Onassis Fast Fοrward Festival 5 – Athens: SACRIFICE

Ψυχεδέλεια: μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί αυτό το «φεστιβάλ-μέσα-στο-φεστιβάλ» που έρχεται από την Ισλανδία και καταλαμβάνει απ’ άκρη σ’ άκρη τη Στέγη. Χοροθέαμα και, μαζί, ροκ συναυλία, βίντεο εγκατάσταση, αλλά και αγορά ιδεών (και προϊόντων!), μια γιορτή-τελετή των αισθήσεων και των παραισθήσεων από την Iceland Dance Company, με τη συμμετοχή διεθνούς κύρους εικαστικών, όπως οι Matthew Barney και Ragnar Kjartansson.

NewsRoom 03/05/2018 | 15:01

5 & 6 Μαΐου | 18:00 – 00:00 | Σε διάφορους χώρους της Στέγης

Δεν είναι, απλώς, χορός. Δεν είναι, απλώς, μια ενότητα έργων με μεικτά μέσα. Είναι μια εξτραβαγκάντσα. Το Sacrifice στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward 5 – Athens, σε διάφορους χώρους της Στέγης στις 5 και 6 Μαΐου, είναι ένα ξέφρενο θέαμα-θυσία στον βωμό της τέχνης, μια γιορτή των αισθήσεων και, ταυτόχρονα, ένα απροσδόκητο «φεστιβάλ-μέσα-στο-φεστιβάλ» που καταλαμβάνει απ’ άκρη σ’ άκρη το κτίριο της Στέγης – από την Κεντρική Σκηνή μέχρι τα φουαγιέ.

Το Sacrifice συνδυάζει χορό, ροκ συναυλία, χάπενινγκ, βίντεο εγκατάσταση και, μαζί, μια παράξενη Αγορά ιδεών αλλά και… προϊόντων. Όλα μαζί στο «εδώ και τώρα», πλέκοντας έναν ηδονικό κοινό ύμνο στη δύναμη της Τέχνης: αυτή είναι η πρωτότυπη σύλληψη της Iceland Dance Company, με τη συμμετοχή διεθνούς κύρους εικαστικών.

Πέντε ανατρεπτικοί καλλιτέχνες, πολλά διαφορετικά μέσα και τεχνικές, μια Αγορά, μια παράσταση, που στην πραγματικότητα είναι τρεις, και στο κέντρο η ζωή και ο θάνατος, η φύση, ο χρόνος, η ανάγκη μας για τελετουργία.

Δύο κορυφαίοι Ισλανδοί καλλιτέχνες, η χορεύτρια και χορογράφος Erna Ómarsdóttir, την οποία ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει «ιδιοφυΐα του χορού», ο μουσικός, συνθέτης και σχεδιαστής φωτισμών Valdimar Jóhannsson (οι δυο τους διευθύνουν καλλιτεχνικά την ομάδα χορού Shalala, καθώς και το φεστιβάλ Sacrifice) και ο εικονοκλάστης Αμερικανός εικαστικός και κινηματογραφιστής Matthew Barney, συνέλαβαν την ιδέα μιας σειράς τελετουργικών έργων, που θα εμπνέονταν από την εναλλαγή ζωής και θανάτου. Στην ομάδα προστέθηκαν δύο εικαστικοί, ο διεθνούς φήμης Ragnar Kjartansson και η Gabríela Friðriksdóttir, και όλοι μαζί με ενθουσιασμό δημιούργησαν αυτή τη συλλογή «ζωντανών» έργων που συναποτελούν το Sacrifice.

Με αφορμή την ανάγκη για πνευματικότητα και τελετουργία, τα μοναδικά και ιδιαίτερα έργα που προτείνουν οι καλλιτέχνες μπορεί να αξιοποιούν διαφορετικά μέσα και τεχνικές, όλα όμως περιστρέφονται γύρω από την οντολογική ανάγκη του ατόμου να ξαναβρεί την ουσιαστική επαφή με τον άλλον, να μοιραστεί, να ανήκει σε μια κοινότητα, να δημιουργεί και να επαναπροσδιορίζει την επαφή του με τη φύση και τον χρόνο.

