Newsroom

Newsroom

Ο κύβος ερρίφθη: Ο Γ. Βασιλειάδης ικανοποιεί διαχρονικά αιτήματα της ιπποδρομιακής κοινότητας για τη ΦΕΕ

Το μαχαίρι στο κόκκαλο από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη

585975

Σημαντικές «τομές» που αφορούν την Φίλιππο Ένωση (ΦΕΕ) και αφορούν τη νομιμότητα και τον εκδημοκρατισμό της, εισάγει το αθλητικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή με ιδιαίτερη αγωνία από όσους ασχολούνται με τον ιππόδρομο. 

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα καταργήσει αυτόματα το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Φιλίππου Ενωσης, που παρέμενε σχεδόν ίδιο από το 1938, δηλαδή από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, και αναμένεται να δώσει λύσεις στα καυτά ζητήματα της ΦΕΕ, η οποία εδώ και δεκαετίες ζητά αλλαγές, καταγγέλλοντας μάλιστα και αυθαιρεσίες αλλά και «κυνήγι μαγισσών».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα δοθεί ένα τέλος στη λειτουργία της Ένωσης ως κλειστού κλαμπ «αθανάτων», καθώς τα μέλη της αναμένεται να αυξηθούν σε 100.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει την πολυφωνία στο ΔΣ της ΦΕΕ, τη συναίνεση (π.χ. υποχρεωτική λήψη αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία 2/3) για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τις ιπποδρομιακές τάξεις (π.χ. Κώδικας Ιπποδρομιών, στελέχωση Επιτροπών Ιπποδρομιών κ.ά.). Σημεία κρίσιμα για την ομαλή λειτουργία, την εξέλιξη και ανάπτυξη των ελληνικών ιπποδρομιών. Ταυτόχρονα (με ρητή διάταξη του νομοσχεδίου), σημαντικός θα είναι ο εποπτικός ρόλος της Πολιτείας, καθώς οι αποφάσεις του ΔΣ της ΦΕΕ για κομβικά ζητήματα θα υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μάλιστα, το νομοσχέδιο θα λειτουργήσει και ως ασπίδα προστασίας για τις 3.000 οικογένειες που ζουν από τον ιππόδρομο.

Τέλος στα ασυμβίβαστα και τα σκοτεινά σημεία

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά στον ιππόδρομο, εισάγει ασυμβίβαστα που σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες πλειοψηφίες (για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων), αποτρέπουν και εμποδίζουν τη σύγκρουση συμφερόντων και τη σύγχυση των ιδιοτήτων ελεγχόμενου και ελεγκτή. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ρητές προβλέψεις για το ποιοι δεν μπορούν να οριστούν ελλανοδίκες και μέλη της Επιτροπής Ιπποδρομιών.

Επιπλέον, προβλέπεται ρητά ότι οι ελλανοδίκες, τα μέλη της Επιτροπής Ιπποδρομιών, ο Γενικός Διευθυντής και το προσωπικό της ΦΕΕ απαγορεύεται να συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, σε ιπποδρομιακό στοιχηματισμό και να αναλαμβάνουν ή να αναμιγνύονται, με οποιαδήποτε ιδιότητα, στην περίθαλψη και τη φροντίδας των ίππων. Άλλωστε, άπαντες στον ιππόδρομο συζητούν, το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΦΕΕ Πέτρος Ζαφείρης (δηλαδή ένας δημόσιος υπάλληλος) παρέχει ταυτόχρονα κτηνιατρικές υπηρεσίες στα άλογα του προέδρου της Φιλίππου Ενώσεως, Γιάννη Μυτιληναίου.

Τι είχες Γιάννη…τι είχα πάντα..

