Mαρίνα Αγγελάκη

Open House Athens 2019 – Ανοιξιάτικες αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις στην Αθήνα

Η μεγάλη γιορτή της αρχιτεκτονικής Open House Greece μετράει έξι χρόνια στην Αθήνα και εφτά στη Θεσσαλονίκη. Σε λίγες ημέρες δίνει το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού της με το αθηναϊκό κοινό σε σχεδόν 100 κτίρια για έναν μαραθώνιο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων.

open house

Η ιδέα της δράσης Open House, η οποία στηρίζεται στον εθελοντισμό́, ξεκίνησε από́ το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε σχεδόν 40 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το Open House στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάιο του 2012 από μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων στη Θεσσαλονίκη και λίγο αργότερα επεκτάθηκε στην Αθήνα με σκοπό την προώθηση και προβολή της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ετήσιες δράσεις Open House Thessaloniki και Open House Athens υποδέχονται κάθε χρόνο περισσότερα από 10.000 άτομα τα οποία συμμετέχουν στα προγράμματα των ξεναγήσεων. Το Open House Greece ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής.

Η Αθήνα του Μπαουχάους και άλλες ξεναγήσεις

Στο φετινό πρόγραμμα του Open House Athens 2019 η κυρίως δράση του (το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου) περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, μουσεία, θέατρα, σχολεία, κατοικίες, εργασιακούς χώρους στο κέντρο και στα προάστια της Αθήνας ενώ πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις που ξεκινούν μια εβδομάδα νωρίτερα. Για τις ξεναγήσεις στα 95 κτίρια που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έχουν επιστρατευτεί 550 εθελοντές.

Κάποια από τα αρχιτεκτονικά στολίδια της Αθήνας που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό είναι το Εθνικό Τυπογραφείο, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο), η Βίλα Καζούλη, η Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, το ξενοδοχείο Hilton, το τζαμί Τζισδαράκη, το κτίριο Amalias 36 (άλλοτε Μέγαρο Λυκιαρδόπουλου), το Ιλίου Μέλαθρον, η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το Μπάγκειον στην Ομόνοια, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά, η οικία Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι, η οικία Λέλας Καραγιάννη στην πλατεία Αμερικής, το Γεννάδειο Πειραματικό Λύκειο στο Σύνταγμα αλλά και διαμερίσματα και αθηναϊκές κατοικίες, μεταξύ άλλων στην Αγίου Κωνσταντίνου, στα Εξάρχεια, στον Κεραμικό, στην Κυψέλη, στο Θησείο.

Φέτος, με αφορμή το έτος Μπαουχάους –100 χρόνια από την ίδρυση της σχολής στη Βαϊμάρη– εντάσσεται στο πρόγραμμα μια θεματική ενότητα αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε κτίρια επηρεασμένα από το Μπαουχάους. Η ενότητα περιλαμβάνει την Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, το ατελιέ οδού Κυκλάδων και τη Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, όπου προγραμματίζεται και ένα καλλιτεχνικό δρώμενο από τον σκηνοθέτη Martin Scharnhorst. Για να παρακολουθήσει κάποιος την ξενάγηση σε ένα κτίριο, η είσοδος στο οποίο είναι δωρεάν για όλους, πρέπει να το επισκεφτεί τις επισκέψιμες ώρες για το καθένα, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης του επισκέπτη στο κτίριο.

Παράλληλες δράσεις και διαγωνισμοί φωτογραφίας

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων περιλαμβάνεται το διήμερο Made in Athens το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 31 Μαρτίου. Η εν λόγω δράση, η οποία συστήνει στο κοινό παραδοσιακούς και ανερχόμενους δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, αφορά 21 ξεναγήσεις που καλύπτουν ευρύ φάσμα τεχνών και τεχνικών: γλυπτική, κεραμική, υφαντική, βιβλιοδεσία, τυπογραφία, βιομηχανικό σχέδιο, σχέδιο μόδας, κατασκευή κοσμημάτων κ.ά. Οι ξεναγήσεις θα γίνονται από τους ίδιους τους δημιουργούς-παραγωγούς στους χώρους τους.

