Οργή γυναικών εναντίον του μεξικανού προέδρου: Υποψήφιος του κόμματος του κατηγορείται για βιασμούς

Φεμινιστικές συλλογικότητες βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης του Μεξικό στις 15 Φλεβάρη για να διαδηλώσουν ενάντια στην υποψηφιότητα του Φέλιξ Σαλγκάδο Μασεντόνιο που κατηγορείται για βιασμούς γυναικών, για κυβερνήτης της πολιτείας του Γκερρέρο. Κύμα κατακραυγής στους δρόμους και τα social media, απαιτούν από τον πρόεδρο του Μεξικό να σταματήσει να υποστηρίζει τον Σαλγκάδο και να βάλει ένα τέλος στην υποψηφιότητά του.

amlo1

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από ακτιβίστριες που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών εναντίον του μεξικανού προέδρου, Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (AMLO) μετά την υποψηφιότητα στελέχους του κόμματός του ο οποίος κατηγορείται για βιασμούς γυναικών.

Οι καταγγελίες των πέντε γυναικών για βιασμό τους από τον Φέλιξ Σαλγκάδο Μασεντόνιο, που χρονολογούνται από το 1998, σοκάρουν τους πολίτες στο Μέξικο, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα υποψηφιότητά του.

Ο Σαλγκάδο θα είναι υποψήφιος για κυβερνήτης της πολιτείας του Γκερρέρο, στο νότο, με το κυβερνόν κόμμα «Morena», παρά τις κατηγορίες σε βάρος του από πέντε γυναίκες για σεξουαλική βία και βιασμό.

Ο Σαλγκάδο φαίνεται να κρατάει το στόμα του κλειστό, καθώς η οργή για τις κατηγορίες ξεχειλίζει, αν και ο δικηγόρος του Χοσέ Λουίς Γκαλέγκος επιμένει στη γραμμή ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη» ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «κατασκευασμένα εγκλήματα», σύμφωνα με την εφημερίδα Reforma. 

Ο πρόεδρος του Μεξικό, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, γνωστός ως AMLO, υπερασπίζεται προκλητικά και με σθένος τον Σαλγκάδο, ακόμη και την ύστατη στιγμή, όταν ο δημόσιος λόγος κατακλύζεται από φωνές που απαιτούν την αποπομπή του από υποψήφιος. Σύμφωνα με τον Guardian, o πρόεδρος του Μεξικό, απέρριψε αρχικά τις καταγγελίες ως «πολιτικοποιημένες» ενώ στη συνέχεια δε δίστασε να ισχυριστεί ότι οι επιθέσεις στο Σαλγκάδο ήταν κάτι περισσότερο από «απάτη» με στόχο τον ίδιο τον πρόεδρο, λέγοντας ότι αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας «λιντσαρίσματος» από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι γυναίκες στο Μεξικό έχουν όμως τη δική τους απάντηση. Απέναντι στην υποψηφιότητα Σαλγκάδο – και την υπεράσπισή του από τον πρόεδρο – χρησιμοποιούν ως μέσο τα social media για να διεξάγουν την καμπάνια τους κατά της υποψηφιότητας του κατηγορούμενου για βιασμούς, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με το σύνθημα «Πρόεδρε, σπάσε τη συμφωνία», σε μια προσπάθεια να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη «ματσίλα» που κυριαρχεί στη μεξικάνικη πολιτική.

«Αυτή είναι η ευκαιρία για τον πρόεδρο και το κόμμα του να αποδείξουν ότι είναι πραγματικά διαφορετικοί και έχουν κάποια αξιοπρέπεια», έγραψε στο Twitter η συγγραφέας Άλμα Ντέλια Μουρίγιο, η οποία έκανε με τη σειρά της, το hashtag #RompeElPacto trending, καλώντας τον AMLO να μη νομιμοποιήσει τη «ματσίλα» με την υποψηφιότητα Σαλγκάδο.

Σε άλλο της tweet, καλεί βουλευτές να υπογράψουν υπέρ της απόσυρσης της υποψηφιότητας Σαλγκάδο:

Ο AMLO απάντησε στις επικρίσεις αυτές λέγοντας απλά ένα «Αρκετά πια».

