Newsroom

Newsroom

ΟΟΣΑ: "Βλέπει" 2% αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα για 2017-18

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με το ποσοστό απασχόλησης να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του (OECD Employment Outlook 2017).

593fe5351dc524b9558b48b8

Σύμφωνα με την έκθεση, το μέσο ποσοστό απασχόλησης των χωρών του ΟΟΣΑ, στις ηλικίες από 15 -74 ετών, αναμένεται να φθάσει το 61,5% στο τέλος του 2018 από 60,9% που ήταν υψηλό επίπεδο στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ωστόσο, οι άνθρωποι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα βλέπουν τους μισθούς τους να μένουν στάσιμοι και το ποσοστό των θέσεων εργασίας μεσαίων δεξιοτήτων έχει μειωθεί», σημειώνει η έκθεση.

Για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει περαιτέρω αύξηση του ποσοστού απασχόλησης (στις ηλικίες 15-74 ετών) κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στη διετία 2017-2018, αλλά σημειώνει ότι στο τέλος του 2018 θα είναι αυτό πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ότι ήταν πριν από την κρίση.

Το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, που αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη του 2013, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 48% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 από 46% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. «Μετά από μία παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά στα τέλη του 2016 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται την επόμενη διετία. Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα είναι μία αργή διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εστιάζουν στην καθιέρωση μεγαλύτερης ευελιξίας», σημειώνει η έκθεση.

Το υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης έχουν η Ισλανδία (78% στο τέλος του 2016) και η Ελβετία (74%), ενώ χαμηλά ποσοστά έχουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα, η Ιταλία είχε ποσοστό 50% στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 και προβλέπεται να μείνει σε αυτό το επίπεδο στο τέλος του 2018, η Ισπανία είχε 53% με πρόβλεψη να αυξηθεί στο 56% και η Γαλλία 55% με πρόβλεψη να μείνει στα ίδια επίπεδα.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ανερχόταν στο 23,2% τον Φεβρουάριο και είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. «Παρά τη συγκρατημένη μείωσή του από τα τέλη του 2013, παραμένει μεγάλο μέρος της αύξησης της ανεργίας που προκλήθηκε από τη βαθειά κρίση», σημειώνει η έκθεση. Η ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των νέων (48% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2017 έναντι 12,1% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ).

«Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι θα είναι δύσκολη πρόκληση η επάνοδος όλων μακροχρόνια άνεργων στην εργασία», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Συγκίνησε η Δώρα Χρυσικού: «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα γιατί δεν είναι δικά μου» (video)

profile player 960x540 25

Συγκίνησε η Δώρα Χρυσικού: «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα γιατί δεν είναι δικά μου» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…