Οργανώσεις και πολίτες μάχονται για να "μπλοκάρουν" το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Nα «μπλοκάρουν το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ επιχειρούν αρκετές οργανώσεις στις ΗΠΑ, παρότι απορρίφθηκε η πρώτη αίτηση για προσωρινή αναστολή του. Πολλές οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και των μεταναστών, αλλά και πολίτες, ανακοίνωσαν ότι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος, παρά τη χθεσινή απόρριψη από ομοσπονδιακό δικαστή του αιτήματος για προσωρινή αναστολή της ισχύος του.

58c398661dc52436768b46dd

«Το να περνάς ένα φρέσκο στρώμα μπογιάς στην απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων δεν λύνει το βασικό πρόβλημα που είναι ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι μας απαγορεύουν τις θρησκευτικές διακρίσεις», δήλωσε ο Ομαρ Τζάντουατ, της ένωσης υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU. «Οσο περισσότερο ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει σε αυτό τον δρόμο, τόσο πιο ξεκάθαρα φαίνεται ότι παραβιάζει αυτό τον βασικό κανόνα», πρόσθεσε.

Την προσφυγή κατά του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος κατέθεσαν η ACLU και το National Immigration Law Center εξ ονόματος των οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων HIAS και International Refugee Assistance Project, της ένωσης Middle East Studies καθώς και πολλών ατόμων, μεταξύ αυτών Αμερικανοί πολίτες που επηρεάζονται από το διάταγμα.

Το νέο διάταγμα, όπως και ο πρόεδρος «υποκινούνται από ένα αντιμουσουλμανικό αίσθημα και κάνουν διακρίσεις βάσει της εθνικής καταγωγής», ισχυρίζονται οι ενώσεις στην προσφυγή τους.

Δικαστική διαμάχη σε πολλές Πολιτείες

Πολλές αμερικανικές Πολιτείες έχουν επίσης ξεκινήσει δικαστική μάχη κατά του νέου διατάγματος, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Μαρτίου και απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων από όλο τον κόσμο και πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Λιβύη, Συρία, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη).

Την Παρασκευή, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας Μέριλαντ Μπράιαν Ε. Φρος ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στην προσφυγή που έχει ήδη καταθέσει η Πολιτεία Ουάσινγκτον, η οποία είχε ξεκινήσει και τον προηγούμενο κύκλο προσφυγών κατά του πρώτου διατάγματος Τραμπ.

«Η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να θέσει σε εφαρμογή μια απάνθρωπη και αντισυνταγματική πολιτική, ενώ επίσης βλάπτει την ασφάλειά μας αντί να μας προστατεύει καλύτερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φρος.

Το διάταγμα αυτό «μας κάνει λιγότερο ανταγωνιστικούς και στέλνει το μήνυμα στους πιο ταλαντούχους πανεπιστημιακούς, επιστήμονες και μηχανικούς του κόσμου ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι. Αυτό θα προκαλέσει ζημία στα πανεπιστήμια του Μέριλαντ και την οικονομία μας», προσθέτει.

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής

Την Παρασκευή, ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε αίτημα για προσωρινή αναστολή ισχύος του διατάγματος, τονίζοντας πως οι δικηγόροι από τις πολιτείες που προσέφυγαν ενάντια στο νέο μέτρο χρειάζεται να καταθέσουν περισσότερο εκτενή δικαστικά έγγραφα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

predator sms.png 2

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για προμήθεια νέου συστήματος παρακολουθήσεων,…