Αργότερα, είπε: «Με συνδέουν με την υπόθεση του Φέλιξ Σαλγκάδο, υπάρχει μια «εκστρατεία λιντσαρίσματος των μέσων μαζικής ενημέρωσης», σε ραδιόφωνα και τον Τύπο, όλοι εναντίον του Φέλιξ».

Οι βαριές κατηγορίες εναντίον του προέδρου, τον έφεραν για μια ακόμη φορά αντιμέτωπο με το φεμινιστικό κίνημα και τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών στο Μεξικό.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο AMLO δεν έχει κάνει τίποτα για να λάβει μέτρα ενάντια στην πανδημία γυναικοκτονιών που σαρώνει το Μεξικό, παρά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, και απαντά εναντίον του με προσβλητικά σχόλια και κατηγορίες περί «συνωμοσίας». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, χωρίς φυσικά να διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία, ότι στο γυναικείο κίνημα του Μεξικό έχουν διεισδύσει «συντηρητικοί» ως Δούρειος ίππος για να πλήξουν την κυβέρνησή του.

Ωστόσο, τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του μιλούν από μόνα τους. Έχει μειώσει σημαντικά τη χρηματοδότηση για προγράμματα και καταφύγια κακοποιημένων γυναικών, ακόμη και με την ενδοοικογενειακή βία σε έξαρση, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού εν μέσω lockdown.

«Ο AMLO αδιαφορεί για τη φεμινιστική ατζέντα», δήλωσε η Μπάρμπαρα Γκονζάλες, πολιτική αναλύτρια στη Μοντερέι. «Για τον ίδιο, τα αιτήματα αυτά είναι αποπροσανατολιστικά για την προσωπική του ατζέντα. Τα θεωρεί ζητήματα που αφορούν την ελίτ, συντηρητικούς και ανθρώπους που εν γένει προσπαθούν να εμποδίσουν τα σχέδιά του.».

Και ποιά είναι αυτά τα σχέδιά του; Αφορούν στη διατήρηση του ελέγχου του Κογκρέσου και τη σαρωτική επικράτηση σε τουλάχιστον τις μισές από τις 32 πολιτείες του Μεξικό στις εκλογές της 6ης Ιουνίου. Το κυβερνόν κόμμα Morena, που ιδρύθηκε από τον AMLO το 2014, συχνά επιλέγει τους υποψηφίους του μέσω δημοσκοπήσεων, αν και ο AMLO έχει πάντα τον τελευταίο λόγο για τους υποψηφίους, δήλωσε η Γκονζάλες.

Για την ώρα, ο Σαλγκάδο ηγείται των δημοσκοπήσεων στη Γκιερρέρο, που βρίσκεται στα νότια της Πόλης του Μεξικού και περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο περιθωριοποιημένους και βίαιους δήμους της χώρας.

Με το παρατσούκλι «El Toro», ο Σαλγκάδο ήταν δήμαρχος του Ακαπούλκο μεταξύ 2006 και 2008, όταν υπήρξε και η «έκρηξη» βίας των καρτέλ ναρκωτικών, στον άλλοτε κορυφαίο τουριστικό προορισμό του Μεξικό. Παράλληλα, είναι περιοχή πιστή για χρόνια στον AMLO, μαζί με δίκτυα χειραγώγησης σε ολόκληρη την πολιτεία, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

Γυναίκες που είναι μέλη του Morena, προτρέπουν τον AMLO να εγκαταλείψει τον Σαλγκάδο και η επιτροπή που ασχολείται με την «τιμιότητα και τη δικαιοσύνη» εντός του κόμματος διερευνά τις κατηγορίες εναντίον του Σαλγκάδο. Ωστόσο, ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριο Ντελγκάδο, δηλώνει ότι ο Σαλγκάδο μπορεί να είναι υποψήφιος από τη στιγμή που δεν έχει καταδικαστεί.

«Όλα γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο Σαλγκάδο να μην καταδικάζεται ποτέ και, στην πραγματικότητα, σχεδόν κανένας άνθρωπος να μην φτάνει ποτέ στη φυλακή για εγκλήματα που αφορούν περιστατικά σεξουαλικής βίας», δήλωσε η Πάολα Ζαβάλα Σάεμπ, δικηγόρος και διευθυντής της «Ocupa México», μιας οργάνωσης για την πρόληψη της βίας.

«Μόλις το 2% των καταγγελιών για σεξουαλική βία καταλήγουν σε καταδίκη», επισημαίνει

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…