Τα αιτήματα για αλλαγή της ΦΕΕ είναι διαχρονικά και έχουν τεθεί πολλές φορές στο τραπέζι. Χαρακτηριστικά, ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ίππων (ΕΛΣΙΙΙΠ) και νυν γενικός γραμματέας του νεοσυσταθέντος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιπποπαραγωγών Δρομώνων Ίππων (ΣΙΙΔΙΠ), σε παλαιότερη συνέντευξη τύπου, κατήγγειλε σοβαρές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και παραβίασης της αρχής της αμεροληψίας, οι οποίες προωθούνται λόγω του απαρχαιωμένου νομικού πλαισίου που αφορά την ΦΕΕ. Ο ίδιος είχε αναδείξει ότι μέλη της διοίκησης της ΦΕΕ είναι ιπποπαραγωγοί και ιδιοκτήτες ίππων, έχοντας ταυτόχρονα ελεγκτικές αρμοδιότητες (π.χ. ορισμός επιτροπών ελέγχου, κατευθύνσεις για τον τρόπο απόδοση δικαιοσύνης). Επίσης, είχε αποκαλύψει ότι η ΦΕΕ δίνει άδειες σε επαγγελματίες του χώρου και μέλη της διοίκησής της χρησιμοποιούν πολλούς από αυτούς τους ως συνεργάτες.

Ο κ. Παπαδόπουλος είχε καταγγείλει επίσης, ότι τα δικαιώματα που δίδονται στη ΦΕΕ της επιτρέπουν να «λειτουργεί ως κράτος εν κράτει», εκτιμώντας ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο χωλαίνει σοβαρά όσον αφορά στις δημοκρατικές αρχές. Σύμφωνα με όσα καταγγέλουν κατά καιρούς άνθρωποι μέσα και γύρω από την ΦΕΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο λειτουργούσε και λειτουργεί ως «μαγαζί» αιρετών μελών της ΦΕΕ.

Συνολικά, λοιπόν, το αθλητικό νομοσχέδιο που προωθεί ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης έρχεται να δώσει οριστικές λύσεις υπέρ της νομιμότητας, της διαφάνειας και της δημοκρατικότητας στον ιππόδρομο.

Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικές ανακοινώσεις αγανάκτησης εναντίων της ΦΕΕ από την Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ) και την Ένωση Επαγγελματιών Προπονητών Δρομώνων Ίππων (ΕΝΕΠΔΙ):

Μαρκόπουλο, 17/04/2018

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝΩΝ ΙΠΠΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Σάββατο 14/04/2018 συνήλθε έκτακτο Δ.Σ. της ‘Ενωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων (ΕΙΔΙΕ) με θέμα τον προτεινόμενο από την Φίλιππο Ένωση Ελλάδος (ΦΕΕ) Κώδικα Ιπποδρομιών.

Τα μέλη του Δ.Σ. έχοντας μελετήσει το εν λόγω προσχέδιο του Κώδικα, κατέληξαν εύκολα στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι ένα απαράδεκτο κείμενο που σε πολλά σημεία προσβάλλει την ιδιοκτησία στο σύνολό της, αλλά και τρομοκρατεί τις ιπποδρομιακές τάξεις με την επιβολή προστίμων μεγάλου εύρους για το ίδιο παράπτωμα, αφήνοντας τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο εφαρμογής του Κώδικα Ιπποδρομιών στην πράξη και για την τήρηση των αρχών της ίσης μεταχείρησης και αμεροληψίας.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα, από τότε που ανέλαβε το νέο Δ.Σ της ΦΕΕ, έχουμε γίνει μάρτυρες αντιφατικών αποφάσεων των επιτροπών ελέγχου που μας δημιούργησαν πολλά ερωτηματικά. Η ιδιοκτησία τότε δεν αντέδρασε οργανωμένα, γιατί – καλόπιστα – τις θεώρησε μεμονωμένες και απλώς ατυχείς. Όπως αποδεικνύεται πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλιμάκωση του φαινομένου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους, ότι η ΕΙΔΙΕ ανέκαθεν, αλλά κυρίως μετά την ιδιωτικοποίηση του Ιπποδρόμου, συνέβαλε τα μέγιστα με προτάσεις αλλά και εφαρμόζοντας πρακτικές στην πραγματοποίηση «καθαρών» και ανταγωνιστικών ιπποδρομιών που προσφέρουν πλέον κατά γενική ομολογία και υψηλό θέαμα. Αυτό φαίνεται να το συμμερίζονται όλοι εκτός προφανώς από το νέο συμβούλιο της ΦΕΕ που για δικούς του λόγους εξαπολύει μέσω του νέου Κώδικα Ιπποδρομιών ένα κυνήγι μαγισσών. Αλλά ακόμα και σ’αυτό το κυνήγι μαγισσών θα είμασταν σύμφωνοι, για να μη δοθεί σε κανέναν το δικαίωμα να αμφισβητήσει την ακεραιότητα των ελλήνων ιδιοκτητών, προπονητών και αναβατών, εφόσον ήταν δεδομένη η πολιτική της ΦΕΕ για ίση αντιμετώπιση προς όλους. ‘Όταν όμως ο ελεγκτής είναι συγχρόνως και ελεγχόμενος και τα όργανα του ελεγκτή – οι επιτροπές – έχουν ανεξέλεγκτη δύναμη από τον Κώδικα Ιπποδρομιών τότε :

