. Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, ο συγκεκριμένος παράγοντας δεν επιτέθηκε μόνο στον ίδιο. «Έχει αποκαλέσει πίθηκο συμπαίκτη μου που είναι από την Αφρική, αισθάνομαι πραγματικά ντροπή». Ο συμπαίκτης του είναι ο Λουσιέν Κουντού, ο οποίος είναι από την Ακτή Ελεφαντοστού.

«Αν δεν αντιδράς, είναι σαν να το δέχεσαι»

Αυτή τη φορά, το περιστατικό πήρε δημοσιότητα, προκάλεσε αντιδράσεις και είναι πιθανόν να γίνουν και σχετικές έρευνες. Υπάρχουν όμως άλλα που μένουν για πάντα στον αγωνιστικό χώρο ή στα αποδυτήρια, συχνά κατόπιν πιέσεων και συγκαλύψεων. «Σίγουρα υπάρχουν περιστατικά και δεν βγαίνουν, απλά μπορεί τα παιδιά να μην το λένε ή να μην του δίνουν τόση σημασία. Αυτό που άκουσα εγώ ήταν πάρα πολύ βαρύ και δεν μπορείς να το περάσεις έτσι», υποστηρίζει ο Μκρτσιάν στο Κουτί της Πανδώρας. Έχοντας αγωνιστεί στο πρωτάθλημα Αρμενίας και έχοντας συναναστροφή με ποδοσφαιριστές που έχουν βρεθεί σε άλλα πρωταθλήματα, γνωρίζει ότι το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. «Και στην Ελλάδα αλλά και έξω έχουμε συναντήσει και έχουμε δει τέτοια φαινόμενα. Το θέμα όμως είναι ότι εμείς το ζούμε εδώ και πρέπει να το πολεμήσουμε εδώ», τονίζει.

Σε ανάλογα περιστατικά στην Αγγλία, οι δράστες εντοπίζονται και είναι πολύ συχνό φαινόμενο να τιμωρούνται δια παντός από τους αγώνες των ομάδων τους. Γίνεται όμως ένα ζήτημα με ρίζες βαθιά στην κοινωνία να αντιμετωπιστεί μόνο με τέτοιον τρόπο; Για τον Ελληνοαρμένιο το ζήτημα βρίσκεται αλλού. «Αν βλέπεις ένα κακό δίπλα σου, όσο το δέχεσαι είσαι μέρος του κακού. Δηλαδή αν εμένα ο διπλανός μου πει κάποιον πίθηκο, θα τον χτυπήσω στον ώμο και θα του πω “τι είναι αυτά που λες;”. Είναι σαν να το δέχεσαι όταν γίνεται κάτι τέτοιο και δεν αντιδράς. Είσαι μέρος του κακού. Πρέπει να δραστηριοποιηθεί το υγιές κομμάτι στην κερκίδα και σε όλο το ποδόσφαιρο για να το περιορίσει και τελικά να το σταματήσει». Ο ίδιος, άλλωστε, έχει τσακωθεί τόσο με οπαδό της ομάδας του όσο και με συμπαίκτη, για ανάλογες συμπεριφορές. «Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην κοινωνία. Τα παιδιά μου και τα παιδιά όλων δεν μπορούν να πηγαίνουν στα γήπεδα και να ακούν τέτοια λόγια, το ποδόσφαιρο πρέπει μόνο να ενώνει και όχι να προκαλεί μίσος. Ο άνθρωπος κι ο σεβασμός πρέπει πάντα να μπαίνουν πάνω από όλα…»

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…