Newsroom

Newsroom

Το Oruc Reis σε ελληνική υφαλοκρηπίδα-Τι κάνει η κυβέρνηση;

Το Oruc Reis εισήλθε στη περιοχή νότια του Καστελόριζου, την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από 6 πολεμικά πλοία. 

21633998

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «οι έρευνες , οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 22 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χερσαίο σημείο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα», σημειώνει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Τα όρια της τουρκικής Navtex εκτείνονται σε απόσταση κάτω από τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, δηλαδή σε δυνητικά χωρικά ύδατα της χώρας μας (που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να τα επεκτείνει από τα 6 ν.μ. σε 12 ν.μ.) και όχι απλώς σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αντί – Navtex

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex. 

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

 

H Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης:

IRAKLEIO STATION NAVWARN 596/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

Από πλευράς κυβέρνησης ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την τουρκική προκλητικότητα στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος επιστρέφει εκτάκτως από την Πορτογαλία. 

Η Τουρκία αναξιόπιστη

Aπό την μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Τουρκία ως αναξιόπιστη. Είναι η μοναδική αναξιόπιστη; αναφέρει το Militaire που στρέφει τα πυρά του κατά του Στέλιου Πέτσα αλλά και των κυβερνητικών χειρισμών 

“‘Είναι αξιόπιστη η ΕΕ που από το πρωί ασχολείται περισσότερο με το θέμα της Λευκορωσίας και λέει και “μια κουβέντα” για τις “μονομερείς κινήσεις που δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση”;

Είναι αξιόπιστη η Γερμανία; Ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος βγήκε με θράσος και προφανώς όχι τυχαία και δήλωσε ότι η περιοχή του Καστελόριζου είναι διαφιλονικούμενη!!! Το Βερολίνο προωθεί καταστροφικό σχέδιο στα ελληνοτουρκικά , σχέδιο που θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Αθήνα. Το Βερολίνο παίζει το παιχνίδι της Άγκυρας και αν κρίνουμε από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν το κρύβει πλέον. Επειδή η αυτοκριτική ποτέ δεν κάνει κακό, να θυμίσουμε το κλίμα και τις δηλώσεις για τα όσα “δεν πρόκειται να ανεχθούμε” και να τα συγκρίνουμε με τα όσα έχουμε ήδη ανεχθεί; Να θυμίσουμε τις ελπίδες της “ευρωπαϊκής παρέμβασης” πόσο φρούδες αποδείχτηκαν; Να θυμίσουμε τι λέγαμε πριν από τις 21 Ιουλίου και τι κάνουμε μετά;

Επειδή είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται καν να εξεταστεί το ενδεχόμενο, τουλάχιστον ας του ζητήσουμε το λόγο για τα απίθανα που λέει η κυβέρνηση του”, αναφέρει το Militaire και συνεχίζει την ανάλυση του

Που βρίσκεται το Oruc Reis και η συνοδεία του, η οποία περιλαμβάνει 10 πολεμικά πλοία; 

Στη συνέχεια της ανάλυσης του, το militaire, αναρωτιέται πόσο κοντά είναι το Τουρικό ερευνητικό και τι κάνει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αναφέρει: ” Ένα από πλοία υποστήριξης άνοιξε το σύστημα εντοπισμού του, αφού από την ώρα το απόπλου, η τουρκική αρμάδα τα είχε όλα κλειστά. Στο χάρτη η θέση του συνοδευτικού πλοίου CENGIZ HAN. Σιγά, σιγά προσεγγίζουν στο Καστελόριζο.

Η Αθήνα παρακολουθεί, οι Ένοπλες Δυνάμεις της είναι έτοιμες αλλά το ζητούμενο είναι τι έχει σκοπό να κάνει η πολιτική ηγεσία. Θα επιμείνει στην διαχείριση της κατάστασης με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη κρίση του Αυγούστου; Έχει άλλα σχέδια; Απ΄ ότι φαίνεται πάμε ξανά προς αυτό το δρόμο και αναμένουμε τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χ.Μάας να επισκεφθεί Αθήνα και Λευκωσία, αφού όπως έγινε γνωστό ακύρωσε το ταξίδι στην Άγκυρα.

Ίσως θα ΄πρεπε να αναβάλουμε εμείς την επίσκεψη του κ. Μάας στην Αθήνα. Μετά από τη σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης περί “διαφιλονικούμενης περιοχής” στο Καστελόριζο, τι θα ΄ρθει να μας πει.
 

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι»

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι»

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου ξέσπασε σε κλάματα στη δίκη και έπεσε στην αγκαλιά της κατηγορούμενης αδερφής…

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…