Ονομαστική ψηφοφορία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 10 το πρωί στην Βουλή για το σύνολο του νομοσχέδιου του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

NewsRoom 27/04/2017 | 22:54

Η εξέλιξη προέκυψε μετά από την ένταση που προκλήθηκε όταν βουλευτές από την Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έκαναν λόγο για φωτογραφική τροπολογία αναφερόμενοι στο κείμενο που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Δημητριάδης σχετικά με υπο αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις που εγκαλούνται για λαθρεμπορία. Τελικά κατατέθηκαν προτάσεις τόσο από την Ν.Δ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη για την τροπολογία, αλλά και αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου εκανε δεκτή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, κυρίως από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, είχε ζητήσει την απόσυρσή της και είχε ανακοινώσει ότι συλλέγονται υπογραφές ώστε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Λοβέρδος κάλεσε τον Δημητριάδη να πει ποιον επιχειρηματία αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά και την κυβέρνηση να φέρει η ίδια τη ρύθμιση «με έντιμο τρόπο» και με ενσωματωμένη την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Από το ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε να μην γίνει δεκτή η τροπολογία και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τη ρύθμιση ως υπουργική, εφόσον κρίνει ότι ρυθμίζει ένα σοβαρό θέμα, μαζί με την εκτίμηση του ΓΛΚ για ενδεχόμενες απώλειες ή όχι για το Δημόσιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς έκανε λόγο για αντίστοιχη τροπολογία που είχε έρθει πριν από ένα χρόνο και αφορούσε εταιρείες αποθήκευσης καυσίμων στη Β. Ελλάδα. Απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, ανέφερε «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη και μας έπιασε η μπόχα από τα λαθραία καύσιμα».

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «είναι μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».

Όπως προβλέπει, κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.

«Με την τροπολογία επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον μελλοντικό επενδυτή διότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί στο προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν ενήμερος και ότι αυτές οι πράξεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδης.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.