Γιατί η Πίστη, η Ζωή, ο Θάνατος, η άγρια χαρά του «μαζί» και η ανάγκη για τελετουργία διαπνέουν το Sacrifice. Ψυχεδέλεια: μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί το αλλόκοτο αυτό θέαμα-γεγονός που έχει ως άξονα την κοινή, ιερή, παράλογη και φθαρτή συνθήκη που μας προσδιορίζει όλους: την ανθρώπινη κατάσταση.

Dies Ιrae

Προβάλλεται σε επαναλήψεις από τις 18:00 | Μικρή Σκηνή

Η ταινία Dies Ιrae της εικαστικού Gabríela Friðriksdóttir είναι μια ραψωδία σε λευκό και μαύρο, στην οποία εναλλάσσονται η χαρά, ο θρήνος, η θλίψη, ο θάνατος και η ανάσταση μέσα από συγκεκριμένες ή αφηρημένες εικόνες. Το σάουντρακ είναι μια ηχογράφηση του εκκλησιαστικού ύμνου Dies Irae, σε ερμηνεία των μοναχών της Παναγίας των Παρισίων, που ακούγεται από το τέλος προς την αρχή. Αυτή η παρέμβαση κάνει τον ήχο να μοιάζει με τα κύματα του ωκεανού στην παλίρροια, στοιχείο το οποίο παραπέμπει στην αιωνιότητα. Η ζωή είναι μια αδιάκοπη ροή και όλα κινούνται από τη ζωή προς τον θάνατο και το αντίστροφο. «Το μέλλον είναι μια αντανάκλαση του παρελθόντος, το παρόν είναι μια βάρκα χωρίς κουπιά σε μια ήρεμη λίμνη».

Η παράσταση

Αποτελείται από 3 διαφορετικά έργα (Shrine, No Tomorrow, Union of the North)

18:30 | Κεντρική Σκηνή

Shrine

Καλωσορίσατε στο Shrine, ένα ιερό του μόχθου και της προσευχής. Εδώ, οι δημιουργικές δυνάμεις δοκιμάζονται σε μια τελετουργία για τη ζωή και τον θάνατο, σε ένα ταξίδι, μια ηδονική και επώδυνη πάλη με τα όρια του σώματος και της ύπαρξης. Είναι αδύνατο να επιστρέψουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε, όσο κι αν αγωνιζόμαστε ασταμάτητα. Αυτή η παράσταση των Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson είναι ένα ρέκβιεμ για την ανθρωπότητα και όλα όσα έχει χάσει.

No Tomorrow

Ένα χορογραφικό έργο των Ragnar Kjartansson, Margrét Bjarnadóttir & Bryce Dessner για οχτώ χορευτές και οχτώ ακουστικές κιθάρες. Ένα μανιφέστο χορού, ρυθμού, συγχορδιών, νιάτων και αόριστων συναισθημάτων. Αχ, αυτός ο ήχος, πώς ταξιδεύει στο θέατρο! Αχ, αυτές οι κιθάρες, πώς επηρεάζουν τα συναισθήματα! Κι αν οι δημιουργοί λένε πως εμπνεύστηκαν από τη Σαπφώ, τελικά δεν κράτησαν παρά μόνο έναν στίχο της, γιατί τους απορρόφησε μια νουβέλα γεμάτη πόθο και υπερβολή, το Point de Lendemain του Dominique Vivant Denon, ένα αριστούργημα της γαλλικής ερωτικής λογοτεχνίας του 18ου αιώνα. Κι έτσι, τι κι αν η παράσταση μοιάζει με ντεφιλέ του Calvin Klein; Κατά τους δημιουργούς της, είναι εντελώς ροκοκό, σαν ένας πίνακας του Watteau…

