Θρήνος και οργή στην Τουρκία μετά το νέο μακελειό (φωτο-βίντεο)

Διάχυτη είναι η θλίψη αλλά και η οργή εναντίον του Ερντογάν στην Τουρκία, μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 51 ανθρώπους και άφησε πολλούς ακόμα τραυματίες.

57ba13d01dc52408028b4687

Ένα παιδί ηλικίας από 12 έως 14 ετών ήταν ο καμικάζι βομβιστής που πραγματοποίησε την επίθεση στην γαμήλια τελετή. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπληρώνοντας πως το παιδί είτε πυροδότησε μόνο του τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο είτε πυροδοτήθηκαν από απόσταση.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και 69 είναι τραυματίες. Από τους 69, οι 17 έχουν τραυματισθεί βαριά, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο. 

Πώς έγινε η επίθεση

Η επίθεση διαπράχθηκε χθες στις 22:50 στη Γκαζιάντεπ, περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.

Στον τόπο της έκρηξης βρέθηκε ένα κατεστραμμένο γιλέκο εκρηκτικών.«Υπεύθυνοι πήγαν με την αστυνομία στον τόπο της έκρηξης και βρήκαν τα υπολείμματα ενός γιλέκου εκρηκτικών για επίθεση καμικάζι», ανακοίνωσε η εισαγγελία, σύμφωνα με τον Τύπο.

Ένας καμικάζι ανακατεύτηκε με τους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν πολλές γυναίκες και παιδιά και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταζητούν πλέον δύο άτομα που τον συνόδευαν και κατάφεραν να διαφύγουν.

«Καθόμασταν σε καρέκλες, συζητούσα μ’ έναν γείτονά μου. Σκοτώθηκε, κατέρρευσε πάνω μου κατά την έκρηξη. Αν δεν είχε πέσει πάνω μου, θα ήμουν νεκρή» είπε μιλώντας στην Hurriyet η Γκιουσέρ Ατές, μια από τις γυναίκες που τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη. 

Ήταν η παραδοσιακή βραδιά της χέννας, μια γιορτή που κάνει η οικογένεια της νύφης πριν από τον γάμο και στη διάρκειά της βάφονται με χέννα τα μαλλιά των επισκεπτών.

Σήμερα έγιναν οι κηδείες τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς, ενώ οι κηδείες των υπολοίπων θα γίνουν αργότερα καθώς πολλά από τα θύματα έχουν διαμελιστεί και χρειάζονται τεστ DNA για την ταυτοποίησή τους.  



Βλέπει Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στον γάμο ο Ερντογάν

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είναι «πιθανώς ο δράστης» της επίθεσης που έγινε χθες το βράδυ στο Γκαζιάντεπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, από την οποία τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν, σημείωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει «καμία διαφορά» ανάμεσα στον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία-, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την τζιχαντιστική οργάνωση ΙΚ, «που είναι πιθανώς και ο δράστης της επίθεσης στην Γκαζιάντεπ».

«Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλαμβάνουν επίμονα το ίδιο μήνυμα προς αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!», τόνισε επίσης ο Ερντογάν. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην «πρόκληση» που συνιστά η επίθεση στο Γκαζιάντεπ, αλλά θα δείξει αντιθέτως «ενότητα, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρόεδρος.

Πολλές γυναίκες και παιδιά στο πλήθος

Μεγάλος αριθμός Κούρδων παρίσταντο στον γάμο, ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήσαν πολλές γυναίκες και παιδιά. «Πολλοί Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί τη μειονότητα στο κοινοβούλιο, καταδικάζοντας την επίθεση σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.

Τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πλάνα στα οποία ασθενοφόρα φθάνουν στον τόπο της τραγωδίας, όπου σοροί βρίσκονται στο έδαφος καλυμμένες με λευκά σεντόνια. Ορισμένοι άνθρωποι πήγαν στο σημείο ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «η χώρα δεν θα διχαστεί», όμως άλλοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν και τους πάρουν τις σημαίες και αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις αψιμαχίες.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ, ο οποίος επίσης εκλέγεται βουλευτής στη Γκαζιάντεπ, χαρακτήρισε «βαρβαρότητα» την επίθεση εναντίον «ενός γάμου». «Ο στόχος είναι ο τρόμος, να φοβηθεί ο κόσμος, αλλά δεν θα υποκύψουμε», δήλωσε ο Σιμσέκ σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, αναφερόμενος και αυτός στο ενδεχόμενο να επρόκειτο για ενέργεια βομβιστή-καμικάζι.





Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν βυθιστεί στο πένθος, ενώ παράλληλα η οργή ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση είναι διάχυτη, καθώς πολλοί είναι αυτοί που την κατηγορούν ότι δεν προστάτευσε την κουρδική κοινότητα. Στη συνοικία Άντκερε οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους Κούρδοι, συγγενείς των θυμάτων βρέθηκαν στα νοσοκομεία. Πολλοί λιποθυμούσαν μην αντέχοντας το θέαμα.Την ίδια ώρα, περίπου 200 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο της επίθεσης και παρακολουθούσαν από κοντά το έργο της αστυνομίας.

Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση για παθητικότητα. «Με τα χρόνια, βήμα με βήμα, το Γκαζίαντεπ μετατράπηκε σε καταφύγιο του Ισλαμικού Κράτους. Εδώ και καιρό, οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής έχουν πει ότι το Ισλαμικό Κράτος εντείνει την παρουσία του εκεί» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Μετά τη σφαγή του Οκτωβρίου (σ.σ. τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου 2015 σε μια φιλοκουρδική διαδήλωση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι) ξέραμε ότι σχεδιαζόταν μια επίθεση σε έναν κουρδικό γάμο. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, η πολιτική εξουσία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει αυτά τα σχέδια» συνεχίζει το HDP.

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».