Newsroom

Newsroom

Οργή στο Τέξας: Ο Γενικός Εισαγγελέας αποκαλεί τη διόρθωση φύλου «παιδική κακοποίηση»

Οργή στο Τέξας μετά την πρωτοφανή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα που εξομοιώνει τη διόρθωση φύλου με την παιδική κακοποίηση.

trans

Ομάδες για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων εξέφρασαν την οργή αλλά και τον φόβο τους μετά τον πρωτοφανή χαρακτηρισμό του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας του Τέξας, Κεν Πάξτον, ο οποίος χαρακτήρισε «”παιδική κακοποίηση” τις χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση φύλου, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ να διατάξει το τμήμα οικογενειακών υπηρεσιών και υπηρεσιών προστασίας του Τέξας (DFPS) να διεξαγάγει έρευνα για τέτοιες πρακτικές.

Ο Άμποτ είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι διαδικασίες είναι “κατάχρηση” σύμφωνα με τη νομοθεσία του Τέξας, και ως εκ τούτου πρέπει να σταματήσουν. Το DFPS έχει την ευθύνη να ενεργεί ανάλογα. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω τους νεαρούς Τεξανούς από αυτούς που τους εκμεταλλεύονται και τους βλάπτουν”.

Αν και η γνώμη του γενικού εισαγγελέα δεν έχει νομική ισχύ, οργανώσεις για τα δικαιώματα των τρανς υποστηρίζουν ότι θα σκορπίσει τον φόβο και την παραπληροφόρηση, ενώ η κίνηση του Άμποτ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις αλλά, δυστυχώς, και πανηγυρικές δηλώσεις από συντηρητικούς.

“Κανένα δικαστήριο εδώ στο Τέξας ή οπουδήποτε στη χώρα δεν έχει διαπιστώσει ποτέ ότι η διόρθωση το φύλου μπορεί να θεωρηθεί κακοποίηση παιδιών”, αναφέρει η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες του Τέξας σε δήλωσή της και συνεχίζει: “Η άποψη αυτή που κυκλοφόρησε από τον Πάξτον είναι κομματική, ξεπερασμένη και προβάλει ανακριβείς πληροφορίες που αγνοούν τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ιατρικής κοινότητας και τα στοιχεία που έχουν βάσεις σε πρότυπα για τη φροντίδα που έχουν αναλυθεί”.

“Οι τρανς νέοι συνεχίζουν να απειλούνται στο Τέξας από την πολιτειακή ηγεσία ως μέρος μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης με πολιτικά κίνητρα που βλάπτει τα παιδιά”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι ενέργειες αυτές, όμως, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Έρχονται να προστεθούν μετά από ένα κύμα νομοσχεδίων κατά των τρανς που απέτυχαν να υλοποιηθούν τα τελευταία χρόνια, μερικά από τα οποία συμπεριλαμβανόταν η αποτροπή των τρανς ατόμων από το να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους και όχι με το βιολογικό τους φύλο, σε κυβερνητικά κτίρια, δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το πρώτο νομοσχέδιο κατά των τρανς που ψηφίστηκε στο Τέξας, τον Οκτώβριο του 2021, απαγόρευε σε μαθητές δημοσίων σχολείων να παίζουν σε αθλητική ομάδα που θεωρούσαν ότι ταιριάζει με την ταυτότητα φύλου τους. Αντίθετα, τους επιτρέπεται να παίζουν σε αθλητικές ομάδες μόνο με άλλα μέλη του ίδιου βιολογικού φύλου, όπως αυτό αναφέρεται στα πιστοποιητικά γέννησής τους. Το Τέξας προσχώρησε σε άλλες πολιτείες όπως το Αϊντάχο, τη Μοντάνα, τη Νότια Ντακότα, το Αρκάνσας, το Τενεσί, τον Μισισιπή, την Αλαμπάμα, τη Δυτική Βιρτζίνια και τη Φλόριντα, όταν ψήφισε αυτόν τον νόμο.

Μεγάλοι ιατρικοί οργανισμοί των ΗΠΑ, όπως η Αμερικανική Ιατρική Ένωση, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, λένε όλοι ότι η διόρθωση φύλου είναι ιατρικά απαραίτητη για τους τρανς νέους.

Το Τέξας είναι η πολιτεία με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό τρανς ατόμων στις ΗΠΑ με περίπου 125.350 ενήλικες να αναγνωρίζονται ως τρανς, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Williams στη Νομική Σχολή του UCLA. Η Καλιφόρνια έχει το μεγαλύτερο ποσοστό με 218.400 τρανς ενήλικες.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελευθερίας του Τέξας Βαλ Μπεναβίντεζ είπε στην εφημερίδα Austin-American Statesmen ότι η κίνηση του Άμποτ θα μπορούσε να αρνηθεί τη “σωτήρια αυτή φροντίδα για τους τρανς νέους”.

“Τα τρανς άτομα βιώνουν ήδη στίγμα και διακρίσεις, παρενόχληση και βία απλώς και μόνο εξαιτίας αυτού που είναι”, είπε τέλος ο Μπεναβίντεζ.

(Με πληροφορίες News247)