Ώρα μηδέν για τον Δημήτρη Κουφοντίνα – Θα τον αφήσουν να πεθάνει;

«Ήταν ένας καταδικασμένος εγκληματίας. Ο ίδιος επέλεξε να χάσει τη ζωή του». Αυτά ήταν τα λόγια της Μ. Θάτσερ όταν στις 5 Μαΐου 1981 ο Μπόμπι Σαντς πέθανε στο νοσοκομείο της φυλακής Μέιζ έπειτα από 66 μέρες απεργίας πείνας στην ηλικία των 27 ετών.

4367562

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν είναι 27 χρονών αλλά 63. Δεν κάνει 66 ημέρες απεργία πείνας αλλά 39.

Η παραπάνω δήλωση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι έτοιμη στο συρτάρι της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, αφού όπως όλα δείχνουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, αδιαφορούν για τη ζωή του κρατουμένου, επιμένοντας εμμονικά και ανάλγητα στην απραξία, προς τέρψιν προσωπικών και οικογενειακών κρυφών επιθυμιών περί προσωρινής και μεμονωμένης επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Η απάνθρωπη αυτή πολιτική στάση στέλνει τον Δ. Κουφοντίνα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, πράγμα που όπως δήλωσε σε ανακοίνωσή της η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ προβληματίζει καθώς «αφενός μεν στη ΜΕΘ είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε λοιμώξεις, αφετέρου διότι ο διευθυντής της ΜΕΘ μάς έχει δηλώσει ότι αν το κρίνει αναγκαίο θα προβεί σε αναγκαστική σίτιση, ακόμη και με ακινητοποίηση. Υπάρχει από ημέρες εισαγγελική παραγγελία για οποιαδήποτε αναγκαία ενδεδειγμένη ιατρική ενέργεια. Είχαμε αντιδράσει επισημαίνοντας ότι η αναγκαστική σίτιση είναι βασανιστήριο».

Με αφορμή τα παραπάνω αλλά και μετά από πλήθος εκκλήσεων που έγιναν στην ΟΕΝΓΕ, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις απεργίας πείνας είναι: Σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας».

Ο Δ. Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας το Σάββατο και οι γιατροί ενημέρωσαν τη συνήγορό του, ότι αντιμετωπίζει προβλήματα που προκαλούνται σε συνθήκες απεργίας δίψας (μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας, σοβαρή απίσχνανση, παρατεταμένη ακινησία με κίνδυνο κατακλίσεων, προβλήματα όρασης, αιμορραγία ούλων, αρχόμενη περιφερική νευροπάθεια) και του τοποθέτησαν ορό ενυδάτωσης με τη συναίνεσή του.

Παρά τις αμέτρητες παρεμβάσεις, πανεπιστημιακών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, γιατρών και αμέτρητων φορέων και οργανώσεων που επισημαίνουν την έννοια του κράτους δικαίου και την στάση που οφείλει η εξουσία να έχει απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, το υπουργείο εμμένει στην απαθή στάση του προβάλλοντας τα αδικήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας, δικάζοντάς τον ξανά και ξανά στα μάτια της κοινής γνώμης, προσπαθώντας να του αφαιρέσουν κάθε δικαίωμα στην ηθική συνείδηση του συνόλου των πολιτών.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αφήσει τον Δ. Κουφοντίνα να πεθάνει, κρυμμένη πίσω από τον μανδύα της μη εκβιαζόμενης δημοκρατίας κεκαλυμμένη με αναληθή επιχειρήματα περί «ειδικής» και «ευνοϊκότερης μεταχρείρισης».

Υπενθυμίζεται πως ο Δ. Κουφοντίνας μετήχθη στις 21 Δεκεμβρίου, εν μέσω πανδημίας, από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου αιφνιδιαστικά και παράτυπα στις φυλακές Δομοκού. Επικαλούμενος τον νέο νόμο, κομμένο και ραμμένο στην περίπτωσή του προκειμένου να επιδεινώσει την έκτιση της ποινής του, ζητάει μέσω απεργίας πείνας που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Αυτό ορίζεται από την επιμέρους διάταξη, αφού αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο κρατούμενος που δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στις αγροτικές φυλακές και στην ΚΑΥΦ «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Συνεπώς ο 63άχρονος κρατούμενος έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας ζητώντας τα νόμιμα και όχι την κατ’ εξαίρεση και προνομιακή μεταχείριση έναντι των συγκρατουμένων του, όπως είναι το αφήγημα του υπουργείου.

Η Σ. Νικολάου έχει δώσει διαφορετικές απαντήσεις σχετικά με το γιατί μετήχθη ο κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού, ενώ έχει δηλώσει ψευδώς ότι αρχικά μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό, ενώ αρνήθηκε να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα όταν της ζητήθηκαν από την πλευρά του κρατουμένου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ζητήσει στοιχεία για το κατά πόσο σύννομη είναι η μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα ως προς την αιτιολογία, τη διαδικασία και την ειδικότερη τεκμηρίωση των αιτιών της παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών. Ενέργεια που προσυπογράφει και το ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πηγή: documentonews.gr 

 

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομακου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…