Newsroom

Newsroom

Οργισμένες αντιδράσεις μετά το «ναι» στη μεταρρύθμιση Μακρόν-Τα συνδικάτα απευθύνουν καλέσματα για διαδηλώσεις

Τα συνδικάτα ζητούν από τον Μακρόν να μην εκδοθεί ο νόμος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

gettyimages 1248507002 custom 3b26547bf27ea59664a9b3217bc10a90d7f8acf3 1

Τα γαλλικά συνδικάτα ζήτησαν σήμερα από τον Εμανουέλ Μακρόν να μην εκδώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία επικυρώθηκε νωρίτερα σήμερα από το Συνταγματικό Συμβούλιο και προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να συναντηθούν με την κυβέρνηση πριν από την Πρωτομαγιά.

“Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα”, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε “να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση” έως την 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, για την οποία καλεί σε “μεγάλη κινητοποίηση”.

 

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος «αποδεικνύεται ακόμη πιο βίαιη και βάναυση» μετά τις αποφάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου, δήλωσε η Σοφί Μπινέ, γενική γραμματέας της CGT και κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο «να επιστρέψει στη λογική».

Όπως επισήμανε, αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, θα αποτύχει στη μεταρρύθμιση της Γαλλίας πρόσθεσε.

«Δεν κυβερνάς μια χώρα ενάντια στον λαό της. Το διασυνδικαλιστικό λοιπόν ζητά μια ιστορική Πρωτομαγιά», είπε η Σοφί Μπινέ, που ανακοίνωσε πολλάπλάσιες δράσεις και απεργίες.

Όσον αφορά την απόρριψη του δημοψηφίσματος, είπε ότι αυτή είναι «η μόνη δημοκρατική διέξοδος». Και πρόσθεσε: «Καλούμε τους σοφούς του Συμβουλίου στη λογική».

Καταδικάζει η αντιπολίτευση

Την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου έχει καταδικάσει σύμπασα η γαλλική αντιπολίτευση, που καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο.

Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου δείχνουν «ότι είναι πιο προσεκτικό όσον αφορά τις ανάγκες της προεδρικής μοναρχίας παρά για τις ανάγκες του κυρίαρχου λαού».

Αμέσως μετά, η συμμαχία των κομμάτων που κατέβηκαν στις εκλογές υπό τον Μελανσόν, Nupes, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο «να μην προχωρήσει στην έκδοση του νόμου», αλλά να τον αποσύρει ή να επιστρέψει να τον κρίνει ο λαός με δημοψήφισμα.