Newsroom

Newsroom

Oruc Reis: «Προφανώς δεν φταίει ο κακός καιρός αλλά ο κακός τους ο καιρός»

Συγκυριακό» γεγονός, που προκλήθηκε λόγω «κακών καιρικών συνθηκών» από τους ισχυρούς ανέμους, χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αlpha 989». «Προφανώς δεν φταίει ο κακός καιρός αλλά ο κακός τους ο καιρός, έκανε λόγο ο Κώστας Βαξεβάνης»

21633998

Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρέμενε για ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τον Τούρκο κυβερνήτη να έχει απαντήσει στον Έλληνα κυβερνήτη της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» πως «βρίσκεται εντός Τουρκικής ΑΟΖ» και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ρότα. 

Η ανεξήγητη και άγαρμπη προσπάθεια υποβάθμισης του περιστατικού προκαλεί εύλογα ερωτήματα και εκθέτει τον ίδιο τον κ. Γεραπετρίτη, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση που πρόβαλε τους εν λόγω ισχυρισμούς, καθώς το Oruc Reis όχι μόνο δεν «ξεστράτησε» λόγω κακοκαιρίας, αλλά παρέμεινε για ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα εισήλθε σε τέτοιο βάθος που εκτιμάτε πως θα χρειαστεί 10 ώρες για να βρεθεί ξανά σε τουρκικά ύδατα. 

Σε ανάρτηση του πάντως ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης εξηγεί πως η κυβέρνηση και ο κ. Γεραπετρίτης εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα προσπαθώντας να υποβαθμίσουν το γεγονός  «συγκυριακό» και λίγες ώρες αργότερα  πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείγμα της ανησυχίας που επικρατούσε. 

Στην ανάρτηση του ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρει:

 «To τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Όρουτς Ρέις” έπλεε για ώρες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, υλοποιώντας προφανώς εντολές για μία ακόμη πρόκληση. Σήμερα 31 Ιανουαρίου είναι η επέτειος από την κρίση στα Ίμια. Οι Τούρκοι συνηθίζουν σε επετείους και εθνικές γιορτές (δικές τους ή δικές μας) να επιβεβαιώσουν την τακτική της πρόκλησης. Είναι ένα είδος ιδιότυπου και πρωτόγονου διπλωματικού τσαμπουκά με επικίνδυνα μέσα. Αυτό έκαναν και σήμερα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, σε γενικές γραμμές, προσπαθούσαν πάντα τέτοια περιστατικά να τα εκτονώνουν. Βλέπετε πάντα υπάρχει η πιθανότητα ολέθριου ατυχήματος, αν επιχειρήσει η ελληνική πλευρά να ακολουθήσει την ίδια τακτική.

Ο τρόπος όμως που γίνεται αυτό έχει σημασία. Και ο τρόπος που έγινε αυτή τη φορά (ελπίζω να έγινε τελικώς) δεν ήταν μόνο γελοίος αλλά έστειλε και λάθος μήνυμα στην απέναντι πλευρά. Αρχικώς ημιεπίσημα με διαρροές και στη συνέχεια επίσημα από το ΥΠΕΘΑ, δόθηκε η εξήγηση πως το τουρκικό σκάφος παρέσυρε ο κακός καιρός στα χωρικά μας ύδατα. Λες και ήταν φουσκωτή βάρκα ή το φουσκωτό φράγμα που ποντίζει στο Αιγαίο ο Μηταράκης.

Προφανώς δεν φταίει ο κακός καιρός αλλά ο κακός τους ο καιρός. Αντί για την στάση που θα εξέθετε τον Ερντογάν, η κυβέρνηση κατασκεύασε προκαταβολικά τις δικαιολογίες της παραβίασης. Ο Ερντογάν μάλλον είναι ευχαριστημένος , αφού έκανε το κομμάτι του και έφυγε όποτε το επέλεξε τεστάροντας προφανώς την ανοχή της κυβέρνησης.

Πριν από 24 χρόνια ο αέρας πήρε τη σημαία από τα Ίμια. Τώρα ο αέρας έφερε το “Όρουτς Ρέις” κοντά στο Καστελόριζο. Αν ήταν το μοναδικό περιστατικό τότε ίσως μπορούσε να υποθέσει κανείς πως ήταν μια λογική αντιμετώπιση. Αλλά όταν η κυβέρνηση έχει εναποθέσει την εξωτερική μας πολιτική στον πολέμαρχο Χαφτάρ ο οποίος βρίσκεται ανθ ημών στο Βερολίνο, είναι λογικό να αναρωτιέσαι μήπως μας πάρει ο αέρας και μας σηκώσει. Αυτά»

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

MAMALAKIS VEFA

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

Η γνωστή μαγείρισσα απάντησε στα σχόλια του συναδέλφου της για την απόφασή της να κατέβει…

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

6198422

Κασσελάκης σε μοναχούς στην Αμοργό: «Να έρθω να μονάσω και εγώ, θα το ήθελε η μισή Ελλάδα για να με ξεφορτωθεί» (video)

Δείτε την κουβέντα που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με μοναχούς στην Αμοργό