Newsroom

Newsroom

Το Οροπέδιο Λασιθίου σώζει τους μύλους του και την ιστορία του

Οι δήμοι στην επαρχία έχουν τη φήμη ότι δεν πολυνοιάζονται για έργα πολιτιστικής κληρονομιάς. Τη φήμη αυτή έρχεται να κάνει κομμάτια, ένας από τους πιο μικρούς δήμους της χώρας, το Οροπέδιο Λασιθίου, με 11 μικρά χωριά και οικισμούς και περίπου 3000 ψυχές πληθυσμό

Οροπέδιο Λασιθίου

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με το δήμο ξεκίνησε την καταγραφή – διάσωση του πολύτιμου ιστορικού αρχείου του δήμου Οροπεδίου, που  χρονολογείται από το 1900, χρονιά συστάσεως των κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Η διαδικασία καταγραφής ξεκίνησε από τρείς ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές, του πανεπιστημίου Κρήτης και οκτώ μεταπτυχιακούς φοιτητές του.

Στο 100 ετών ιστορικό αρχείο περιλαμβάνονται και διασώζονται πλέον ιστορικά έγγραφα και ντοκουμέντα όπου καταγράφονται αποφάσεις, έγγραφα, αλληλογραφία, ημερολόγια, που δείχνουν την πολιτική, οικονομική, αγροτική, κοινωνική, πολιτισμική πορεία και ανάπτυξη του τόπου. Ήδη ολοκληρώνεται η διάσωση του ιστορικού αρχείου της κοινότητας του Αγ. Γεωργίου και το έργο θα συνεχιστεί και με τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου.

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό και αποτελούσε υποχρέωση μας να προχωρήσουμε στη διάσωση των μοναδικών αυτών ιστορικών ντοκουμέντων, εγγράφων, που καταδεικνύουν την ιστορία του τόπου και σε περιόδους πάρα πολύ δύσκολους.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συνεισφορά τους το επιστημονικό προσωπικό του πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητές και φοιτητές, που πραγματοποιούν με ιδιαίτερη φροντίδα το σημαντικό για εμάς, για το τόπο, έργο που γίνεται στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης».

Σε επόμενο στάδιο θα είναι η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού στο σύνολο του, που διασφαλίζει την οριστική διάσωση του.

Να σημειωθεί ότι αφενός η διάσωση και αξιοποίηση της ιστορίας του Οροπεδίου Λασιθίου σε συνάρτηση με τη διάσωση ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των περίφημων ανεμόμυλων του Οροπεδίου,  αποτελούν στόχο όχι μόνο της δημοτικής αρχής αλλά και όλων των κατοίκων του Οροπεδίου με ενεργό συμμετοχή των νέων ανθρώπων.

 

 

 

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…