Η Ε.Ι.Δ.Ι.Ε βροντοφωνάζει Ω Σ Ε Δ Ω !!!!!!

Προφανώς και ομόφωνα το Δ.Σ της ΕΙΔΙΕ αποφάσισε να μην προσέλθει σε καμμία προσχηματική διαβούλευση για τον προτεινόμενο Κώδικα Ιπποδρομιών, με δεδομένο ότι ήδη τα μέλη του Δ.Σ της ΦΕΕ με δελτίο τύπου «επαίνεσαν τα μέλη της επιτροπής κώδικα για το εξαιρετικό αποτέλεσμα»!!!

Η περίοδος της ανοχής τελείωσε, οπότε πλέον το Δ.Σ της ΦΕΕ θα πρέπει να κάνει πράξη αυτό που δηλώνει ότι κομίζει, πρώτα με το συμμάζεμα των επιτροπών, στη συνέχεια με την πραγματική εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρησης και τέλος με την ψήφιση ενός Κώδικα Ιπποδρομιών που να είναι αποδεκτός στο σύνολό του από όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις, αφού θα εφαρμόζει διεθνείς ιπποδρομιακές πρακτικές και θα είναι εναρμονισμένος με αντίστοιχους κώδικες των προηγμένων ιπποδρομιακά χωρών.

Το Δ.Σ της Ε.Ι.Δ.Ι.Ε

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Κασσελάκη και Κούγια για τον «άντρα» Λύτρα: Η προκλητική αναφορά στον Τάιλερ

InCollage 20240618 153810678

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Κασσελάκη και Κούγια για τον «άντρα» Λύτρα: Η προκλητική αναφορά στον Τάιλερ

«Προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να στείλουμε τους Κούγιες αυτού του τόπου στο χρονοντούλαπο…

Απόστολος Λύτρας: Απίστευτο θέατρο της ΕΛΑΣ και του δικηγόρου – Προσποιήθηκαν ότι φορούσε χειροπέδες (video)

profile player 960x540 18

Απόστολος Λύτρας: Απίστευτο θέατρο της ΕΛΑΣ και του δικηγόρου – Προσποιήθηκαν ότι φορούσε χειροπέδες (video)

Εξοργιστικό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί από τη στιγμή που ο Απόστολος Λύτρας που πήγαινε…

Νέα Δημοκρατία: Ετοιμάζουν «ανταρσία» στην επανεκλογή Σακελλαροπούλου για ΠτΔ οι δυσαρεστημένοι βουλευτές;

6072414

Νέα Δημοκρατία: Ετοιμάζουν «ανταρσία» στην επανεκλογή Σακελλαροπούλου για ΠτΔ οι δυσαρεστημένοι βουλευτές;

Ο ανασχηματισμός φαίνεται ότι δεν άρεσε «μέσα» στη Νέα Δημοκρατία και η εκλογή Προέδρου της…