Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για να εξαθρωθούν τα δίκτυα που έβγαζαν κέρδος από παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και σύντομα θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια. Αυτό επιβεβαίωσε στην ΕΡΤ η Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., καί όπως ανέφερει οι αρχές έχουν ήδη στα χέρια τους πλούσιο ερευνητικό υλικό προς επεξεργασία και νέες ενέργειες είναι σε εξέλιξη.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, η μεθοδολογία τους ήταν άκρως συγκεκριμένη. Αξιοποιώντας όσα πληροφορία είχαν από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, εντόπιζαν αγροτεμάχια μη δηλωμένα για επιδοτήσεις και υπέβαλλαν αιτήσεις με στοιχεία τρίτων. Τα ποσά κατέληγαν σε λογαριασμούς ατόμων που, βάσει της δικογραφίας, σε κάποιες περιπτώσεις δεν προσέφεραν τίποτα άλλο εκτός από το ΙΒΑΝ τους, χωρίς να συμμετέχουν ενεργά στο παραστασιακό.
Μιλώντας για τη ζημιά, αυτή υπολογίζεται έως τώρα στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που βαραίνει τόσο τα δημόσια έσοδα όσο και τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η ολόκληρη ιστορία ξεκίνησε το 2019 και φέρεται να κράτησε μέχρι το 2025.
Από τις δύο δικογραφίες, της Κρήτης όπου έγιναν 22 συλλήψεις και της Βόρειας Ελλάδας με 17, οι εμπλεκόμενοι ξεπερνούν τον αριθμό των 100. Στην αποκάλυψη των ύποπτων περιπτώσεων μέσω διασταυρώσεων ΑΦΜ πρωτοστάτησε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με καθοριστική όμως ρόλο να έχουν και η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας καθώς και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Οι συλληφθέντες θα παραπέμφουν αρχικά στις τοπικές Εισαγγελίες ενώ η δικογραφία θα καταλήξει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα. Αυτό έχει γίνει ήδη για τους 22 της Κρήτης και θα ισχύσει και για τους 17 της Θεσσαλονίκης.
Υπάρχει ωστόσο και κάτι που αξίζει να σημειωθεί, όπως τόνισε η κ. Δημογλίδου. κάποιοι από τα κυκλώματα αποσύρθηκαν μόλις είδαν ότι η ΕΛ.ΑΣ. σφίγγει τον κλοιό. Η έρευνα πάντως δεν μένει εκεί.
Διαβάστε επίσης:
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια