Newsroom

Newsroom

Όσλο: Πυροβολισμοί σε γκέι club λίγο πριν το Pride – 2 νεκροί και 10 τραυματίες

Μετά το τραγικό περιστατικό το Pride πάει για αναβολή με τους διοργανωτές να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

oslo

Ένοπλος άνοιξε πυρ έξω από γκέι κλαμπ στο Όσλο, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από δέκα, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο ένοπλος συνελήφθη πέντε λεπτά αφότου άρχισε να πυροβολεί, σύμφωνα με την αστυνομία και εκτιμάται ότι έδρασε μόνος. Το σημείο που έγινε η δολοφονική επίθεση, αλλά και η χρονική στιγμή- λίγες ώρες πριν από το σημερινό Pride στο Όσλο- δημιούργησε ανησυχία ότι στόχος μπορεί να ήταν η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Νορβηγίας. Μιας χώρας όπου τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν από το 2009 το δικαίωμα να παντρεύονται και να αποκτούν παιδιά.

Οι πληροφορίες για τους τραυματίες είναι συγκεχυμένες. Οι Νew York Times αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν 19 άνθρωποι από την επίθεση, ενώ το Reuters κάνει λόγο για 14. Τρεις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Ο δράστης άνοιξε πυρ έξω από το London Pub, «επίκεντρο της νυχτερινής ζωής» της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Όσλο, σύμφωνα με τους New York Times. Ο ένοπλος συνέχισε να πυροβολεί έξω από διπλανό κλαμπ και μετά σε παρακείμενο δρόμο, όπου συνελήφθη έπειτα από λίγα λεπτά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Τόρε Μπάρσταντ, στην εφημερίδα Aftenposten.

«Είδα έναν άνδρα να φτάνει με μια τσάντα. Έβγαλε ένα όπλο και άρχισε να πυροβολεί», περιέγραψε ο δημοσιογράφος του NRK, Όλαφ Ροενέμπεργκ, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο τη στιγμή της επίθεσης.  «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν αεροβόλο. Όταν έσπασε η τζαμαρία του διπλανού μπαρ, κατάλαβα ότι έπρεπε να τρέξω να καλυφθώ», συμπλήρωσε.

Δεν είναι σαφές αν οι πυροβολισμοί συνδέονται με κάποιο τρόπο με το Pride, δήλωσε ο Μπάρσταντ. «Η αστυνομία είναι σε επαφή με τους διοργανωτές του Pride. Θα υπάρξει συνεχής αξιολόγηση των μέτρων που θα πρέπει να πάρει η αστυνομία για να προστατεύσει την εκδήλωση και για το αν αυτό το περιστατικό έχει κάποια σχέση με το Pride», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πληροφορίες από NewYorkTimes και www.rosa.gr