«Οσμή σκανδάλου» για το «Γ. Καραϊσκάκης» με το σχέδιο α λα Nova από Μαρινάκη

Σχέδιο διαγραφής οφειλών από τις πιστώτριες τράπεζες με την κωδική ονομασία «project kick», με το «μοντέλο Nova», αποκαλύπτει το Εθνος της Κυριακής

4864647

Το  δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, οι πιστώτριες τράπεζες δρομολογούν σχέδιο στα πρότυπα της συνδρομητικής τηλεόρασης Nova, η οποία αναμένεται να περάσει στον έλεγχο του Βαγγέλη Μαρινάκη, εφ’ όσον περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα, οι τράπεζες αποφάσισαν να δώσουν στο σχέδιο, την ευρηματική κωδική ονομασία «project kick» (ή στα ελληνικά «σχέδιο κλωτσιά!) για να κλείσουν την εκκρεμότητα με την ιστορική έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού.

Η εφημερίδα  σημειώνει ότι το «μοντέλο Nova» έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με οικονομικούς αναλυτές να χαρακτηρίζουν υπερβολικά υψηλό το μέγεθος του «κουρέματος» που φέρεται να αποδέχθηκαν οι πιστώτριες τράπεζες για να κλείσει η συμφωνία πώλησης με τον Έλληνα εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού.

Κάτι ανάλογο λέγεται πως επιχειρείται και με τα δάνεια της «Γ. Καραϊσκάκης», – της εταιρείας που ανέλαβε την ανακατασκευή και εκμετάλλευση του πειραϊκού γηπέδου το 2003 -, προκαλώντας και πάλι την αντίδραση της αγοράς.

«Θα πρόκειται», όπως λένε, μια εξέλιξη- πρόκληση εάν οι πιστώτριες τράπεζες αποδεχθούν και στην περίπτωση της «Γ. Καραϊσκάκη» ένα «μεγάλο κούρεμα». Δεν μπορούν, επισημαίνουν σε συνομιλητές τους, να χαρίζονται έτσι χρήματα σε βάρος του ελληνικού λαού, όταν έχει πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα για να κρατήσει όρθιο το τραπεζικό σύστημα μέσα από τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις (τρεις φορές μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων!).

Τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η εν λόγω εταιρεία έχει υπάρξει διαχρονικά ασυνεπής στην καταβολή των δόσεων.

Λέγεται πως δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, παρ’ ότι είναι μια επιχείρηση που έχει έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων του γηπέδου. Είναι σαν ένας δανειολήπτης να έχει πάρει στεγαστικό δάνειο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, να μην έχει καταβάλλει ούτε μια δόση επί πολλά χρόνια και κάποια στιγμή οι τράπεζες να προχωράνε σε δραστικό «κούρεμα» του δανείου και αυτός να συνεχίσει να μένει στην ίδια στέγη.

Εάν μάλιστα, στο τέλος της μέρας, το επενδυτικό fund που θα αγοράσει το δάνειο της Γ. Καραϊσκάκης, το πουλήσει έναντι πινακίου φακής πίσω στην Γ. Καραϊσκάκης, τότε σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς θα μιλάμε για ένα «σκάνδαλο μεγατόνων», το οποίο δεν θα έχει προηγούμενο στην οικονομική ιστορία του τόπου. Το παραπάνω ενδεχόμενο, όπως εξηγούν οι ίδιοι, δεν είναι επιστημονική φαντασία καθώς συνηθίζεται τα funds που αποκτούν δάνεια, να επιδιώκουν να βρουν λύση πρώτα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και στη συνέχεια απευθύνονται σε τρίτους.

Η εταιρεία, λέγεται πως σταμάτησε τα τελευταία χρόνια να πληρώνει τις δόσεις του δανείου όχι μόνο γιατί έπεσαν κατακόρυφα τα έσοδα του γηπέδου από τα ενοίκια των καταστημάτων που βρίσκονται πέριξ του, αλλά και λόγω της διαμάχης ανάμεσα στον νυν επικεφαλής της ΠΑΕ, Β. Μαρινάκη και τον τέως Σωκράτη Κόκκαλη.

Ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι έχει πουλήσει το μερίδιό του 50% στην «Καραϊσκάκης» ήδη από το 2010 (όταν δηλαδή ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου ο Μαρινάκης) και επομένως δεν φέρει κάποια ευθύνη ενώ από την άλλη πλευρά, ο Μαρινάκης ανταπαντά ότι αν και προπλήρωσε το ποσοστό του 50% της εταιρείας που είχε ο Κόκκαλης, εντούτοις ακόμη το όλο θέμα είναι σε εκκρεμότητα, και επομένως δεν μπορεί ούτε ο ίδιος να αναλάβει την κάλυψη των δανειακών οφειλών. Με λίγα λόγια, το 50% του γηπέδου βρίσκεται «στον αέρα» και κανείς εκ των δύο παραγόντων δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να πληρώσει το χρέος. Το υπόλοιπο 50% των μετοχών βρισκόταν σε εταιρεία συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που όμως έχει δεσμευθεί από το Δημόσιο για σωρεία χρεών.

Περίεργη σιωπή

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η σιωπή της ΠΑΕ Ολυμπιακός «θεωρείται τουλάχιστον περίεργη καθώς η υπόθεση των δανείων του γηπέδου την αφορά άμεσα». Αναφέρει επίσης,  πως πολλοί αναρωτιούνται γιατί η ΠΑΕ δεν έχει ευαισθητοποιηθεί τόσο χρόνια – πέραν από μια αναφορά μάλλον τυπικού χαρακτήρα του διοικητικού και μετοχικού ηγέτης της ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό της εταιρείας-, τη στιγμή που διακυβεύονται τόσο πολλά και υπάρχουν μια σειρά από κίνδυνοι σχετικά με την χρήση του γηπέδου.

Αναρωτιούνται επίσης, πώς άφησε την υπόθεση να «σκάσει» και να οδηγηθούν τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια της Καραϊσκάκης Α.Ε. έχουν ως εξασφάλιση την εκμετάλλευση όλων των εγκαταστάσεων του ομώνυμου γηπέδου.

Το ρεπορτάζ του Έθνους του Κυριακής θυμίζει, πως η αντίστροφή μέτρηση για το Καραϊσκάκη ξεκίνησε στις αρχές του 2019, όταν η Eurobank ως επικεφαλής των ομολογιούχων προχώρησε στην καταγγελία του ομολογιακού, κάνοντας άμεσα απαιτητό όλο το ποσό της οφειλής η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της «Καραϊσκάκη Α.Ε.» ήταν 45,3 εκατ. ευρώ. Οι πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του γηπέδου, προχώρησαν στην αποδέσμευση ενός μέρους από τα εισπραττόμενα ποσά της εταιρείας.

Περίπου έξι μήνες πριν, αποφάσισαν να βάλουν μπροστά το σχέδιο με την κωδική ονομασία «project kick». Από αυτό, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής το αμερικάνικο fund Fortress, το οποίο διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 40,9 δισ. δολαρίων, έχοντας ως ιδιοκτήτη τον Γιαπωνέζο μεγιστάνα Μασαγιόσι Σον.

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται από πλευράς του fund να γίνει η δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά των δανείων. Με την τελική κρίση να την έχουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Πηγή: Εθνος 

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…