Οργή για τον «καλό» ναζί στα «Καλάβρυτα 1943» – Καταπέλτης ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» που έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη πυροδότησε αντιδράσεις -  Ο Χαρίλαος Ερμείδης ξιφουλκεί εναντίον του φιλμ, οι συντελεστές του οποίου ενεργοποίησαν τον μύθο του καλού Αυστριακού ναζί 

1943

Πολύ πριν την προβολή της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου προέκυψαν έντονες αντιδράσεις από την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εξαιτίας μιας σκηνής ορισμένων μόνο δευτερολέπτων που προβάλλεται στο τρέιλερ.

H σκηνή δείχνει έναν «καλό» Αυστριακό ναζί που με δική του πρωτοβουλία σπάει την αλυσίδα στην πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα που βρίσκονταν μέσα.  

Ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος μίλησε στο DocVille και στο Κουτί της Πανδώρας, και έκανε λόγο για μια «σκηνή μυθοπλασίας που παραχαράσσει ένα ιστορικό γεγονός, με σκοπό να αμβλύνει το πως αντιλαμβανόμαστε σήμερα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που είχε διαπράξει ο ναζισμός».

Ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια, επικαλέστηκε μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν μέσα στο σχολείο και σχολίασε πως όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιος «καλός» ναζί, αλλά αντιθέτως: «όλοι οι ναζί στρατιώτες που βρισκόντουσαν έξω από το σχολείο καθόντουσαν και γελούσαν».

Έπειτα ανέφερε πως: «δεν υπήρξε καμία κλειδωμένη πόρτα. Οι εσωτερικές πόρτες που μπορούσαν να ανοίξουν ή να σπάσουν τα γυναικόπαιδα, δεν είχανε σιδεριές και δεν ήταν κλειδωμένες. Αυτοί μάλλον αναφέρονται στην εξωτερική πόρτα, η οποία είναι σιδερένια και υπάρχει ακόμα και στην οποία πράγματι μπορούσες να βάλεις  αλυσίδα. Αλλά για αυτή την πόρτα, όλοι μα όλοι όσοι έφυγαν από το σχολείο, είπαν ότι ήταν σταθερά ανοιχτή. Δεν είχε κλείσει ποτέ.  Άρα παραμύθι».

Η καταβολή του μύθου του «καλού» ναζί 

Όμως, όπως όλα δείχνουν, το μύθευμα του «καλού» Αυστριακού ναζί δεν ήταν εφεύρεση της παραγωγής της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», παρότι αναπαράγεται αυτούσια.   

Όπως μας εξηγεί ο κ. Ερμείδης, ο μύθος του «καλού» ναζί πήρε για πρώτη φορά σάρκα και οστά όταν τον κατέγραψε στο βιβλίο του ο ιστοριογράφος Μίμης Καλδίρης. Τότε, όπως και σήμερα, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές και ο ιστοριογράφος έπειτα και από συζήτηση που είχε -μεταξύ άλλων και- με τον κ. Ερμείδη, δέχθηκε να τον αποσύρει και να τυπώσει ξανά το βιβλίο χωρίς τον μύθο. «Ο Μίμης ο Καλδίρης στη Γενική συνέλευση Καλαβρυτινών Αθήνας το 1989 είπε: Εγώ κατασκεύασα τον μύθο του αυστριακού στρατιώτη εγώ θα τον καταργήσω. Το 1989 το λέει ο Καλδίρης, και το 1990 βγαίνει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων που απορρίπτει το μύθευμα», ανέφερε ο κ. Ερμείδης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος σημειώνει μάλιστα πως είχαν επισημάνει τη μη εγκυρότητα του στοιχείου του «καλού» Αυστριακού ναζί στον ίδιο τον σκηνοθέτη. «Ο σκηνοθέτης είχε γνώση. Για τον αυστριακό μας είχαν πει ότι δεν θα τον βάλουμε. Το τονίζω. Μας είχαν πει δεν θα τον βάλουνε στην ταινία», ενώ στη συνέχεια σημειώνει ότι: «μας το υποσχέθηκαν μας έγραψαν».

Μάλιστα, ο κ. Ερμείδης εξήγησε ότι ο σκηνοθέτης της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» τους είχε ενημερώσει για τη διάθεσή της παραγωγής να φτιάξει μια ταινία για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα που θα έχει μυθοπλαστικά στοιχεία, γεγονός που αποτυπώνονταν και στον προηγούμενο τίτλο της ταινίας: «Αντίλαλοι από το παρελθόν». 

