Newsroom

Newsroom

Όσκαρ 2022: Oι μεγάλοι νικητές και το χαστούκι που σόκαρε το Χόλιγουντ

Η low-budget ταινία «CODA» αναδείχθηκε καλύτερη ταινία της χρονιάς - Το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ και η συγγνώμη μετά το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου

AP22087089734517

Η low-budget ταινία «CODA» της Σιάν Χέντερ, για την περίπλοκη ζωή μιας οικογένειας κωφών και της κόρης της, που έχει την ακοή της, κατέκτησε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, διαψεύδοντας τα προγνωστικά ειδικών και σηματοδοτώντας τον θρίαμβο της Apple TV+, που έγινε η πρώτη πλατφόρμα streaming που κατακτά Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η σκηνοθέτρια Σιάν Χέντερ εξασφάλισε εξάλλου βραβείο καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου, ενώ ο Τρόι Κότσουρ, κωφός εκ γενετής, έλαβε βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου.

Το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Γουίλ Σμιθ για την ερμηνεία του στο φιλμ «Η μέθοδος Γουίλιαμς», όπου ενσαρκώνει τον πατέρα-προπονητή των δύο πρωταθλητριών του τένις Σερίνα και Βίνους Γουίλιαμς. Ωστόσο, η νίκη του επισκιάστηκε από ένα περιστατικό που σημειώθηκε νωρίτερα, όταν ο Σμιθ σηκώθηκε από τη θέση του και χαστούκισε τον παρουσιαστή Κρις Ροκ, επειδή είπε ένα αστείο για τη σύζυγό του, Τζέιντα Πίνκετ-Σμιθ, αφήνοντας άναυδους τους πάντες. Ο ηθοποιός εκνευρίστηκε επειδή ο Ροκ ειρωνεύτηκε το ξυρισμένο κεφάλι της Πίνκετ-Σμιθ, η οποία πάσχει από αλωπεκία.

 

“Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Ακαδημία”, είπε δακρυσμένος ο ηθοποιός κατά τη βράβευσή του, προσθέτοντας: “Η αγάπη σε εξωθεί να κάνεις τρελά πράγματα”.

Η Τζέσικα Τσαστέιν έλαβε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο φιλμ «The eyes of Tammy Faye», όπου ενσαρκώνει τον ρόλο της τηλεευαγγελίστριας Τάμι Φέι Μπέικερ, ενώ η Αριάνα ΝτεΜπόουζ κέρδισε το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της Ανίτας στο «Γουέστ Σάιντ Στόρι», στο ριμέικ του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον έλαβε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία της «Η εξουσία του σκύλου» κι έγινε έτσι μόλις η τρίτη γυναίκα που έλαβε το χρυσό αγαλματίδιο, έναν χρόνο μόλις μετά την Κλόι Τζάο.

Εξάλλου, το «Drive my car» του Ιάπωνα σκηνοθέτη Ριουσούκε Χαμαγκούτσι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας. Εμπνευσμένο από τρεις νουβέλες του συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι για τους «άνδρες χωρίς γυναίκες», το φιλμ αφηγείται την ιστορία ενός ηθοποιού και θεατρικού σκηνοθέτη τον οποίο στοιχειώνει η απώλεια της γυναίκας του.

Το «Summer of Soul»του μουσικού της χιπ-χοπ Αμίρ «Questlove» Τόμσον, με θέμα την αξιομνημόνευτη αν και ξεχασμένη από πολλούς συναυλία στο Χάρλεμ το 1969, που είχε αποκληθεί «το μαύρο Γούντστοκ», έλαβε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Το Όσκαρ κλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων απέσπασε το «Ενκάντο» της Disney, ενώ το βραβείο Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου απονεμήθηκε στο «Belfast».

Αναλυτικά τα βραβεία:

Καλύτερη Ταινία: «CODA» της Σίαν Χέντερ

Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον, «Η εξουσία του Σκύλου»

Α’ Ανδρικός Ρόλος: Γουιλ Σμιθ για το «Η Μέθοδος των Γουίλιαμς»

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Τζέσικα Τσαστέιν για το «The Eyes of Tammy Faye»

Διασκευασμένο Σενάριο: Σίαν Χέντερ για το «CODA»

Πρωτότυπο Σενάριο: Κένεθ Μπράνα για το «Belfast»

B’ Γυναικείος Ρόλος: Αριάνα ΝτεΜπόουζ για το «West Side Story»

Β’ Ανδρικός Ρόλος: Τρόι Κότσερ για το «Coda»

Μουσική: Χανς Τσίμερ για το «Dune»

Κοστούμια: Κρουέλα

Φωτογραφία: Γκρεγκ Φρέιζερ για το «Dune»

Μοντάζ: Τζο Γουόκερ για το «Dune»

Καλύτερο Τραγούδι: «No Time to Die» από την ομώνυμη ταινία.

Σκηνικά: Dune

Διεθνής Ταινία: Drive My Car του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι (Ιαπωνία)

Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Ενκάντο, Ένας Κόσμος Μαγικός»

Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους: Summer of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised) του Questlove

Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους: The Queen of Basketball

Οπτικά Εφέ: Dune

Ήχος: Dune

Κομμώσεις/Μακιγιάζ: Λίντα Ντόουντς, Στέφανι Ινγκραμ και Τζάστιν Ράλι για το «The Eyes of Tammy Faye»

Μικρού Μήκους Ταινία Animation: The Windshield Wiper

Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action: The Long Goodbye του Ανέιλ Καρία

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…