Οριοθετηθείτε μόνοι σας!

«Η πλάκα εδώ είναι ότι πιστεύουν πως η φάση με την οριοθέτηση θα εφαρμοστεί, ενώ απλά θα πέσει στο κενό. Άντε να οριοθετηθεί κανένας ήδη οριοθετημένος συνάδελφος»

1613054917337

Στο προχθεσινό συλλαλητήριο άκουσα τέσσερις φορές από χείλη αστυνομικών προς δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ τη φράση «γιατί δεν είσαι εκεί που είναι και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι;». Αυτή είναι μια φράση που δε θα άκουγες στο παρελθόν.

Είναι ξεκάθαρο ότι η φοβερή ιδέα του «οριοθετημένου χώρου» για τους δημοσιογράφους στις πορείες επιχειρείται να εφαρμοστεί de facto. Μιλάνε για αυτό, λες και είναι ήδη αυτονόητο το ότι οι δημοσιογράφοι κινούμαστε σε αγέλες. Μας κοιτάνε και έκπληκτοι όταν τους λέμε ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να σταθούμε όπου στέκονται και οι άλλοι.

Η πλάκα εδώ είναι ότι πιστεύουν πως η φάση με την οριοθέτηση θα εφαρμοστεί, ενώ απλά θα πέσει στο κενό. Άντε να οριοθετηθεί κανένας ήδη οριοθετημένος συνάδελφος.

Η Αθήνα την τελευταία δεκαετία έχει φιλοξενήσει κάποιες από τις βιαιότερες συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών στην Ευρώπη. Οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα (κυριολεκτικά μπαρουτοκαπνισμένοι), ξέρουν και πως να κινούνται στον χώρο, και πώς να προστατεύονται, και πώς να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν οι νεότεροι βγήκαμε στον δρόμο, οι πιο έμπειροι μας πήραν απ’ το χέρι και μας είπαν: «αυτό το κάνεις, αυτό δε το κάνεις». Μας έδειξαν πώς να προσέχει ο ένας τον άλλον, πώς να ψαχνόμαστε με τα μάτια. Δε χρειάζεται να πούμε τα ονόματά τους εδώ, ο χώρος μας ξέρει ποιοι είναι και ξέρω ότι δεν το έκαναν ποτέ για λόγους υστεροφημίας…

Αλλού όμως θέλω να καταλήξω: Κανένας οριοθετημένος χώρος δε θα εφαρμοστεί γιατί πολύ απλά απαιτείται η συγκατάθεσή μας και άρα η παραδοχή μας ότι δεν σκοπεύουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, δηλαδή να είμαστε τα μάτια της κοινωνίας στο σημείο που πραγματοποιείται (αν συμβαίνει) μια κρατική αυθαιρεσία.

Αυτό δε θα συμβεί. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…