Όταν από παπαγάλος γίνεσαι οσιομάρτυρας

Η μιντιακή αφήγηση ενός γεγονότος μπορεί να απέχει χιλιόμετρα από το ίδιο το γεγονός και η αλήθεια είναι πως η διάχυση της επικοινωνίας σε μιντιακό επίπεδο δεν αποτελεί κυβερνητικό ατού.

57b8931e1dc52487018b46e8

του Άγγελου Προβολισιάνου

Τελευταίο παράδειγμα το non paper του Μαξίμου για τους δύο δημοσιογράφους που απελευθέρωσαν φαντασία και υπαινιγμούς από τα social media. Ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου διερωτήθηκε αν ο υπουργός Ναυτιλίας επιτηδευμένα βιάστηκε να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με το δυστύχημα στην Αίγινα, ενώ ο έτερος δημοσιολόγος πήρε μέρος στη σεναριολογία περί «ΣΥΡΙΖόπουλων» που επέβαιναν στο ταχύπλοο.

Με δεδομένο ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος έχει τοποθετηθεί ήδη από την Πέμπτη για το όργιο φημών που προκλήθηκε από την εσκεμμένη δημοσιογραφική παραφιλολογία, είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο πρέπει το Μαξίμου να απαντά σε οποιονδήποτε έχει την τάση να αναζητά άλλες διαστάσεις από αυτές που προσφέρει η πραγματικότητα.

Η ονομαστική ανακοίνωση του Μαξίμου δίνει το δικαίωμα να γίνεται λόγος για στοχοποίηση δημοσιογράφων, καθεστωτικό σκεπτικό, ακόμα και κυβερνητικό πανικό που τείνει να ποινικοποιήσει τα δημοσιογραφικά ερωτήματα. Και αυτό γιατί λίγοι θα αναρωτηθούν αν τα ερωτήματα ήταν ουσιώδη ή υπαινικτικά.

Κάπως έτσι μεγάλα δημοσιογραφικά πνεύματα όπως ο Πορτοσάλτε που κατά κανόνα παρουσιάζουν τον ιδιοτελή σχολιασμό ως είδηση, βλέποντας τον Κυριάκο ως Κλιντ Ίστγουντ της πολιτικής, μετατρέπονται σε οσιομάρτυρες του δημόσιου λόγου. 

Με αυτό το σκεπτικό, κάθε αποκύημα της φαντασίας ενός blogger ή κάποιου χρήστη του διαδικτύου πρέπει να επιφέρει και τον ανάλογο κυβερνητικό σχολιασμό.

Ίσως ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτός στο Μαξίμου ο όρος της οικονομίας του λόγου και το πώς οι επικοινωνιακές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν με τα απολύτως απαραίτητα. Ειδικά δε όταν σχολιάζεται με τη μορφή υστερόγραφου η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ και η ανάρτηση του Θεοδωράκη, ο οποίος μοιάζει να υποδύεται τον Ηρακλή Πουρό της πολιτικής σκηνής.

ΥΓ. Η Νέα Δημοκρατία ως πυλώνας της δημοκρατίας έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για να υπερασπιστεί την επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου, ασχέτως αν επί Σαμαρά δημοσιογράφοι σέρνονταν στα δικαστήρια για λίστες που από χέρια κατέληγαν σε συρτάρια και τούμπαλιν. Απλά, τότε, η ευαισθησία σκόνταψε στο όνομα Παπασταύρου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αποφασισμένη η Κιόβεσι να λογοδοτήσουν για τα Τέμπη οι υπουργοί, ανεξάρτητα από την ασυλία τους στην Ελλάδα

Kovesi EP scaled 1

Αποφασισμένη η Κιόβεσι να λογοδοτήσουν για τα Τέμπη οι υπουργοί, ανεξάρτητα από την ασυλία τους στην Ελλάδα

Ερώτημα-βόμβα της Ευρωπαία Εισαγγελέα για άσκηση απευθείας διώξεων κατά πολιτικών προσώπων