Οπισθοχώρηση ENI - TOTAL από το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

Σοβαρές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις εξαγγελίες

NewsRoom 04/11/2019 | 15:55

Δύο μήνες πριν από την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, («αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις»), για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7, φαίνεται να επιδρούν στους αρχικούς προγραμματισμούς.

Όπως αναφέρει η κυπριακή έκδοση της Καθημερινής, εν αντιθέσει με τα όσα λεγόντουσαν στο παρασκήνιο, για έναρξη των γεωτρήσεων από το τεμάχιο 7, η κοινοπραξία φέρεται να μετακινείται σε άλλο εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης. Εξέλιξη που αν και αποδίδεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, σαφέστατα σχετίζεται και με τα ζητήματα ασφάλειας.

Ζητήματα που φαίνεται να συμμερίζεται και η γαλλική TOTAL. Την ίδια ώρα, ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια κίνηση τακτικής.Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν αρχή από γειτονικά τεμάχια.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος, τονίζει ότι «δεν ξέρω πόσο ακριβές είναι το δημοσίευμα αλλά μεταδίδει ένα κλίμα που δεν είναι καθόλου το κλίμα βεβαιότητας της συμμαχικής παρέμβασης

«Αν είναι ακριβές σημαίνει επίσης ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά στο ... "Κατάρ" της Ανατ. Μεσογείου γι' αυτό και το πετρέλαιο που θα κάψουν οι γαλλοιταλικές φρεγάτες ίσως κοστίζει περισσότερο από τα κέρδη των αναμενομένων κοιτασμάτων», εξηγεί. 

Τέλος, ο κ. Ρούσσος εκφράζει την εκτίμηση ότι «η Τουρκία (μετά την Συρία) θα επικεντρώσει το βάρος των διεκδικήσεων και του "τσαμπουκά" στην Κύπρο και την κυπριακή ΑΟΖ και όχι στο Αιγαίο ή το Καστελόριζο. Θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία, τον αδύναμο κρίκο, πολύ αδύναμο κρίκο, ενώ για την Ελλάδα και την πιθανότητα δυναμικής ελληνικής παρέμβασης η τουρκική ανάλυση υιοθετεί πλήρως την θέση ότι "κείται μακράν"», ενώ αναρωτιέται δηκτικά «που είναι ο γαλλικός στόλος πατριώτες;», αναφερόμενος στην προστασία που θα προσέφεραν στην εξόρυξη γαλλικά και ιταλικά πολεμικά σκάφη.