ΕΣ

Ελισάβετ Σολωμού

Οσα… ξέχασε ο Μητσοτάκης για την αείμνηστη Μυρσίνη Ζορμπά

Απαντώντας αιχμηρά στον Κυρ. Μητσοτάκη, η αρχαιολόγος Ελισάβετ Σολωμού, έγραψε το παρακάτω άρθρο, υπογραμμίζοντας όσα... ξέχασε να πει/γράψει ο πρωθυπουργός για τη Μυρσίνη Ζορμπά

4849539 1510x864 1

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εκλιπούσα πρώην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά«Η Μυρσίνη Ζορμπά υπήρξε μία δραστήρια προσωπικότητα, με δράση μισού αιώνα στον χώρο του πολιτισμού και με σαφές στίγμα στη δημόσια ζωή. Στην πολιτική υπηρέτησε με προσήλωση τις ιδέες της. Στους δικούς της ανθρώπους απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια».

Απαντώντας αιχμηρά στον Κυρ. Μητσοτάκη, η αρχαιολόγος Ελισάβετ Σολωμού, έγραψε το παρακάτω άρθρο, υπογραμμίζοντας όσα… ξέχασε να πει/γράψει ο πρωθυπουργός για τη Μυρσίνη Ζορμπά:

«Εκτός από τη νυν υπουργό Πολιτισμού τελικά ξέχασε και ο πρωθυπουργός ότι η Μυρσίνη Ζορμπά υπήρξε και υπουργός Πολιτισμού πριν επέλθει η λαίλαπα της αποδόμησης του πολιτισμού της χώρας από την κυβέρνησή του.

Η μόνη αλήθεια στην ανάρτησή του βέβαια είναι ότι η Μυρσίνη Ζορμπά υπηρέτησε “ιδέες και πρακτικές ριζικά αντίθετες από εκείνες που πρεσβεύει η παράταξή του και ο ίδιος προσωπικά”.

Είναι γεγονός. Η πολιτικός και υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά υπερασπίστηκε τα μνημεία και τη συλλογική μας μνήμη την ώρα που ο ίδιος και η σύζυγός του συνωμοτούσαν και σχεδίαζαν στο παρασκήνιο όταν ήταν στην αντιπολίτευση μαζί με τη μυστικοσύμβουλό του και μετέπειτα υπουργό Λίνα Μενδώνη την άλωση των δημόσιων μουσείων και των μνημείων της χώρας, την απαλλοτρίωση της συλλογικής μας κτήσης και την αποδιάρθρωση των συλλογικών δικαιωμάτων στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού.

Κύριε πρωθυπουργέ, η Μυρσίνη Ζορμπά υπηρέτησε ιδέες και πρακτικές ΡΙΖΙΚΑ αντίθετες από τις δικές σας γιατί έφερε τον πολιτισμό μέσα της. Γιατί θέσπισε διαγωνιστικό πλαίσιο για την επιλογή καλλιτεχνικών διευθυντών το οποίο εσείς καταργήσατε για να διορίσετε τον Λιγνάδη. Γιατί προστάτεψε τα αρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου που εσείς ξεπατώσατε. Γιατί έφερε πλαίσιο μελετών και εργασιών στα μνημεία που εσείς απαξιώσατε και παρακάμψατε για να τσιμεντώσετε την Ακρόπολη. Γιατί προστάτεψε την ιστορική μνήμη στην Ελευσίνα (ΠΥΡΚΑΛ) και στη Σαλαμίνα που εσείς παραδώσατε έρμαια στα συμφέροντα που σας στηρίζουν. Γιατί κήρυξε και διέσωσε τον κινηματογράφο Αλκυονίδα διαψεύδοντάς σας προκαταβολικά για τη δήθεν αναρμοδιότητά σας για τους κινηματογράφους. Γιατί σχεδίασε μια περιφερειακή πολιτιστική πολιτική, έναν νέο οργανισμό Βιβλίου και ένα ΑΚΡΟΠΟΛ αφιερωμένο στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, οράματα που η παράταξή σας είναι ανίκανη ακόμα και να τα προσεγγίσει και γι αυτό τα παραδώσατε στην αχρηστία επί 4 χρόνια. Γιατί έφερε νέο πλαίσιο αποτροπής της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης των μνημείων ενώ εσείς νομοθετήσατε φωτογραφικά για να ποζάρει ο Παρθενώνας, ο Λευκός Πύργος και η Βουλή των Ελλήνων στις ετικέτες των αναψυκτικών των χορηγών σας. Γιατί έστειλε τους έκπτωτους αναδόχους των ανολοκλήρωτων -ακόμη!-ψηφιακών έργων σπίτι τους ενώ εσείς τους ξαναμαζέψατε και τους μπουκώσατε με νέες απευθείας αναθέσεις.

Η Μυρσίνη Ζορμπά ήταν ΡΙΖΙΚΑ αντίθετη από εσάς γιατί έστειλε στη δικαιοσύνη επίορκους υπαλλήλους και καταχραστές δημοσίου που εσείς προστατεύετε με πάθος επι 4 χρόνια. Γιατί ως υπουργός δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να επισκεφτεί και να νομιμοποιήσει αρχαιοκάπηλους, όπως ο Λέοναρντ Στερν, δεν θα προστάτευε ποτέ εφοπλιστές που θα ανέσυραν αρχαιότητες από τον βυθό, δεν θα μετέτρεπε σε πασαρέλα τα μνημεία της χώρας για να κάνει οικογενειακές δημόσιες σχέσεις, δεν θα οργάνωνε μυστικά δείπνα μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως κάνατε εσείς στην Αντίπαρο, για να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία μεγιστάνων, δεν θα νομοθετούσε ποτέ για τον εκπατρισμό των αρχαιοτήτων για 50 χρόνια, δεν θα επέτρεπε την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μουσείων και του σχεδιασμού του δημόσιου χώρου, δεν θα διαμοίραζε τα ιμάτια του υπουργείου πολιτισμού και του δημόσιου πλούτου στις ελίτ που εσείς εκπροσωπείτε για να εξαργυρώσετε την πολιτική τους στήριξη.

Γι αυτό σας τρομάζει ακόμα και σήμερα η Μυρσίνη Ζορμπά.

Γιατί δεν συναλλάχθηκε με τη διαπλοκή σας και δεν ξέπλυνε τις πομπές τις δικές σας και των κολλητών σας. Γιατί αποστρεφόταν και πολέμησε το βαθύ σας κράτος. Γιατί πίστευε στην αξία -και όχι στη τιμή- των ανθρώπων και των πραγμάτων και έδειξε έναν άλλον, ανεκτίμητο δρόμο αξιοπρέπειας και πάλης για την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών για τον πολιτισμό χωρίς αποκλεισμούς.
Η Μυρσίνη Ζορμπά, κύριε πρωθυπουργέ, τιμάται και θα τιμάται από τον κόσμο του πολιτισμού εντός και εκτός της χώρας πολύ πιο πέρα από τον χρόνο και τον τόπο που υφίσταται προς το παρόν τη δική σας πολιτισμική ανυπαρξία».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Γιάννης

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: «Μα υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ»

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του, θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία την Δευτέρα 3…