Όσα δεν είπαν τα δελτία ειδήσεων για τα "θαλασσοδάνεια" ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Στην περίπτωση που όλα όσα αποκαλύφθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή αφορούσαν κάποιο από τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, σήμερα θα κλυδωνιζόταν το πολιτικό σύστημα από την αλλεπάλληλη αναπαραγωγή των «θαλασσοδανείων» ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ.Όταν όμως αυτά σχετίζονται με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, η αποκάλυψη μεταστρέφεται σε συγκάλυψη μέσω της μιντιακής αφωνίας.

5819f90d1dc524066c8b4db9

Το σχήμα που αποτυπώνει εύστοχα τα στάδια του τριγώνου της διαπλοκής δεν διατυπώθηκε από κάποιον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την Ντόρα Μπακογιάννη. Μέσα σε λίγες γραμμές η βουλευτής της ΝΔ ξεδιαλύνει τον τρόπο που οι τραπεζίτες ξεχρεώνουν το γραμμάτιο του διορισμού τους, εγκρίνοντας διάτρητες και υπέρογκες δανειακές χρηματοδοτήσεις στα κόμματα. 

«Αποδεικνύεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός των κομμάτων είναι το πιο ακραίο φαινόμενο διαπλοκής, όταν οι διορισμένες διοικήσεις των κρατικών τραπεζών δανείζουν τις ηγεσίες των κομμάτων που τους διορίζουν, σε βάρος των συμφερόντων των μετοχών και, βεβαίως, των φορολογουμένων» έλεγε

κάποτε

η Ντόρα Μπακογιάννη . 

Το μόνο που δεν συμπεριέλαβε στο συλλογισμό της η βουλευτής της ΝΔ είναι η μιντιακή σιωπή γι’ αυτά τα «θαλασσοδάνεια». Όπως απεδείχθη από τις μέχρι τώρα συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, η μιντιακή συγκάλυψη εξασφαλίζεται με την αθρόα δανειοδότηση των Μέσων, έχοντας ως δόγμα τα λεγόμενα του υιού Ψυχάρη. «Αέρα – πατέρα». Ως εκ τούτου, δάνεια, πληροφορίες και ευθύνες έμεναν στο μιντιακό σκοτάδι όσων υπερασπίζονται τη διακαναλική πολυφωνία.

Καταγγελίες και αγωγές από Πειραιώς

Η κατάθεση του πρώην Γενικού Διευθυντή της ΝΔ από το 2010 έως το 2012, Θανάση Σκορδά, έφερε στην επιφάνεια όλα τα δανειακά πεπραγμένα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην επιφάνεια όχι των δελτίων ειδήσεων, αλλά μερικών διαδικτυακών Μέσων. Ωστόσο, πριν ο κ. Σκορδάς ξεκινήσει να καταθέτει αναληθείς απαντήσεις, μπρελόκ ή εξωραϊσμούς για τη δημιουργία εντυπώσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος, έριξε τη βόμβα.

Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε την Επιτροπή πως η τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε τρεις λογαριασμούς της ΝΔ, συνολικού ύψους 191 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια προέβη σε αγωγή κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «Πειραιώς» ακολούθησε την ίδια πρακτική και για το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας τρεις δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 158 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια προχώρησε σε αγωγή, με σκοπό τη διεκδίκηση του παραπάνω ποσού. Τι θα γινόταν αν αυτή η είδηση αφορούσε αντί το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η τριπλή εκχώρηση

Ξεκινώντας την εξέταση του κ. Σκορδά, ο Σπύρος Λάππας έφερε σε δύσκολη θέση τον πρώην Γενικό Διευθυντή της ΝΔ. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προβεί σε τριπλή εκχώρηση της κρατικής της επιχορήγησης σε τράπεζες (Αγροτική, Εθνική, Eurobank), ενώ υπήρχε η δέσμευση αυτή να κατοχυρωθεί μόνο για την Αγροτική. Εν συνεχεία, διευκρινίστηκε πως η ΝΔ, με βάση τις προβλέψεις του νόμου για εκχώρηση έως του 60% των κρατικών επιχορηγήσεων από τα δανειοδοτημένα κόμματα, θα αποπληρώσει το δανεισμό της μετά από 246 χρόνια. Τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί μόλις… 630 για να ξεχρεώσει, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της κρατικής επιχορήγησης που εισπράττει μετά τις τελευταίες εκλογές.

Κάπου εκεί ο Δημήτρης Σταμάτης  αύξησε τον τόνο της φωνής του, σε μια απόπειρα να εκτροχιάσει την κουβέντα της Επιτροπής και να προστατεύσει τον μάρτυρα, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος, όντας σε παράλληλο πολιτικό σύμπαν, ζητούσε από την Επιτροπή να φωνάξει τον Βαρουφάκη για να καταθέσει για το επίμαχο εξάμηνο που ήταν υπουργός.