Union of the North

Το Union of the North είναι μια επιτελεστική βίντεο εγκατάσταση των Matthew Barney, Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson που επιχειρεί να παντρέψει τον κοινοτισμό με την ατομικότητα, δίνοντας νέα πνοή σε μια αρχαία τελετή. Η θεά Νάμμου των Σουμερίων, σύμβολο της θάλασσας που γέννησε το σύμπαν, στην ταινία δεν είναι παρά μια πωλήτρια στον πάγκο ενός Dunkin' Donuts, η οποία ετοιμάζει ένα ολόχρυσο ντόνατ για έναν γάμο. Μια άλλη οπτική για τους απλούς εργαζομένους, αλλά και μια εικονοκλαστική ματιά σε κλισέ όπως ο γάμος και οι παραδοσιακοί ρόλοι της οικογένειας (μπαμπάς, μαμά, παιδί).

Η Αγορά

Eκθεσιακός χώρος -1

Η Αγορά είναι το κομμάτι του Sacrifice που συνδέει μεταξύ τους όλα τα άλλα. Καλλιτέχνες, ΜΚΟ και άλλοι φορείς από την πόλη όπου παρουσιάζεται το φεστιβάλ κάθε φορά «πωλούν» τις ιδέες τους, συζητώντας, δοκιμάζοντας, αλλά πάνω απ’ όλα επικοινωνώντας. Όπως στις Αγορές της αρχαιότητας, έτσι κι εδώ η γνωριμία νέων ιδεών, η πολιτική συζήτηση και η ανταλλαγή είναι ο πυρήνας. Σημασία έχει να πιστεύει κανείς σε αυτό και να θέλει να το μοιραστεί... Η Iceland Dance Company παρεμβαίνει καταλυτικά σε απρόσμενες στιγμές.

ΜΕΛΙΣΣΑ

Δίκτυο μεταναστριών που ζουν στην Ελλάδα

Γυναίκες, μέλη του δικτύου που προωθεί την ενδυνάμωσή τους και αναδεικνύει τη συμβολή τους στην κοινωνική συνοχή, μοιράζονται μαζί μας τις δραστηριότητες που προσφέρει το δίκτυό τους: ανοιχτά μαθήματα ζωγραφικής, πλεκτικής και άλλων παραδοσιακών χειρωνακτικών τεχνών και τεχνικών.

ANIMA – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

Σωματείο για την περίθαλψη και την επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον

Tι κάνεις αν βρεις ένα τραυματισμένο ζώο, όπως ένα νεογέννητο πουλί, κάτι ιδιαίτερα σύνηθες την άνοιξη; Μάθετε τα πάντα σε μια παρουσίαση με ομοιώματα ζώων, συνοδεία κινηματογραφημένης προβολής με πραγματικά περιστατικά. Ακολουθεί συζήτηση και δίνεται εγχειρίδιο πρώτων βοηθειών.

MAMADOO

Σχεδιαστής μόδας από τη Σενεγάλη

O νέος Αφρικανός σχεδιαστής φέρνει στο Market τα πολύχρωμα, afro-urban κομμάτια του και, με τα μοντέλα του, στήνει ένα κανονικό fashion show.

MS FIKIRTE

Έμπορος από την Αιθιοπία

Ένα μικρό pop-up shop, γεμάτο είδη διακόσμησης, κοσμήματα, υφάσματα, χειροποίητα είδη και άλλους θησαυρούς από την πατρίδα της ιδιοκτήτριας.

ΑΝΑSA

Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικάνικης Τέχνης και Πολιτισμών στην Ελλάδα

Πώς ηχεί το σώμα; Το body percussion workshop της ANASA μοιράζεται τις τεχνικές, ενώ μια 30λεπτη συναυλία με οχτώ μουσικούς και τέσσερις χορευτές κλείνει την ημέρα. Όλα αυτά από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στον διαπολιτισμικό διάλογο και την ένταξη και ενδυνάμωση των νέων αφρικανικής καταγωγής που ζουν στην Ελλάδα, μέσω της τεχνών και του πολιτισμού.

