ΟΣΕ: Εξώδικα και απειλές απέναντι στις καταγγελίες εργαζομένων για το προβληματικό δίκτυο

Κωφεύει εδώ και χρόνια ο ΟΣΕ και η συνήθης απάντηση προς τα αιτήματα των εργαζομένων ήταν τα εξώδικα και οι μηνύσεις.

treno ose nekros

Εξώδικα και απειλές ήταν σταθερά η ανταπόκριση του ΟΣΕ στις ανησυχίες που εξέφραζαν μέσω των σωματείων τους οι εργαζόμενοι, όπως αποκάλυψε το πρωί του Σαββάτου ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το συμβάν σε εκπομπή του OPEN.

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την επαπειλούμενη διατάραξη της υγείας και της ασφάλειάς μας εξαιτίας των προβλημάτων στο δίκτυο και σας καλούμε να λάβετε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειάς μας. Σας καλούμε επίσης να μας εξηγήσετε εγγράφως εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας για τα μέτρα που προτίθεστε να λάβετε» τονιζόταν σε μία από τις δεκάδες ανακοινώσεις στις 31 Οκτωβρίου 2022 η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού «Έλξης» (Π.Ε.Π.Ε.).

Μάλιστα, στις 8 Μαρτίου,έναν χρόνο πριν το δυστύχημα στα Τέμπη σε έγγραφη διαμαρτυρία της προς την διοίκηση, έθετε ζήτημα «πρωτοφανούς έλλειψης συντήρησης του δικτύου στα όρια της υποχρηματοδότησης αλλά και της υποστελέχωσης του ΟΣΕ».

Μπροστά στην τραγωδία που προμηνυόταν, οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ, ακόμη και υπό ένα επισφαλές εργασιακό καθεστώς, διεκδικούσαν επί χρόνια την ορθότερη λειτουργία του και δεν προσπαθούσαν να βάλουν τα προβλήματα της δημόσια (κάποτε) επιχείρησης «κάτω από το χαλί».

Είναι απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν μετά από τόσες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των ίδιων, η διοίκηση της εταιρίας να προσπαθεί να συναιτήσει τους εργαζομένους με προκλητικά εξώδικα προς τα σωματεία.

Όπως αποκαλύπτεται, η ανταπόκριση του ΟΣΕ στα πάγια αιτήματα των εργαζομένων για αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, τηλεδιοίκηση, φωτοσήματα, ETCS (European Traffic Control System) και αποκατάστασης της ασφάλειας του δικτύου η οποία όπως οι ίδιοι τονίζουν «έχει καταστεί εδώ και χρόνια προβληματική», ήταν να κατηγορηθούν ως συκοφάντες και να απειληθούν ότι θα υποστούν τις συνέπειες.

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…