Τραπεζικές υπερχρηματοδοτήσεις και δανειακοί κίνδυνοι

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αποσαφήνισε και το λόγο που οι δανειακές συμβάσεις στα δύο αυτά κόμματα αποτελούσαν επί της ουσίας τραπεζικές υπερχρηματοδοτήσεις. Και αυτό γιατί -σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ το 2010- οι πιστωτικές πράξεις ξεπερνούσαν κατά πολύ τις ετήσιες τακτικές κρατικές χρηματοδοτήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκαλώντας δανειακό κίνδυνο για την Αγροτική. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε επίσης και τη τραπεζική ασυλία που είχε η ΝΔ ως το 2012, την οποία ο πρώην Γενικός Διευθυντής επί Σαμαρά βάφτιζε τραπεζική ενημερότητα. Ο Θανάσης Σκορδάς υποστήριζε πως το συγκεκριμένο δάνειο της Αγροτικής ήταν ενήμερο έως και το 2012, ουσιαστικά όμως το δάνειο της Αγροτικής φαινόταν ενήμερο επειδή η τράπεζα δεν το είχε καταγγείλει.

«Όπως φαίνεται από τα δικά σας στοιχεία, οι αποπληρωμές του δανείου ήταν ελάχιστες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς το υπόλοιπο φτάνοντας τελικά τα 111,570 εκ ευρώ. Ακόμη, αν τα στοιχεία που προσκομίσατε συνδυαστούν και με την επιστολή που μας έστειλε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς- στην οποία αναφέρεται ότι η ΑΤΕ κατήγγειλε το συγκεκριμένο δάνειο στις 3/7/2012- τότε θα καταλάβουμε ότι το δάνειο φαινόταν ενήμερο, γιατί απλώς η ΑΤΕ δεν το είχε καταγγείλει ως τότε. Μιλάμε δηλαδή για ένα δάνειο που είχε φτάσει τα 111, 570 εκ ευρώ και κατέστη υπερήμερο, όταν τυπικά, η ΑΤΕ αποφάσισε να το καταγγείλει» σημείωσε ο κ. Σαντορινιός.

Απόπειρα αλλοίωσης εκλογικών αποτελεσμάτων

Η Αννέτα Καββαδία έδωσε κι άλλη διάσταση στο θέμα, καταθέτοντας τα ποσά που λάμβαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων. Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι τον Απρίλιο του 2004 το ΠΑΣΟΚ έλαβε 17 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 12 εκατ. ευρώ από την Αγροτική, τρεις μήνες πριν τη μάχη των ευρωεκλογών. Τον Αύγουστο του 2007 εγκρίθηκε αύξηση δανείου κατά 25 εκατ. για τη ΝΔ, ενώ την ίδια μέρα η Αγροτική τράπεζα ενέκρινε κατά 20 εκατ. ευρώ αύξηση δανεισμού για το ΠΑΣΟΚ. Οι δανεισμοί αυτοί έλαβαν χώρα τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου το 2007. Επιπρόσθετα, το Σεπτέμβριο του 2009, από τον γνωστό τραπεζικό τους δανειοδότη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξασφάλισαν και τα δύο κόμματα μαζί 27 εκατ. ευρώ, τρεις βδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Συνολικά, για τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτήθηκαν με 56 εκατ. και 45 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, με την Αννέτα Καββαδία να διαπιστώνει πως η χρηματοδότηση αυτή ισοδυναμεί με οικονομική ενίσχυση από επιχείρηση. Κάτι που ρητώς απαγορεύει η ελληνική νομοθεσία, ιδίως σε περίπτωση που τελικά γίνει διαγραφή των δανείων.

Η υπέρμετρη προεκλογική χρηματοδότηση των δύο κομμάτων εγείρει το ερώτημα αν προκάλεσε την αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Γιατί με την ασπίδα της κρατικής χρηματοδότησης -που όπως απεδείχθη μεταγενέστερα δεν είναι προδιαγεγραμμένο γεγονός- ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες, τη στιγμή που τα λοιπά κόμματα την… έβγαζαν με τρεις και εξήντα. Οπότε, δεν ξεκινούσαν όλα τα κόμματα από το ίδιο σημείο εκκίνησης σε μία προεκλογική μάχη, αφού αυτά που συγκέντρωναν πενιχρά ποσοστά δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τόσα εκατομμύρια για να φέρουν εις πέρας μία δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία.

«Δεν ξέρω – δεν απαντώ» για τον Κήρυκα

Όταν ο Θανάσης Σκορδάς ρωτήθηκε για το ανεξόφλητο δάνειο του Κήρυκα Χανίων, το μόνο που μπόρεσε να απαντήσει ήταν: «Δεν έχουν σχέση με τα κόμματα οι επιχειρηματικές επιλογές πολιτικών προσώπων». Βέβαια, η δανειοδοτημένη εφημερίδα δεν ανήκει απλά σε κάποια πολιτικά πρόσωπα, αλλά στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και στον υιό του, που τυχαίνει να είναι ο νυν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Έντεκα χρόνια τραπεζικής ασυλίας για ένα δάνειο που δεν έχει αποπληρωθεί ούτε στο ελάχιστο και το οποίο εγκρίθηκε με παράλληλες εξασφαλίσεις για μία εκδοτική εταιρία που μπορεί να μην τύπωνε, αλλά φρόντιζε να μεγεθύνει ακίνητη περιουσία και δανεισμό. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το κάδρο του «Κήρυκα δανείων». Αν ο Κήρυκας λεγόταν Αυγή, άραγε θα γινόταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων;

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…