Οργή στην κοινότητα Ρομά στη Βοιωτία – «Άλλος ένας νεκρός από αστυνομικά πυρά»

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά

roma kintopoiiseis

‘Οργή επικρατεί στην κοινότητα των Ρομά μετά τον θάνατο 17χρονου από αστυνομικά πυρά στη Βοιωτία.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά με ανακοίνωσή της εκφράζει την οργή και τη θλίψη της για το περιστατικό που θυμίζει αντίστοιχο περιστατικό που είχε σημειωθεί και οδήγησε στον θάνατο του Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη και του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα.

Η ανακοίνωση της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»

«Δεν έχουμε άλλα λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την οργή και την θλίψη μας.

Μεσάνυχτα Σαββάτου 11/11/2023 προς Κυριακή 12/11/2023, 17χρονος Ρομ έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, έπειτα από καταδίωξη. Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομ, υπό συνθήκες που «ακόμη ερευνώνται».

Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;

Ένα πάθημα (Νίκος Σαμπάνης 2021), που έγινε πάθημα (Κώστας Φραγκούλης 2022) και ξαναγίνεται πάθημα σήμερα. Πάντα για Ρομά.

Ελπίζουμε ειλικρινά να είναι το τελευταίο και θα εργαστούμε εντατικά για αυτό.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του παιδιού και είναι δίπλα τους».

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 3 με 4 άτομα, κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στην Αλίαρτο θέλοντας να αποφύγει τον έλεγχο των αστυνομικών που του είχαν κάνει σχετικό σήμα να σταματήσει.

Ακολούθησε άγρια καταδίωξη, στην οποία ενεπλάκησαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και το ύποπτο όχημα τελικά εγκλωβίστηκε σε αδιέξοδο στο Λεοντάρι, από πλήρωμα της ΟΠΚΕ.

Αρχικά, η ΕΛ.ΑΣ. διέρρευσε ότι οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση όταν επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο δέχτηκαν επίθεση από τους επιβάτες – χωρίς να διευκρινίζει αν η επίθεση ήταν ένοπλη ή όχι. Σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει η ΕΛΑΣ, ο νεαρός έπεσε νεκρός από σφαίρα που προήλθε από όπλο αστυνομικού. καθώς το «όπλο εκπυρσοκρότησε» όταν το θύμα επιχείρησε «να αποσπάσει το όπλο» από τον άνδρα της ασφάλειας.

Τα παραπάνω, ωστόσο, φαίνεται να ανατρέπονται από τη νεότερη και επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αρκείται απλά στο να περιγράψει την καταδίωξη, ενώ για τον πυροβολισμό αναφέρει απλά ότι οι συνθήκες ερευνώνται, ενημερώνοντας επιπλέον ότι ο αστυνομικός από το όπλο του οποίου έχασε τη ζωή του ο νεαρός Ρομά κρατείται και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, που προκύπτουν είναι πολλά, όπως το πόσοι πυροβολισμοί έπεσαν, καθώς και το γεγονός ότι στην επίσημη ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ. δεν κάνει λόγο για ένοπλους επιβάτες. Επομένως το κυριότερο ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι για ποιον λόγο κρίθηκε αναγκαίο να πυροβολήσουν οι αστυνομικοί.

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…