Επίδειξη αλαζονείας και κυνισμού έκανε σε βάρος των ερευνητών και του προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αρνήθηκε να τους συναντήσει προκειμένου να του παραθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της υπαγωγής του ΕΑΑ απευθείας στο υπουργείο του προκειμένου να μπορούν να ελεγχθούν οι επιστημονικές του ανακοινώσεις.
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν ο Σύλλογος Ερευνητών και ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΑΑ, τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι είχαν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό από την περασμένη Τρίτη, ο ίδιος αρνήθηκε να τους συναντήσει.
«Όχι μόνο δε δέχθηκε να συναντηθεί με τους Συλλόγους της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά ούτε καν δέχθηκε να παραλάβει τα ψηφίσματά τους. Μετά από πολλή πίεση των παρευρισκομένων και τη σαφή άρνησή τους να αποχωρήσουν πριν παραληφθεί επίσημα το ψήφισμα, στάλθηκε υπασπιστής του Υπουργού ο οποίος παρέλαβε τα έγγραφα ανάμεσα από τα κενά των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης και τα πήγε στο πρωτόκολλο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι.
«Το σύνολο της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας της χώρας θεωρεί τον ξεριζωμό του ΕΑΑ από το φυσικό του χώρο, που είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο υπάγονται όλα τα ερευνητικά ιδρύματα, πράξη πλήρως ανορθολογική και καταστροφική. Η πράξη αυτή θα έχει δραματικές θεσμικές, επιστημονικές, διοικητικές και οικονομικές επιπτώσεις για τον πρώτο και συμβολικότερο ερευνητικό φορέα της νεότερης Ελλάδας», αναφέρει επίσης το δελτίο Τύπου των δύο συλλόγων που συνδέονται με το ΕΑΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την εμμονή της με τον έλεγχο της πληροφορίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού σε Ρόδο και Αλεξανδρούπολη, καθώς και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αποφάσισε να «εισβάλλει», με συνταγή ΕΡΤ και ΕΥΠ, στον ερευνητικό φορέα προκειμένου να πάψει να είναι απειλή για το αφήγημά της.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να υπαχθεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αφού τα επιστημονικά δεδομένα που δημοσίευσε το ΕΑΑ εξέθεσαν την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις συνέπειες της κακοκαιρίας Ντάνιελ. Το Μαξίμου έκρινε τότε ότι η επιστημονική μέθοδος και τα μετεωρολογικά δεδομένα όταν λειτουργούν ανεξάρτητα μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για το κυβερνητικό αφήγημα και, όπως όλα δείχνουν, έλαβαν την απόφαση να τα καπελώσουν κάτω από μια ομπρέλα ελέγχου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των Συλλόγων Ερευνητών και Εργαζομένων του ΕΑΑ έχει ως εξής:
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/11 η στάση εργασίας και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ερευνητών και του Συλλόγου Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υπ. ΚΚ&ΠΠ), με σκοπό να παραδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας στην ηγεσία του υπουργείου ενάντια στην επιχειρούμενη αποκοπή του ΕΑΑ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την υπαγωγή του στο Υπ. ΚΚ&ΠΠ, σύμφωνα με το Άρθρο 19 του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Ερευνητών και Εργαζομένων από διάφορα ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, ο Δημόκριτος, το ΕΚΚΕ, το ΑΘΗΝΑ, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων–Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το Σωματείο συμβασιούχων Ερευνητών/ιων & Διδασκόντων/ουσών του Πανεπιστημίου και Eρευνητικών Kέντρων Πατρών και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΕΚ (πρώην ΓΓΕΤ), ενώ την συγκέντρωση στήριζε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Αλγεινή εντύπωση δυστυχώς προκάλεσε το ότι η διοίκηση του Υπουργείου όχι μόνο δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τους Συλλόγους της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά ούτε καν δέχθηκε να παραλάβει τα ψηφίσματά τους. Μετά από πολλή πίεση των παρευρισκομένων και τη σαφή άρνησή τους να αποχωρήσουν πριν παραληφθεί επίσημα το ψήφισμα, στάλθηκε υπασπιστής του Υπουργού ο οποίος παρέλαβε τα έγγραφα ανάμεσα από τα κενά των κιγκλιδωμάτων της περίφραξης και τα πήγε στο πρωτόκολλο. Σημειώνεται πως οι Σύλλογοι Ερευνητών και Προσωπικού του ΕΑΑ είχαν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό ΚΚ&ΠΠ από την περασμένη Τρίτη 21 Νοεμβρίου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματέα του, αλλά και με επίσημη αποστολή του σχετικού αιτήματος με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας), χωρίς όμως να σταλεί ποτέ απάντηση. Το Υπουργείο που καλείται να πάρει υπό την ευθύνη του το ΕΑΑ έδωσε έτσι δείγματα γραφής για την άποψή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, και κυρίως του προσωπικού του ΕΑΑ, που σύμφωνα με το Άρθρο 19 θα εποπτεύσει από 1/1/2024.
Το σύνολο της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας της χώρας θεωρεί τον ξεριζωμό του ΕΑΑ από το φυσικό του χώρο, που είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο υπάγονται όλα τα ερευνητικά ιδρύματα, πράξη πλήρως ανορθολογική και καταστροφική. Η πράξη αυτή θα έχει δραματικές θεσμικές, επιστημονικές, διοικητικές και οικονομικές επιπτώσεις για τον πρώτο και συμβολικότερο ερευνητικό φορέα της νεότερης Ελλάδας.
Οι Σύλλογοι Ερευνητών και Προσωπικού του ΕΑΑ, καθώς και Σύλλογοι και Σωματεία των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους:
Έχουν προκηρύξει απεργία για την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και καλούν σε Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 10:00 π.μ.
Την ίδια ημέρα στις 13:00, όλοι οι Σύλλογοι των Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και η ΠΟΕΕΚ-Ι, θα πραγματοποιήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας για το καταστροφικό νέο νομοσχέδιο.