Newsroom

Newsroom

Όπου κι αν πάμε μας ακολουθεί ένα… συννεφάκι μικροβίων!

Εκτός από το φυσικό ή το τεχνητό άρωμά του, κάθε άνθρωπος περιβάλλεται από κάτι ακόμη: το δικό του προσωπικό και διακριτό...συννεφάκι μικροβίων. Και βέβαια αν περνά κανείς μέσα από το νέφος, αυτό θα «βρέχει» ξένα βακτήρια πάνω στο δέρμα του και μέσα στους πνεύμονές του.

virus

Εκτός από το φυσικό ή το τεχνητό άρωμά του, κάθε άνθρωπος περιβάλλεται από κάτι ακόμη: το δικό του προσωπικό και διακριτό…συννεφάκι μικροβίων. Και βέβαια αν περνά κανείς μέσα από το νέφος, αυτό θα «βρέχει» ξένα βακτήρια πάνω στο δέρμα του και μέσα στους πνεύμονές του.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά ότι κάθε στιγμή ο καθένας μας εκπέμπει στον αέρα γύρω του εκατομμύρια βακτήρια από το προσωπικό μικροβίωμά του, το οποίο περιλαμβάνει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, περίπου δεκαπλάσιους σε σχέση τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κάθε άνθρωπος διαθέτει μια ξεχωριστή μικροβιακή «υπογραφή» στο σώμα του, αλλά και στον αέρα γύρω του, από την οποία θα μπορούσε ακόμη και να ταυτοποιηθεί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, με επικεφαλής τον Τζέημς Μίντοου του Κέντρου Βιολογίας και Περιβάλλοντος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PeerJ”, πειραματίσθηκαν με 11 ανθρώπους, των οποίων ανέλυσαν γενετικά τα μικρόβια που συνέλλεξαν από δείγματα στον αέρα.

Η μελέτη έδειξε ότι είναι δυνατό να ταυτοποιήσει κανείς κάποιον μόνο από τη διακριτή μικροβιακή «ταυτότητά» του μέσα σε λίγες ώρες. Αν και πολλά είδη βακτηρίων είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους (π.χ. οι στρεπτόκοκκοι), κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστούς συνδυασμούς μικροβίων.

Η ανακάλυψη αυτή, πέρα από την ιατρική σημασία της (μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών εξάπλωσης μιας ασθένειας στους κλειστούς χώρους), πιθανώς μελλοντικά θα αξιοποιηθεί και στην εγκληματολογία.

Παραμένει πάντως ασαφές πόσο αλλάζει το προσωπικό μικροβιακό «συννεφάκι» ενός ανθρώπου με το περασμα του χρόνου. Δεν είναι επίσης σίγουρο πόσο εκτείνεται το νέφος αυτό γύρω από κάποιον, αλλά φαίνεται να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιωάννινα: Επιχείρηση διάσωσης γυναίκας στο Φαράγγι του Βίκου – Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια πεζοπορίας

Εύβοια

Ιωάννινα: Επιχείρηση διάσωσης γυναίκας στο Φαράγγι του Βίκου – Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια πεζοπορίας

Η τραυματίας αναμένεται να μεταφερθεί με αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο

Η εκτός τόπου, χρόνου και αναγκών της Παράταξης νέα προαναγγελία Τσίπρα για κόμμα και ο Ιησούς Χριστός!

6856804 1

Η εκτός τόπου, χρόνου και αναγκών της Παράταξης νέα προαναγγελία Τσίπρα για κόμμα και ο Ιησούς Χριστός!

Σπεύδει με εμφανή υπεροψία να αξιώσει από όλους να τον αναμένουν ως Μεσσία!

Οι Προτάσεις μας

Μάριος Σαλμάς: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν θα έρθει μόνο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ -Έρχεται και για την Υγεία»

salmas 1024x683 1

Μάριος Σαλμάς: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν θα έρθει μόνο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ -Έρχεται και για την Υγεία»

Μεγάλη συζήτηση αναμένεται να προκαλέσει η δήλωση του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριου Σαλμά.

Σχετικά με ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τοσκάνη: Επιστημονική ομάδα εντόπισε «κοιμώμενο γίγαντα» – Τεράστια αποθέματα ηφαιστειακού μάγματος

pexels gsn travel 35677917

Τοσκάνη: Επιστημονική ομάδα εντόπισε «κοιμώμενο γίγαντα» – Τεράστια αποθέματα ηφαιστειακού μάγματος

Εντυπωσιακό είναι πως στη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν περίπου 60 όργανα.

Έρχεται η μεγαλύτερη έκλειψη του αιώνα: Τι είναι και πότε αναμένεται να συμβεί

pexels israwmx 22487891

Έρχεται η μεγαλύτερη έκλειψη του αιώνα: Τι είναι και πότε αναμένεται να συμβεί

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια…