ΦΧ

Φώτης Χατζηγεωργίου

Ως πότε θα απολογείται η αριστερά;

Το 32% δεν είναι η αριστερά που φοβάται, αλλά εκείνη που πρωταγωνιστεί

ek syriz

Και βγαίνει, που λέτε, ο Τσακαλώτος και λέει ότι δυστυχώς ο Συριζα δεν κατάφερε να φτιάξει μια αρκετά αντικειμενική ΕΡΤ. Ας αφήσουμε εντελώς στην απ’ έξω την άποψη του καθενός για την ΕΡΤ, γιατί η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για άλλο λόγο. Και ο λόγος είναι το εσωτερικό του Συριζα.

Πριν ακόμη από τις εκλογές, ήταν φανερό πως έχουν δημιουργηθεί δύο πλευρές. Η μία είναι εκείνη που θέλει ένα κόμμα αριστερό και προοδευτικό, σύγχρονο και ανοιχτό, ένα κόμμα που θα απελευθερωθεί από ξεπερασμένες ονειρώξεις κομμουνισμού και η άλλη είναι που με νύχια και με δόντια προσπαθεί να το αποτρέψει.

Ένα πρόβλημα με την αδικαιολόγητη ενοχή που κρύβουν οι δηλώσεις του Τσακαλώτου είναι ότι μοιάζει να στρέφεται, ακόμη και άθελα του, προς την δεύτερη πλευρά.

Εκείνη την πλευρά που βγήκε με σκυμμένο το κεφάλι μετά τις εκλογές, που ανεχόταν fake news και συκοφαντίες ανήμπορη να αντιδράσει, που δεν κατανόησε ποτέ την επικοινωνιακή της ανικανότητα. Την πλευρά που φοβήθηκε και άφησε τον Πολάκη (και τον κάθε Πολάκη) ανυπεράσπιστο να πολεμά την διαπλοκή και την πλευρά που βλέπει ακόμη τον Συριζα σαν μια σέχτα του 3%.

Ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο είναι ακόμη πιο σημαντικό, είναι ότι η πλευρά την οποία ευνοούν τέτοιες συμπεριφορές, δεν είναι αυτή που ψήφισε ο κόσμος. Δεν υπάρχει ούτε ένας εκεί έξω που να έριξε την ψήφο του σε μια αριστερά της ηττοπάθειας, που να εναντιώθηκε στην μιντιακή χούντα της ΝΔ, στις απειλές και τις στοχοποιήσεις μιας Δεξιάς που αγκομαχάει να ξεπεράσει τις χειρότερες στιγμές του παρελθόντος της και βρισκόταν καθημερινά στο διαδίκτυο να πολεμά τις αθλιότητες του Μητσοτάκη για να πάρει ως αντάλλαγμα νωθρότητα και επιτηδευμένη αυτοκριτική.

Και για να μην μπερδευόμαστε, το θέμα μας δεν είναι ο ίδιος ο Τσακαλώτος αλλά η νοοτροπία όλων όσοι αρνούνται να συμβαδίσουν με την νέα πραγματικότητα και μάλιστα αρνούνται εδώ και καιρό, τόσο πολύ καιρό που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα. Είναι εκείνοι που απολογούνται για διορισμούς στην Δεξιά που έχει διορίσει όποιον μιλάει ελληνικά, εκείνοι που απολογούνται για τυχόν λάθη στην ΕΡΤ σε εκείνους που ελέγχουν όλα τα κανάλια, εκείνοι που απολογούνται γενικά και αόριστα επειδή δεν θα ξεπεράσουν ποτέ το γεγονός ότι η αριστερά μπορεί και να κερδίζει.

Στο δια ταύτα, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αντιστάθηκε στην ανελέητη προπαγάνδα της ΝΔ και έδειξε ότι στηρίζει τον Τσίπρα. Το μόνο που μένει τώρα είναι να δείξουν και όλοι όσοι είναι δίπλα στον Τσίπρα ότι στηρίζουν τους ανθρώπους που τους ψήφισαν.

Το 32% δεν είναι η αριστερά που απολογείται, δεν είναι η αριστερά που φοβάται, αλλά εκείνη που πρωταγωνιστεί. Ο Συριζα έχει ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό την ασφάλεια που δίνει ο ρόλος του κομπάρσου. Και εμείς επίσης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…