Οριστική, ισόβια καταδίκη για τον σφαγέα των Βαλκανίων Ράτκο Μλάντιτς

Ο Μλάντιτς είχε καταδικαστεί το 2017 για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, όπως η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου 1992-95.  

mladic

Το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή θα περάσει ο «σφαγέας των Βαλκανίων», Ράτκο Μλάντιτς, μετά την επικύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος του 79χρονου πλέον, πρώην στρατηγού, για γενοκτονία και άλλα αδικήματα στον πόλεμο της Βοσνίας από τους δικαστές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μλάντιτς είχε καταδικαστεί το 2017 για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, όπως η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου 1992-95.

Η υπεράσπιση του Μλάντιτς είχαν ασκήσει έφεση επί της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης, χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία το γεγονός πως ο Μλάντιτς δεν δύναται να καταδικαστεί για εγκλήματα που διέπραξαν κατώτεροί του. Ωστόσο, θεωρούταν δύσκολο έως απίθανο να ανατραπεί η απόφαση του 2017, κάτι που επιβεβαιώθηκε, έπειτα από μία μακρόχρονη διαδικασία διάρκειας 25 ετών στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στη διάρκεια των οποίων καταδικάστηκαν 90 άνθρωποι.

Η περίπτωση της Σρεμπρένιτσα είναι ιδιαίτερη, καθώς έχει αναγνωριστεί ως γενοκτονία από διεθνή δικαστήρια, ενώ αποτελεί ως η μοναδική περίπτωση εχθροπραξιών τέτοιου βεληνεκούς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ο ΟΗΕ χαιρετίζει την απόφαση

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης που επιβεβαίωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία, δια της Ύπατης Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μισέλ Μπατσελέτ.

Η δικαστική απόφαση “υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της διεθνούς δικαιοσύνης να διασφαλίσει τη λογοδοσία ανεξάρτητα από τον χρόνο που χρειάζεται — και στην περίπτωση του Μλάντιτς, είναι σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τα απεχθή εγκλήματά του”, δήλωσε η Μπατσελέτ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με την ‘Αλις Ντερίτου, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόληψη των γενοκτονιών.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη τονίζεται ότι η ετυμηγορία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στα δυτικά Βαλκάνια, όπου η “άρνηση της γενοκτονίας” αυξάνεται.

ΕΕ: Η απόφαση για τον Ράτκο Μλάντιτς θα συμβάλλει στη θεραπεία εκείνων που υπέφεραν

H απόφαση για τον Ράτκο Μλάντιτς θα συμβάλλει στη θεραπεία όλων εκείνων που υπέφεραν, τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι.

«Η τελική απόφαση στην υπόθεση του Ράτκο Μλάντιτς τερματίζει μια βασική δίκη στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, που διαδραματίστηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» αναφέρουν.

Προσθέτουν ότι «η ΕΕ αναμένει από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Δυτικά Βαλκάνια να επιδείξουν πλήρη συνεργασία με τα διεθνή δικαστήρια, να σεβαστούν τις αποφάσεις τους και να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους».

Παράλληλα, Μπορέλ και Βάρχελι σημειώνουν ότι «η άρνηση γενοκτονίας, ο ρεβιζιονισμός και το να δοξάζονται εγκληματίες πολέμου έρχονται σε αντίθεση με τις πιο θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Η σημερινή απόφαση είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, να καθοδηγήσουν στον δρόμο προς τιμή των θυμάτων και να προωθήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη συμφιλίωση ώστε να ξεπεραστεί η κληρονομιά του πολέμου και να οικοδομηθεί διαρκής ειρήνη».

«Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και είναι θεμελιώδους σημασίας για την πορεία της ΕΕ. Είναι επίσης μία από τις 14 βασικές προτεραιότητες της γνώμης της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ» επισημαίνουν.

Τέλος, τονίζουν ότι «διεθνή και εγχώρια δικαστήρια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τις γειτονικές χώρες πρέπει να συνεχίσουν την αποστολή τους για την απονομή δικαιοσύνης σε όλα τα θύματα εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας, καθώς και των μελών της οικογενειών τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία».

 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…