Newsroom

Newsroom

Οργή ΑΔΑΕ κατά Μητσοτάκη: «Ουδέποτε ερωτηθήκαμε για το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

«Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και τη θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη»

914454 1

Την κατάπληξη και τη θεσμική της δυσαρέσκεια εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΔΑΕ για το γεγονός ότι η Αρχή ουδέποτε ερωτήθηκε για τη γνώμη της σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, που παρουσιάστηκε χθες προς διαβούλευση.

Σε μια οργισμένη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί, η ΑΔΑΕ τονίζει ότι «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της».

«Η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι  ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος.

Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη», αναφέρει η σε ανακοίνωσή της η ΑΔΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θανάσης Καμπαγιάννης: Δριμεία κριτική σε 4 σημεία στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τις παρακολουθήσεις

Υπενθυμίζεται ότι αντί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επαναφέρει την πρότερη κατάσταση σε σχέση με το δικαίωμα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ όσων τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, προκαλεί περαιτέρω προβλήματα, καταθέτοντας σχέδιο νόμου που προβλέπει πως η ενημέρωση θα γίνεται μετά από τρία χρόνια και με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Από τον Μάρτιο του 2021, όταν και ψηφίστηκε η διαβόητη τροπολογία των Τσιάρα – Πικραμμένου, η κυβέρνηση δεχόταν ακατάπαυστη κριτική, αφού η εν λόγω διάταξη συνδέεται με την παρακολούθηση του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 αναφέρεται ρητώς πως η ενημέρωση του πολίτη πραγματοποιείται: «Μετά την πάροδο τριών (3) ετών από την παύση της ισχύος της εισαγγελικής διάταξης που αφορά άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας και κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος» ενώ και στη παράγραφο 10 του άρθρου 6 γράφεται πως «Η Α.Δ.Α.Ε., μετά τη λήξη ισχύος του μέτρου της άρσης του απορρήτου και κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από το καθ’ ου η άρση πρόσωπο, γνωστοποιεί την επιβολή του μέτρου αυτού στους θιγόμενους, με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε. Η Α.Δ.Α.Ε. απαντά επί του αιτήματος εντός τριών (3) μηνών, αλλιώς η αίτηση θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.»

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ:

«Αναρτήθηκε χθες, 15.11.2022, σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας κλπ. Το νομοσχέδιο αυτό μεταβάλλει άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τροποποιεί σε πολλά και κρισιμότατα  σημεία την λειτουργία της ΑΔΑΕ.

Παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 19 §2 ως εγγύηση για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (θεμελιώδους δικαιώματος απολύτως απαραβίαστου κατά την διατύπωση του συνταγματικού κειμένου) την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι  ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος.

Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη.

Παρά ταύτα και μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της μελλούσης να ακολουθηθεί  διαδικασίας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η Αρχή κηδόμενη της ανάγκης προστασίας του δικαιώματος θα διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…