Newsroom

Newsroom

Οργισμένη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τον «κώδικα λογοκρισίας» του ΕΣΡ κατά της δημοσιογραφικής έρευνας

«Κάθε δημοσιογραφική έρευνα για τις υποκλοπές και όχι μόνο, αυτομάτως θα ποινικοποιηθεί και θα πρέπει να άμεσα να σταματήσει»

FS efimerides

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο κώδικα «δεοντολογίας» που παρουσιάστηκε από το ΕΣΡ και έχει τεθεί προς διαβούλευση. Σε ανακοίνωσή τους, ο τομεράρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Αναστασία Γκαρά κάνουν λόγο για κώδικα δεοντολογίας «ομερτά» και καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υψώσουν μέτωπο για να αποσυρθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον νέο κώδικα «μνημείο απόπειρας, συσκότισης, συγκάλυψης και ελέγχου της πληροφορίας», συμπληρώνοντας ότι επιχειρεί να περάσει «αλυσίδες» στην ενημέρωση.

«Σε περίπτωση που ισχύσει ο Κώδικας αυτός, με τις αόριστες και επικίνδυνες διατάξεις, τότε κάθε δημοσιογραφική έρευνα για τις υποκλοπές και όχι μόνο, αυτομάτως θα ποινικοποιηθεί και θα πρέπει να άμεσα να σταματήσει. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ενοχής της κυβέρνησης για το ελληνικό Watergate», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Η πρόταση αυτή του ΕΣΡ, πλήττει το δημόσιο συμφέρον, την ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία, τους θεσμούς, και την ίδια τη Δημοκρατία», τονίζει σε έντονο τόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε ήδη από χθες το koutipandoras.gr, ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας που προωθεί το ΕΣΡ, ναρκοθετεί τη δημοσιογραφική έρευνα για τις υποκλοπές μέσω δύο παρεμβατικών άρθρων.

Όπως αναφέρεται στο εδάφιο 3 του Άρθρου 22 του Σχεδίου, «η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αστυνομικές, ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές».

Η πρόβλεψη αυτή, είναι σαφές ότι λόγω της πολύ ευρείας ερμηνείας που θα μπορούσε να λάβει κατά περίπτωση, μπορεί να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση κρίσιμων καταθέσεων και μαρτυριών, τόσο σε περιπτώσεις βίαιων εγκλημάτων, όσο και σε υποθέσεις διαφθοράς. Άλλωστε, τέτοιες δημοσιογραφικές πληροροφορίες έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές έως τώρα στα δικαστήρια ως αποδεικτικά στοιχεία, ενώ σε περιπτώσεις διαφθοράς, τα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής έρευνας, ήταν αυτά που τελικά κινητοποιούσαν τη δικαιοσύνη να παρέμβει.

Εξίσου προβληματικό είναι και το άρθρο 28 που αφορά τη φύση των πληροφοριών που μεταδίδονται μέσω των οπτικοακουστικών μέσων.

Όπως αναφέρει το εδάφιο 1: « Απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια».

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η πολιτική ζωή συγκλονίζεται από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις ΜΜΕ όπως το Documento για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την εμπλοκή κυβερνητικών φορέων όπως η ΕΥΠ, το γραφείο του πρωθυπουργού και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις υποκλοπές κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων μέσω Predator, αλλά και την εμπλοκή της ΕΥΠ στην παρακολούθηση ακόμη και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη σημασία του συγκεκριμένου εδαφίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: 

Ο κώδικας δεοντολογίας που παρουσιάστηκε σήμερα από το ΕΣΡ προς διαβούλευση αποτελεί μνημείο απόπειρας, συσκότισης, συγκάλυψης και ελέγχου της πληροφορίας. Οι διατάξεις του περνάνε «αλυσίδες» στην ενημέρωση και το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα τις επικυρώσει – αφού λάβει πρώτα τις υπογραφές και τις ευλογίες των συναρμόδιων Υπουργών της καθεστωτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη – απλά θα βάλει και τυπικά το «λουκέτο».

Σε περίπτωση που ισχύσει ο Κώδικας αυτός, με τις αόριστες και επικίνδυνες διατάξεις, τότε κάθε δημοσιογραφική έρευνα για τις υποκλοπές και όχι μόνο, αυτομάτως θα ποινικοποιηθεί και θα πρέπει να άμεσα να σταματήσει. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη ενοχής της κυβέρνησης για το ελληνικό Watergate.

Η κυβέρνηση από τη μία αυτές τις μέρες εισηγείται νομοσχέδιο για τη διαφάνεια του Τύπου προσπαθώντας ανεπιτυχώς να καταλαγιάσει τη διεθνή κατακραυγή για την κατάντια που έχει περιέλθει η ελευθεροτυπία στη χώρα μας, και από την άλλη – δια του ΕΣΡ – επιβάλλει φίμωτρο στη δημοσιογραφική έρευνα ποινικοποιώντας, θεσμοθετώντας την «ομερτά» για μείζονα ζητήματα δημοκρατίας.

Είναι θλιβερό και αποκαρδιωτικό πώς μια Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα πρέπει με τον ελεγκτικό της ρόλο να προασπίζεται την ελευθερία του δημοσιογραφικού λόγου, έρχεται να επιβάλλει ένα βαρύ πέπλο σιωπής και λογοκρισίας. Η πρόταση αυτή του ΕΣΡ, πλήττει το δημόσιο συμφέρον, την ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία, τους θεσμούς, και την ίδια τη Δημοκρατία. Έρχεται δε να δικαιώσει απολύτως για ακόμα έναν λόγο την πρόταση μομφής που έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εναντίον του Προέδρου του, που επί των ημερών του η μονοφωνία των μέσων ενημέρωσης υπέρ της κυβέρνησης και εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεπέρασαν κάθε όριο.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ομερτά δεν θα περάσει! Καλούμε όλα τα κόμματα να υψώσουν μέτωπο για την απόσυρση αυτής της απαράδεκτης νομοθέτησης και να καταδικάσουν τις πρακτικές της πιο αδίστακτης και επικίνδυνης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης.

Κάτσης Μάριος, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Γκαρά Αναστασία, Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

Γιάννης

Τροχαίο στη Σκιάθο: Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος Γιάννης – Το συγκλονιστικό βίντεο της αδελφής του

«Γιάννη μου μωρό μου για μένα είσαι εδώ. Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του»,…