Οργανώσεις κατά του ρατσιστικού πογκρόμ του δημάρχου Σάμου: Να παρέμβουν Πρωθυπουργός και Δικαιοσύνη

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και της Δικαιοσύνης για τη ρατσιστική και μισαλλόδοξη συμπεριφορά του δημάρχου Σάμου ζητά το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και συνυπογράφουν 17 οργανώσεις 

Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν τις προηγούμενες μέρες οι εικόνες ντροπής του δημάρχου Σάμου, ο οποίος χυδαιολογούσε και προπηλάκιζε πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Πυθαγόρα με λόγια ντροπής, όπως «go back» και «γαμήσου», που σε καμία περίπτωση δε συνάδουν με το αξίωμα το οποίο κατέχει, κηρύσσοντας το μίσος απέναντι σε πρόσφυγες που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους στο Βαθύ.

Τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του εκφράζει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων  και συνυπογράφουν 17 οργανώσεις, σχετικά με τη ρατσιστική συμπεριφορά του δημάρχου Σάμου, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να δοθεί καμία νομιμοποίηση σε αυτές τις ακραίες πράξεις και συμπεριφορές». Όπως σημειώνουν, «οι θεσμικοί παράγοντες οφείλουν να προασπίζονται την κοινωνική ειρήνη κι όχι να πυροδοτούν τεχνητές εντάσεις».

Στην ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση τυχόν αδικήματος.

Η ανακοίνωση του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εικόνα του δημάρχου Σάμου να προπηλακίζει, να χυδαιολογεί, ακόμη και να αυτοδικεί απέναντι σε αιτούντες άσυλο στην πλατεία Πυθαγόρα, όπου διαμαρτύρονταν για τις ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Βαθύ. Στο ΚΥΤ σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται περί τους 7.500 ανθρώπους, ενώ η χωρητικότητα της δομής δεν ξεπερνά τους 648.

Η κατάσταση στα νησιά πρώτης υποδοχής είναι από καιρό εκρηκτική αφού οι αιτούντες άσυλο ξεπερνούν τους 40.000 και διαβιούν σε δομές με πολύ μικρότερη χωρητικότητα. Η διαμαρτυρία των ανθρώπων αποτελεί επόμενη αντίδραση και μάλιστα χαμηλής έντασης, εάν συνυπολογίσουμε και τις αντικειμενικές συνθήκες. Η πρόταση για την ασφαλή μεταφορά του πληθυσμού από τα νησιά πρώτης υποδοχής στην ενδοχώρα, θεωρούμε πως είναι στη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει όμως ανάγκη συνεργασίας πρωτίστως από τις τοπικές αρχές.

Η στάση του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, όπως αναπαράγεται πανελλαδικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όχι απλώς δε συνάδει με τη θεσμική του ιδιότητα, αλλά υπερβαίνει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του, προσβάλλοντας βάναυσα την ελληνική δημοκρατία και προπαντός την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά του, αποτελεί προσβολή στον πολιτισμό και στην αρχή της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης που μία ολόκληρη χώρα επιδεικνύει με σεβασμό και συνέπεια. 

Ταυτόχρονα, παρ’ όλο που αναγνωρίζουμε πως αυτές οι στάσεις κι οι συμπεριφορές αποτελούν τη μειοψηφία ανά την ελληνική επικράτεια, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό μας για την απήχηση και την ορατότητα που λαμβάνουν στο δημόσιο χώρο. Δεν πρέπει να δοθεί καμία νομιμοποίηση σε αυτές τις ακραίες πράξεις και συμπεριφορές.

Ζητούμε αδιαπραγμάτευτα την υπεύθυνη και σοβαρή στάση εκείνων που φέρουν θέσεις εξουσίας. Ζητούμε την επίγνωση της κρισιμότητας των συγκυριών.  

Οι θεσμικοί παράγοντες οφείλουν να προασπίζονται την κοινωνική ειρήνη κι όχι να πυροδοτούν τεχνητές εντάσεις. 

Ζητούμε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση τυχόν αδικήματος.

Συνυπογράφουσες Οργανώσεις:

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

Generation 2.0

Human Rights 360

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

International Rescue Committee Greece (IRC)

ΑΡΣΙΣ

Defense for Children International – Greece (DCI)

The HOME Project

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

Terre des Hommes

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)

ΔΙΟΤΙΜΑ

Legal Center Lesvos

Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία

ANASA Cultural Center

ASANTE

HIAS Greece