OPTIONS FOODLAB

Ένα νομαδικό, συνεργατικό σχήμα από πρόσφυγες και μετανάστες σεφ, με σύνθημα «στην κουζίνα, είμαστε όλοι ίσοι». Η γευσιγνωσία δεν ήταν ποτέ πιο διαπολιτισμική.

Η οργάνωση αναλαμβάνει το catering του Market, προτείνοντας ένα παραδοσιακό αιθιοπικό μενού, ασιατικά σνακ, καθώς και ποτά/ροφήματα από όλο τον κόσμο.

ΣΤΕΓΗ Βιβλιοθήκη

«Και βγήκα στο μπαλκόνι μελαγχολικά – βγήκα ν’ αλλάξω σκέψεις» έγραφε ο Καβάφης και 12 Έλληνες ποιητές της νεότερης γενιάς βγαίνουν στα εσωτερικά «μπαλκόνια» των ορόφων της Στέγης και απαγγέλλουν από κοινού τα ποιήματά τους. Το κοινό προσκαλείται να αλληλεπιδράσει –μεταφορικά και κυριολεκτικά–, προσθέτοντας τη δική του φωνή στο απρόβλεπτο αυτό ποιητικό ηχοτοπίο.

Ποιητές ομαδικής performance ποίησης: Γιώργος Καναβός, Billy MacKinnon, Sine Lege, Ελένη Νανοπούλου, Νάνα Παπαδάκη, Πάολα Ρεβενιώτη, Δημήτρης Σάλτος, Στέφανος Σκιαλίβας, Κατερίνα Χανδρινού, Έλενα Ψαρρέα και η ομάδα της Bibliotheque, Γεωργία Οικονομοπούλου, Ρόζα Μπασιάκου, Μαριάννα Κάτσου

ΙΣΛΑΝΔΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Happenings με χορό, τραγούδι, φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και stand-up στα φουαγιέ της Στέγης (από τη σκηνοθέτρια της Iceland Dance Company, Erna Omarsdóttir, και τις τραγουδίστριες Sophia Jernberg και Putrid Saphire), πωλητήριο με έργα τέχνης του Ισλανδού εικαστικού Sigtryggur Berg Sigmarsson και της κεραμίστριας Putrid Saphire και, τέλος, ένα πωλητήριο της Iceland Dance Company με προγράμματα, t-shirts κι άλλα αντικείμενα εμπνευσμένα από τις παραστάσεις τους.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Sacrifice: Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson

The Market

Δημιουργοί: Ásgeir Helgi Magnússon, Bjarni Jónsson, Dóra Jóhannsdóttir, Erna Ómarsdóttir, Friðgeir Einarsson, Hannes Thór Egilsson, Sigtryggur Berg, Sofia Jernberg & Valdimar Jóhannsson

Σκηνογραφία: Signe Becker

Βοηθός Σκηνογράφος: Kjersti Alm Eriksen

Shrine

Σύλληψη & Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson

Χορογραφία: Erna Ómarsdóttir σε συνεργασία με τους χορευτές

Πρωτότυπη Μουσική: Valdimar Jóhannsson

Σχεδιασμός Φωτισμών: Björn Bergsteinn Guðmundsson

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Júlianna Lára Steingrímsdóttir

Φώτα: Pálmi Jónsson

Ήχος: Finnur Hákonarson

Τεχνική Διεύθυνση: Valdimar Jóhannsson

Φωτογραφίες: Jónatan Grétarsson

Ερμηνεύουν: Aðalheiður Halldórsdóttir, Ásgeir Helgi Magnússon, Elín Signý Weywadt Ragnarsdóttir, Erna Ómarsdóttir, Friðgeir Einarsson, Heba Eir Kjeld, Hjördís Lilja Örnólfsdóttir, Inga Maren Rúnarsdóttir, Lovísa Ósk Gunnarsdóttir, Sofia Jernberg, Sigtryggur Berg & Sigurður Andrean Sigurgeirsso