Τότε η Ένωση Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος δια στόματος του κ. Ερμείδη είχε εκφράσει διαφωνία λέγοντας ότι: «Όταν μας λέτε ότι θα γίνει ταινία μυθοπλασίας για το Ολοκαύτωμα, σας  λέμε ότι δεν δικαιούστε να το κάνετε. Ακόμα και με τον τίτλο που ξέραμε (σ.σ. «Αντίλαλοι από το παρελθόν») τους λέγαμε ότι δεν έπρεπε να μπει ο μύθος για τον Αυστριακό ναζί γιατί είχε τελεσιδικήσει. Βέβαια, σίγουρα μπορεί να υπάρξει μέσα στην ταινία μια μυθοπλασία του στυλ: Για ένα Καλαβρυτινό που ερωτεύτηκε μια Γερμανίδα. Εκεί μπορείς να κάνεις μια μυθοπλασία.

Αλλά όταν βάζεις στην ταινία «Καλάβρυτα 1943» τον Αυστριακό να σπάει την πόρτα, εκεί μεταφέρεις ένα μήνυμα. Εκεί αρχίζει η μυθοπλασία και εκεί προκύπτει το ερώτημα: Από πού τα πήρες

Οι δυο προειδοποιητικές επιστολές για την ταινία «Καλάβρυτα 1943»

Βέβαια, οι προειδοποιήσεις προς τους συντελεστές της παραγωγής δεν εξαντλήθηκαν μονάχα στις προφορικές συζητήσεις. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Ερμείδης, η Ένωση Θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος  είχε στείλει επιστολή προς την παραγωγή της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», για να προειδοποιήσουν για το ενδεχόμενο κίνδυνο παραχάραξης της ιστορικής μνήμης. 

Όπως αναφέρει η επιστολή: «η Καλαβρυτινή κοινωνία και ειδικά η Ένωσή μας καταφανώς έχει ηθικό χρέος και υποχρέωση να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανολογούμενης στρεβλής παρουσίασης, διότι σήμερα ζουν οι απόγονοι εκτελεσθέντων που έχουν καθήκον να διαφυλάξουν την μνήμη των προγόνων τους, από τυχόν περιύβριση νεκρών, πράξη που είναι ποινικό αδίκημα».

Η δεύτερη επιστολή υπογράφεται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τους κυρίους Φίλλιπου Σαρδελιάνου και Φάνη Παπαγεωργίου. Την χειρόγραφη επιστολή μας έδωσε ο κ. Χαρίλας Ερμείδης, αποκαλύπτοντας έτσι, πως οι συντελεστές της παραγωγής είχαν λάβει γνώση για την μη ύπαρξη του «καλού« Αυστριακού ναζί και από διαφορετική πηγή.

Όπως ανέφερε ο κ. Ερμείδης, η χειρόγραφη επιστολή συντάχθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο με μέλη της παραγωγής και αναφέρει πως: «Οι όποιες άτυπες, αόριστες, διαβεβαιώσεις δόθηκαν από πλευράς των ιδιωτών παραγωγων, για θέματα ιστορικά ανοιχτά για τα Καλάβρυτα,όπως η διεκδίκηση των αποζημιώσεων, η αντίσταση κατά της Γερμανικής κατοχής, οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», τα λεγόμενα «αντίποινα», οι καλοί Γερμανοί ή Αυστριακοί που έσωσαν τα γυναικόπαιδα κλπ. δεν μας έπεισαν. Είναι ευαίσθητα θέματα και δεν είναι δυνατό το Μουσείο με τη συμμετοχή του, ακόμα και τους τίτλους τέλους ή παζαρεύοντας λίγα χρήματα για αντάλλαγμα, να εκτεθεί πάνω σ΄αυτά από τις απόψεις διάφορων ιδιωτών, τις οποίες δεν γνωρίζει καν.

Ολόκληρη η χειρόγραφη επιστολή εδώ:

Είναι σαφές πως η επιλογή της παραγωγής να διατηρήσει «ζωντανό» τον μύθο για τον «καλό» Αυστριακό ναζί έχει δικαίως εξοργίσει την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος για λόγους που σχετίζονται με την παραχάραξη της ιστορίας του πιο άγριου και μαζικού εγκλήματος των ναζιστικών στρατευμάτων σε βάρος μη-εβραϊκού πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Βουλή – Τέμπη: Ντροπιαστικός λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

5332337 1

Βουλή – Τέμπη: Ντροπιαστικός λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

«Με την αλήθεια και με τη μνήμη ή με τα λαϊκά δικαστήρια, με τις θεωρίες…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