Τη Δευτέρα 1 Απριλίου στο πλαίσιο της δράσης Open School θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες επισκέψεις για μαθητές και άλλα εκπαιδευτικά γκρουπ σε ορισμένους από αυτούς τους χώρους δημιουργίας και την Παρασκευή 5 Απριλίου σε κάποια από τα κτίρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στην παράλληλη δράση Open Embassy την Παρασκευή 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε κτίρια πρεσβειών με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τις χώρες που στεγάζονται σε αυτά μέσω ειδικών ξεναγήσεων από τους αρχιτέκτονες και το προσωπικό των πρεσβειών. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν η πρεσβεία της Αυστραλίας, η πρεσβεία της Νορβηγίας και η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αριθμός των επισκεπτών εδώ είναι περιορισμένος και για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται κράτηση μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου περιλαμβάνει επίσης την παράλληλη δράση Open Bike, στην οποία οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής και του ποδηλάτου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη ποδηλατώντας. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ποδήλατο.

Στο πλαίσιο και της φετινής διοργάνωσης συνεχίζονται οι καθιερωμένοι διαγωνισμοί φωτογραφίας στο Ιnstagram Open Photo (5-14/4) με θέμα «Οταν το φως παίζει με τις σκιές» και Open Hunt (6-7/4), ενώ προστίθεται άλλος ένας που εστιάζει στην παράλληλη δράση Made in Athens. Επίσης, ο διαγωνισμός Open Your Portfolio με έπαθλο μια πλήρη υποτροφία για σπουδές στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Σχολής Βακαλό Art & Design συνεχίζεται έως τις 8 Απριλίου. Η αυλαία του μαραθωνίου των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων και των δράσεων του Open House Athens θα πέσει στο πάρτι λήξης το βράδυ της Κυριακής 7/4 στο 48 Urban Garden (Αρματολών και Κλεφτών 48).

Οι επιλογές του Docville 

01 Οφθαλμιατρείο Αθηνών. Χτίστηκε το 1843-54 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Χριστιανού Χάνσεν, Γεράσιμου Μεταξά και Αριστείδη Μπαλάνου

5ca49130825e6326f82e5ee2

02 Η πολυκατοικία «+βίωση» στο Παγκράτι του αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη

03 Προσφυγικά Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Συγκρότημα πολυκατοικιών του 1935 από τους μηχανικούς Κίμωνα Λάσκαρη και Δημήτρη Κυριακό

04 Βιοτεχνική αποθήκη του ’80 στον Κεραμεικό. Μετατράπηκε σε κατοικία το 2017 από την ΑΙΕΝ 1:1

05 Ωνάσειος Βιβλιοθήκη. Τρεις αίθουσες σε νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα σχεδιασμένες από τον Κωνσταντίνο Στάικο

5ca49184825e6327d4328634

06 Λοφτ στην Καρύτση. Aνακαινίστηκε από τον αρχιτέκτονα Φώτη Ζαπαντιώτη το 2017

07 Η οδοντιατρική κλινική Glyfada Endodontics. Διαμέρισμα που ανακαινίστηκε το 2017 σε σχέδια της αρχιτεκτόνισσας Κωνσταντίνας Νασοπούλου

08 Ατελιέ οδού Κυκλάδων. Κατοικία του Αριστομένη Προβελέγγιου του 1958. Ανακαινίστηκε από τον Διονύση Σοτοβίκη

5ca4915f825e6327d4328633

09 Μικροαστική αθηναϊκή κατοικία του 1950-60 στο Παγκράτι. Ανακαινίστηκε από την αρχιτεκτόνισσα Μαρίνα Πετρουλά

10 Διαμέρισμα του 1977 στα Εξάρχεια. Ανακαινίστηκε από τις αρχιτεκτόνισσες Δρίτσα & Πλαΐνη

5ca49145825e6327d4328632

11 Μ.Μ. House. Κτίριο του 2005 στου Φιλοπάππου σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Z- level

12 Ισόγειος χώρος στα Πετράλωνα. Ανακαινίστηκε το 2017 για να στεγάσει τα γραφεία της Wiz Creative

13 Διαμέρισμα στην Πλάκα που ανακαινίστηκε από τους 3NK Engineers and Architects

14 Κατάστημα στη Στοά Νικολούδη που ανακαινίστηκε πρόσφατα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Χρυσή Τομή Collective Architecture

15 Γραφεία της εταιρείας Epignosis στην Ομόνοια. Σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Θωμόπουλος και Συνεργάτες

INFΟ

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ξεναγήσεων και οι δράσεις στο www.openhouseathens.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…