ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Όσα ΔΕΝ είπε ο Μητσοτάκης στο COP26

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε στη Γλασκόβη, να απευθυνθεί στην παγκόσμια κοινότητα από το βήμα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, του γνωστού COP26, για να προπαγανδίσει το κυβερνητικό του έργο και να δώσει από μόνος του τα εύσημα στον εαυτό του.

2109f7e0 2a90 4908 9b3e 67456728d0a1

Για να το επιτύχει όμως αυτό, απέκρυψε μια σειρά από σοβαρές περιβαλλοντοκτόνες κυβερνητικές δράσεις ή και εχθρικές για το κλίμα παραλείψεις που επιδείνωσαν, αντί να βελτιώσουν, το περιβαλλοντικό πρόβλημα και την κλιματική κρίση στην Ελλάδα. Και πρώτα από όλα απέκρυψε το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής του καλοκαιριού, την οποία απέδωσε στην κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιώντας την σαν άλλοθι. 

Απέκρυψε δηλαδή το τεράστιο για τα δεδομένα της Ελλάδας μέγεθος της οικολογικής καταστροφής. Που φέτος ήταν πολλαπλάσια μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των καταστροφών τα τελευταία 10 χρόνια. Και ακόμη παρέλειψε να πει ότι η φετινή οικολογική καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα ήταν πολλές φορές πιο εκτεταμένη σε σχέση με τις πολύ μικρότερες καταστροφές που υπέστησαν τα δάση των γειτονικών μας μεσογειακών κρατών, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Κύπρου κλπ, που δοκιμάστηκαν από τις ίδιες με εμάς ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Τα 1,3 εκατομμύρια καμένα στρέμματα δασικής γης που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές του καλοκαιριού θα αφήσουν ένα τεράστιο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα συμβάλουν καθοριστικά στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και συνεπώς και της κλιματικής κρίσης στην περιοχή. 

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές του καλοκαιριού όμως και αποδίδοντας την οικολογική καταστροφή στην κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός, απέκρυψε σκοπίμως και την αλήθεια για τις αιτίες που προκάλεσαν τη δυσανάλογα μεγάλη, σε σχέση με τα γειτονικά μας μεσογειακά κράτη, οικολογική καταστροφή.
Παρέλειψε να αναφέρει ότι η κυβέρνησή του απέρριψε την πρόταση των δασικών υπηρεσιών της χώρας για χρηματοδότηση του έργου πυροπροστασίας των δασών, χρηματοδοτώντας μόνο το 10% εκείνου που χρειάζονταν για να καθαριστούν τα δάση από την εύφλεκτη ύλη και να διανοιγούν αντιπυρικές ζώνες και δασικοί δρόμοι.

Όπως επίσης ξέχασε να αναφέρει τη μη ανανέωση και τον μη εκσυγχρονισμό του πυροσβεστικού στόλου των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων, όπως παρέλειψε και τις 5.000 συμβάσεις πυροσβεστών, τις οποίες η κυβέρνησή του αρνήθηκε να ανανεώσει, τη στιγμή που προσλάμβανε χιλιάδες νέους αστυνομικούς.

Και βέβαια εκείνο που κράτησε για τον εαυτό του και συστηματικά παρέλειψε να μοιραστεί  με την παγκόσμια κοινότητα από το βήμα του COP26 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο καινοτόμος και πρωτότυπος παγκοσμίως τρόπος που εφηύρε η κυβέρνησή του για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Αντί να το κράτος να χρηματοδοτεί προληπτικές πολιτικές και έργα περιβαλλοντικής προστασίας και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρηματοδοτεί με δημόσιο χρήμα τους ολιγάρχες του πλούτου που ελέγχουν τα ΜΜΕ για να παρουσιάζουν τα πάντα ως εάν να είχαν γίνει οι φιλικές προς το περιβάλλον επεμβάσεις.

 

Κι έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι. Και οι ολιγάρχες του πλούτου, που απολαμβάνουν τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά και οι πολίτες που πιστεύουν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και δεν ανησυχούν.

Όμως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απέκρυψε από τους συναδέλφους του των υπολοίπων κρατών και το μυστικό με το οποίο κατάφερε να κάνει την κλιματική κρίση ευκαιρία.

Μετατρέποντας την κρίσιμης σημασίας υπόθεση της πράσινης μετάβασης που απασχολεί αυτή τη στιγμή τον πλανήτη, σε «πράσινο» καπιταλισμό.
Αντί δηλαδή να αναζητά και να εργάζεται για ένα νέο, φιλικό προς το περιβάλλον, μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως οι συνάδελφοί του από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εκείνος αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση σαν business as usual, αναθέτοντας δουλειές σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες φιλικών του συμφερόντων.

Όπως για παράδειγμα αναθέτει δουλειές για την καταστροφή της φύσης, με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε βουνοκορφές, σε δάση και σε σπάνια οικοσυστήματα, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Κι ακόμη, αναθέτει την ίδια την περιβαλλοντική αποκατάσταση των καμένων δασών σε εκείνες τις εταιρείες ή σε θυγατρικές τους, που διεκδικούν να εγκαταστήσουν εκεί ανεμογεννήτριες.

Όσο για τις κάποτε προστατευόμενες σπάνιες οικολογικές περιοχές της Ελλάδας, αυτές τις έχει ήδη προσφέρει προς οικοδόμηση σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με τον γνωστό περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη.

Και τέλος, όσον αφορά στο πρόγραμμα της βίαιης, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς ανταποδοτικά μέτρα απολιγνιτοποίησης της χώρας στην οποία προχώρησε η κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός παρέλειψε να πει στη Γλασκόβη ότι αναγκάστηκε να την ακυρώσει το ίδιο ξαφνικά όπως την εφάρμοσε, μόλις ανέβηκαν οι τιμές της ενέργειας διεθνώς.

Γι’ αυτό και έδωσε άλλες, καινούργιες ημερομηνίες λήξης της εξάρτησης της Ελλάδας από τον άνθρακα.

Άνθρακες λοιπόν αποδείχθηκε και ο θησαυρός της δήθεν φιλικής προς το κλίμα και το περιβάλλον πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Άλλωστε τα ελεγχόμενα από τον ίδιο ελληνικά ΜΜΕ δεν πρόκειται να αναφέρουν κουβέντα για όσα παρέλειψε σκοπίμως να αναφέρει.

Όσο για τα διεθνή ΜΜΕ, κανένα δεν ενδιαφέρθηκε για κάποιον που πήγε στο COP26 για να πουλήσει κυβερνητική προπαγάνδα…

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.