Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens the Nature Museum – Robert Zhao Renhui

Η Φύση εισβάλλει στα Πατήσια. Τα δωμάτια μιας παλιάς αθηναϊκής κατοικίας της Πλατείας Βικτωρίας φιλοξενούν ένα ιδιότυπο Μουσείο της Φύσης. Εκεί, επί της οδού Δεριγνύ 15, ένας πολυβραβευμένος εικαστικός από τη Σιγκαπούρη, σε συνεργασία με Έλληνες ειδικούς, στήνει μια περιπετειώδη εικαστική εγκατάσταση για την άγνωστη χλωρίδα και πανίδα της Αθήνας.

5ae321361dc524e8728b456b

Ξέρετε τι είναι ο λύγκας και πως κάποτε ζούσε στην Αθήνα; Πως εκεί όπου τα ποτάμια εξαφανίστηκαν για να αναδυθούν λεωφόροι, μια άλλη, άγρια ζωή και βλάστηση κυλούσε (και ακόμη κυλά) κάτω από το βάρος των οικονομικών, κοινωνικών και πνευματικών κρίσεων; Πως η βασίλισσα Αμαλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εξωτισμό του Εθνικού Κήπου; Πως ο αείλανθος, ένα καλλωπιστικό δέντρο που ήρθε στην Αθήνα από τη Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί, από τα μέσα του 19ου αιώνα, απειλή για κάθε άλλη μορφή αθηναϊκής βλάστησης εξαιτίας των τοξικών ουσιών που παράγει; Στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens, ένα ιδιότυπο Μουσείο της Φύσης, το The Nature Museum, ορθώνεται από 2 έως 16 Μαΐου σε μια παλιά αθηναϊκή κατοικία στο κέντρο της πόλης, στην οδό Δεριγνύ 15 στην Πλατεία Βικτωρίας, για να μας αφηγηθεί τέτοιες ιστορίες. Ιστορίες για τα χαμένα ποτάμια της Αθήνας, για το επεκτατικό Δέντρο του Παραδείσου, για τους πράσινους παπαγάλους που όλοι κάπου έχουμε δει να φωλιάζουν, για είδη-εισβολείς και για άλλα είδη που ζουν στο όριο της επιβίωσης.

Ο διακεκριμένος εικαστικός Ρόμπερτ Ζάο Ρενχούι και ένας φορέας με έδρα τη Σιγκαπούρη, το Ινστιτούτο Κριτικών Ζωολόγων (Institute of Critical Zoologists, ICZ), συνεργάστηκαν για τη συγκρότηση αυτού του ιδιότυπου μουσείου, με καθηγητές φυσιολογίας, φυσικής ιστορίας, βοτανικής και ζωολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Μουσείο Ζωολογίας, τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και άλλους φορείς. Κοινός στόχος; Μια συναρπαστική εμπειρία περιπλάνησης στην άγνωστη ζούγκλα των Αθηνών, με αφετηρία ένα παλιό κτίριο- ορόσημο μιας άλλης ζούγκλας – της αστικής.

Δύο πρόσωπα-κλειδιά «κρύβονται» πίσω από όλα: η καλλιτέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Ζαβάκου και ο Αθηναίος συλλέκτης και ερασιτέχνης φυσιοδίφης Γιώργος Χαρωνίδης, ο οποίος αφιέρωσε σχεδόν πενήντα χρόνια της ζωής του καταγράφοντας τον φυσικό κόσμο της Αθήνας. Η προσωπική συλλογή του συγκροτεί το Μουσείο της Φύσης της οδού Δεριγνύ. Εικόνες αρχείου και ταριχευμένα ζώα, φωτογραφίες και ιστορικά κείμενα, έργα τέχνης, αλλά ακόμη και ακτινογραφίες τραυματισμένων πτηνών εκτίθενται εκεί, σε επιμέλεια της Κατερίνας Ζαβάκου. Τα εκθέματα συνυφαίνουν την ελάχιστα γνωστή ιστορία της βιοποικιλότητας της Αθήνας και, μαζί, την ανεξέλεγκτη αστικοποίησή της. Ιστορίες αληθινές και άλλες, λιγότερο αληθινές αλλά εξίσου συναρπαστικές, συγκροτούν το σύμπαν αυτού του αντι-ακαδημαϊκού μουσείου που «ζωντανεύει» με ξεναγήσεις και διαλέξεις-περφόρμανς, που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον θεατρικό συγγραφέα Joel Tan.

Συντελεστές

Σύλληψη: Robert Zhao Renhui

Συγγραφή & Δραματουργία: Joel Tan

Έρευνα & Δραματουργική Επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου

Σύμβουλος στην Έρευνα: Δρ Αλέκα Μελιάδου, ειδική σε θέματα διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος

Ηθοποιός: Αμαλία Καβάλη

Με την ευγενική υποστήριξη του Ζωολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιδιαίτερες ευχαριστίες: Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στον Καθηγητή Συγκριτικής Φυσιολογίας Ζώων – Οικοφυσιολογίας και διευθυντή του Μουσείου Ζωολογίας, Ευστράτιο Βαλάκο· στον Αναπληρωτή Καθηγητή Ζωικής Ποικιλότητας και Πρόεδρο της Ερπετολογικής Εταιρείας, Παναγιώτη Παφίλη· στον Καθηγητή Ζωικής Ποικιλότητας, Αναστάσιο Λεγάκη· στον Αναπληρωτή Καθηγητή Συστηματικής Βοτανικής, Θεοφάνη Κωνσταντινίδη· καθώς και στους: Χλόη Αδαμοπούλου (Δρ), Ιωάννη Αναστασίου (Δρ), Παύλο Ανδριόπουλο (Δρ), Χρήστο Γεωργιάδη (Δρ), Βαγγέλη Κουτσούκο, Κανέλλα Ραδέα (Δρ), Γιώργο Σταυρακάκη και Anna Chapman (Δρ).

Ευχαριστίες: Στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και τη Μαρία Γανωτή· στην Ορνιθολογική Εταιρεία και τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Λατσούδη· στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τη Μαρία Δημάκη· στην Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία για την παραχώρηση των αντιτύπων του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας· στον Διευθυντή Υδάτινων Πόρων του Ι.Γ.Μ.Ε. και αντιπρόεδρο των Ελλήνων Γεωλόγων, Παναγιώτη Σαμπατακάκη· στην προϊστάμενη Τμήματος Εθνικού Κήπου, Κατερίνα Αγοραστού· στον Δρα Σταμάτη Ζόγκαρη, Εντεταλμένο Ερευνητή στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων· στον κ. Γιώργο Παπαγεωργίου, στον κ. Κώστα Παπαγεωργίου, στον κ. Χρήστο Ρούσσο και στην κ. Δήμητρα Παπαγεωργίου.

2-16 Μαΐου 2018 | Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00-21:00 | Σάββατο-Κυριακή: 10:00-11:00 & 14:00-18:00

Δεριγνύ 15, Πλατεία Βικτωρίας

Ξεναγήσεις: 2, 5, 6, 12, 13 & 16 Μαΐου

Κατάλληλο για θεατές 14+

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Άγρια οπαδική επίθεση στη Θεσσαλονίκη-Τους χτύπησαν ενώ έκαναν τζόκινγκ και τους άφησαν αιμόφυρτους

Άγρια οπαδική επίθεση στη Θεσσαλονίκη-Τους χτύπησαν ενώ έκαναν τζόκινγκ και τους άφησαν αιμόφυρτους

Οι δράστες τους έριξαν στο έδαφος και τους ξυλοκοπούσαν με μανία, ενώ φεύγοντας πήραν τις…