Newsroom

Newsroom

Οργή στις ΗΠΑ που αθώωσαν ακροδεξιό που σκότωσε δύο ανθρώπους σε αντιρατσιστική διαδήλωση

Αθώος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε από τους ενόρκους ο Κάιλ Ρίτενχαους, ο δόκιμος αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε δύο άνδρες, ενώ τραυμάτισε έναν τρίτο, στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, τον Αύγουστο του 2020, στην Κενόσα.

Kyle Rittenhouse

Ο Ρίτενχαους πυροβόλησε με ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία κατά των μαύρων το καλοκαίρι του 2020, όπου  αστυνομικοί πυροβόλησαν έναν Αφροαμερικανό, τον Τζέικ Μπλέικ, ο οποίος έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω. Ο Ρίτενχαους πυροβόλησε και σκότωσε τον Τζόζεφ Ρόζενμπαουμ, 36 ετών και τον Άντονι Χιούμπερ, 26 ετών, ενώ τραυμάτισε στο χέρι τον Γκάιγκε Γκρόσκριτς, 28 ετών.

Οργή για την αθώωση

Η απόφαση «υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και το ποινικό σύστημά μας» είπε ο Σααντί Άλι, ένας εκπρόσωπος της ισχυρής οργάνωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU. Μέσω του Twitter, το κίνημα Black Lives Matter, σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση «Το σύστημα λειτουργεί ακριβώς όπως είναι σχεδιασμένο (…) για να προστατεύει τη λευκή υπεροχή».

 

 Ο πρόεδρος Μπάιντεν “στηρίζει” την απόφαση των ενόρκων, αλλά  καλεί σε ηρεμία παρά “την οργή”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε απόψε ότι «στηρίζει» την απόφαση των ενόρκων να αθωώσουν τον έφηβο Κάιλ Ρίτενχαους για τη δολοφονία δύο ανδρών και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου, κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στην Κενόσα του Γουισκόνσιν.

«Στηρίζω αυτό στο οποίο κατέληξαν οι ένορκοι. Το σύστημα των ενόρκων λειτουργεί. Πρέπει να το στηρίξουμε. Η ετυμηγορία “σκόρπισε οργή και ανησυχία σε πολλούς Αμερικανούς, και σε εμένα επίσης”, έγραψε σε ανακοίνωση, προτού διευκρινίσει ωστόσο: “Καλώ όλους να εκφράζουν τη γνώμη τους ειρηνικά, σύμφωνα με τον νόμο», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του ετήσιου τσεκ-απ του. 

Ο Ντέιβιντ Χάνκοκ, ένας εκπρόσωπος της οικογένειας Ρίτενχαους, είπε στο πρακτορείο Reuters: «Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που ο Κάιλ μπορεί να ζήσει τη ζωή του ελεύθερος και αθώος, όμως σε όλη αυτήν την κατάσταση δεν υπάρχουν νικητές, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αυτό δεν το ξεχνάμε».

Η Κάρεν Μπλουμ και ο Τζον Χιούμπερ, οι γονείς ενός από τα θύματα, του Άντονι Χιούμπερ, στη δική τους ανακοίνωση τόνισαν: «Η σημερινή ετυμηγορία σημαίνει ότι δεν θα λογοδοτήσει το άτομο που δολοφόνησε τον γιο μας. Στέλνει το απαράδεκτο μήνυμα ότι ένοπλοι πολίτες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε πόλη, να υποκινήσουν τη βία και να χρησιμοποιήσουν τον κίνδυνο που εκείνοι δημιούργησαν για να δικαιολογήσουν τους πυροβολισμούς ανθρώπων στον δρόμο. Ελπίζουμε ότι οι αξιοπρεπείς άνθρωποι θα ενωθούν μαζί μας και θα απορρίψουν σθεναρά αυτό το μήνυμα, απαιτώντας περισσότερα από τους νόμους, τους αξιωματούχους και το δικαστικό μας σύστημα.

Οι αντιδράσεις οργανώσεων και πολιτικών για την απόφαση είναι χαρακτηριστικές της πόλωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ για το θέμα της οπλοκατοχής.

«Μια καλά ρυθμισμένη πολιτοφυλακή, που είναι αναγκαία για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους, το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν και να φέρουν όπλα, δεν θα παραβιάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter η RNA, το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής.

«Ο Κάιλ Ρίτενχαους δεν είναι ένοχος, φίλοι μου. Έχετε το δικαίωμα να αμύνεστε. Να είστε οπλισμένοι, να είστε επικίνδυνοι και να είστε ηθικοί», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Βόρεια Καρολίνα Μάντισον Κόουθορν.

«Πιστεύω ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη στη δίκη του Κάιλ Ρίτενχαους. Ελπίζω ότι όλοι θα αποδεχτούν την ετυμηγορία, θα παραμείνουν ειρηνικοί και θα επιτρέψουν στην κοινότητα της Κενόσα να ιαθεί», σχολίασε ο επίσης Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Γουισκόνσιν Ρον Τζόνσον.

Η ισχυρή οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών ACLU ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter: «Παρά τη συνειδητή απόφαση του Κάιλ Ρίτενχαους να ταξιδέψει σε άλλη Πολιτεία και να τραυματίσει έναν άνθρωπο και να σκοτώσει δύο που διαμαρτύρονταν για τον πυροβολισμό του Τζέικ Μπλέικ από αστυνομικούς, δεν θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις πράξεις του. Δυστυχώς, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη».

«Η υπόθεση Ρίτενχαους σήκωσε την αυλαία των βαθύτατων ρωγμών στο δικαστικό σύστημά μας – από τη βαθιά μεροληψία που επιδεικνύει συστηματικά και ασύστολα ο δικαστής, μέχρι την απάθεια των αστυνομικών που παρακολουθούσαν τις ενέργειες του Ρίτενχαους και δεν έκαναν τίποτα», τόνισε ο Μπεν Κραμπ, δικηγόρος ειδικευμένος σε υποθέσεις πολιτικών δικαιωμάτων.

 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…