No Tomorrow

Χορογραφία: Margrét Bjarnadóttir & Ragnar Kjartansson

Πρωτότυπη Μουσική: Bryce Dessner

Σχεδιασμός Φωτισμών: Björn Bergsteinn Guðmundsson

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Helga I. Stefánsdóttir

Φώτα: Pálmi Jónsson

Ήχος: Finnur Hákonarson

Φωτογραφίες: Jónatan Grétarsson

Χορεύουν: Aðalheiður Halldórsdóttir, Anaïs Barthe, Elín Signý Weywadt Ragnarsdóttir, Heba Eir Kjeld, Hjördís Lilja Örnólfsdóttir, Inga Maren Rúnarsdóttir & Lovísa Ósk Gunnarsdóttir

Union of the North

Σκηνοθεσία: Erna Ómarsdóttir & Valdimar Jóhannsson

Σενάριο: Matthew Barney

Χορογραφία: Erna Ómarsdóttir, σε συνεργασία με τους ερμηνευτές

Πρωτότυπη Μουσική: Valdimar Jóhannsson – με τη συμμετοχή της Sofia Jernberg

Στίχοι: Matthew Barney

Κείμενο: Friðgeir Einarsson

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Tómas Örn Tómasson

Βοηθός Σκηνοθέτης: Anna Gunndís Guðmundsdóttir

Μοντάζ: Frosti Jón Runólfsson

Ηχοληψία: Agnar Friðbertsson & Ari Rannveigarson

Εικονολήπτες: Anni Ólafsdóttir, Frosti Jón Runólfsson & Viktor Orri Andersen

Βοηθός Εικονολήπτης: Victor Bogdanski

Σκηνογραφία: Guðni Rúnar Gunnarsson & Ari Birgir Ágústsson

Βοηθός Σκηνογράφος: Vilhjálmur Pétursson

Σχεδιασμός γιγαντιαίου ντόνατ: Matthew Barney

Σχεδιασμός Κοστουμιών: Rebekka Jónsdóttir & Hrafnhildur Hólmgeirsdóttir

Βοηθός Ενδυματολόγος: Kolbrún Sigurðardóttir

Κομμώσεις & Μακιγιάζ: Harpa Finnsdóttir

Βοηθός Κομμώτρια & Μακιγιέρ: Kamilla Kristín Auðunsdóttir

Παραγωγή & Συντονισμός: Kata Ingva, Heba Eir Kjeld, Ragnheiður Skúladóttir, Bjarni Jónsson & Hulda Helgadóttir

Ερμηνεύουν: Aðalheiður Halldórsdóttir, Anna Guðrún Tómasdóttir, Ásgeir Helgi Magnússon, Dóra Jóhannsdóttir, Elín Signý Weywadt Ragnarsdóttir, Erna Ómarsdóttir, Friðgeir Einarsson, Halla Thórðardóttir, Hannes Thór Egilsson, Hjördís Lilja Örnólfsdóttir, Inga Maren Rúnarsdóttir, Lovisa Ósk Gunnarsdóttir, Raven Laxdal, Sofia Jernberg, Sigtryggur Berg Sigmarsson, Valdimar Jóhannsson & Thyri Huld Árnadóttir

Iceland Dance Company

Erna Ómarsdóttir: καλλιτεχνική διευθύντρια

Ragnheiður Skúladóttir: διοικητική διευθύντρια

Katrín Ingvadóttir: διευθύντρια προβών

Íris María Stefánsdóttir: διευθύντρια μάρκετινγκ

Το SACRIFICE είναι μια παραγωγή της Iceland Dance Company, σε συνεργασία με το Reykjavík City Theatre και το LÓKAL Performing Arts Reykjavík

Συμπαραγωγή των: Spring Festival (Ουτρέχτη), Kunstcentrum BUDA (Κορτρέικ), Tanzhaus (Ντίσελντορφ), Reykjavík Dance Festival (apap)

Με την υποστήριξη των: Ισλανδικού Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης και Πολιτισμού, Kulturkontakt Nord, Nordic Culture Fund, Δήμου Ρέικιαβικ, Shalala

Περισσότερα εδώ

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.