Οscar 2022: Η κατάρα του Netflix, η σφαλιάρα και οι θεωρίες συνωμοσίας

Η μεγάλη νίκη του «Coda» χάρισε στην Apple Tv+ το ιστορικό ρεκόρ της πρώτης κατάκτησης στην κατηγορία του καλύτερου φιλμ της χρονιάς από τηλεοπτικό κανάλι streaming.

oscar

Από τον περασμένο Οκτώβριο όταν είχε ξεκινήσει η άτυπη οσκαρική κούρσα οι ειδικοί είχαν προαναγγείλει ότι το βραβείο του best film θα κέρδιζε δίχως καμιά αμφιβολία η ταινία της Τζέιν Κάμπιον «Η εξουσία του σκύλου». Οι λόγοι ήταν υπεραρκετοί: η ανυπαρξία ισχυρού ανταγωνισμού, η αναγνώριση της Κάμπιον ως δημιουργός πρώτου μεγέθους, η εσωστρέφεια του Χόλιγουντ που για να βγάλει τα σπασμένα της πανδημίας αφιερώθηκε στη δημιουργία μπλομπάστερ που θα στόχευαν στην εμπορική επιτυχία. Και πάνω από όλα η δικαίωση των προσπαθειών των ανθρώπων του Netflix που τα τελευταία χρόνια έριχναν τσουβάλια με δολάρια σε ακριβές, πανάξιες δημιουργίες («Roma», «Monk», «Ιρλανδός» κλπ) αλλά έβλεπαν ταινίες όπως το «Πράσινο βιβλίο» να τους παίρνουν την ύστατη στιγμή την μπουκιά από το στόμα. Με το νεογουέστερν της Κάμπιον οι άνθρωποι του Netflix ήταν βέβαιοι πως φέτος ήταν η χρονιά τους.

Όλα κυλούσαν βάσει προγράμματος και τα πάντα οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως ο νικητής στην κατηγορία του κορυφαίου φιλμ της χρονιάς για πρώτη φορά στην 94η διαδρομή του θεσμού θα έχει τηλεοπτική σφραγίδα. Μόνο που τελικά δεν είχε τη σφραγίδα του Netflix όπως όλοι περίμεναν αλλά της Apple Tv+ που χτύπησε διάνα όταν στη διάρκεια του περασμένου φεστιβάλ Σάντανς οι άνθρωποι του καναλιού διέγνωσαν σωστά και αγόρασαν τα δικαιώματα του άγνωστου «Coda» αντί 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως η τελετή των φετινών Oscar θα μείνει στην ιστορία για τη σφαλιάρα του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ, λίγο πριν ο πρώτος κερδίσει το βραβείο – μετανοημένος και με δάκρυα στα μάτια για την προηγούμενη βίαιη αντίδραση του- στην κατηγορία του Α Αντρικού Ρόλου χάρη στην «Μέθοδο των Γουίλιαμς». Οι λάτρεις των συνωμοσιών αρχικά ξεσπάθωσαν. «Στημένο το παιχνίδι» είπαν. Μόνο πολύ αργότερα από το σκηνικό που έγινε viral στα μέσα μαζικής δικτύωσης και την «σταύρωση» του Γουίλ Σμιθ από τα ΜΜΕ, αναθεώρησαν όταν συνειδητοποίησαν ότι ο δημοφιλής ηθοποιός με την «αψυχολόγητη, μάτσο και βίαιη αντίδραση του» μόλις είχε καταστρέψει την καριέρα του. Ήταν οι ίδιοι συνωμοσιολόγοι που αποφάνθηκαν ότι η νίκη της Apple ήταν «προαποφασισμένη».

Προφανώς και δεν γνωρίζουν ότι η ταινία που κλέβει τα τελευταία χρόνια την παράσταση στο φεστιβάλ του Σάντανς είναι εκείνη που στο τέλος της βραδιάς των Όσκαρ φεύγει με το βαρύτιμο έπαθλο. Τα σαΐνια της Apple όμως το ήξεραν καλά και για  αυτό έσκασαν ένα κάρο λεφτά στους έκπληκτους δημιουργούς ενός ριμέικ γαλλικής κομεντί του 2017, που έχει ως πρωταγωνιστές μια οικογένεια κωφάλαλων. Κατά τα άλλα η φετινή απονομή θα μείνει στη μνήμη για δύο-τρία ακόμη στιγμιότυπα. Όπως την αμηχανία των κεντρικών παρουσιαστών να συνδέσουν εύστοχα την ανασφάλεια ελέω Covid εποχής με την αγωνία του πολέμου στην Ουκρανία, την απαράμιλλη κωμική δεινότητα της Έιμι Σούμερ («Ήμουν πίσω κι άλλαζα. Έχασα τίποτα;» είπε όταν ανέβηκε στην σκηνή λίγα λεπτά μετά από το επεισόδιο του Γουίλ Σμιθ) και την συγκινητική παρουσία του Τρόι Κότσερ όταν παρέλαβε το όσκαρ Β ρόλου κι έγινε μόλις ο  δεύτερος κωφός ηθοποιός που κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο στην σχεδόν ενός αιώνα διαδρομή του θεσμού.

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…