Ομπρός γενναίε μου!

Αλλά ποιο είναι το ομπρός για το Ποτάμι, ποτέ δεν ξέρεις. Αυτό το κόμμα έχει κυριολεκτικά υδάτινη πολιτική ρευστότητα, με απρόβλεπτη ροή. Θα εκβάλει σε λίμνη; Θα περάσει από νερόμυλο; Θα καταλήξει σε φρεάτιο;

Θεοδωράκης

Το Ποτάμι ποτέ δεν κατάφερε να γίνει κόμμα με ταυτότητα και χαρακτήρα. Ποτέ δεν επέλεξε να οριοθετηθεί από σαφείς ιδεολογικές όχθες για να κυλήσει, κι οι συχνές πολιτικές του διαφοροποιήσεις επηρέασαν σοβαρά τις διακυμάνσεις του. Όμως ο σημαντικότερος παράγων που δεν δίνει περιθώριο πολιτικής συνέχειας στο Ποτάμι, είναι το γεγονός ότι υπήρξε μια κατασκευή από γεννησιμιού του. Δεν γεννήθηκε από κάποια κοινωνική ανάγκη ή κάποιο αίτημα. Προέκυψε για να εξυπηρετήσει τον εαυτό του και το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Δεν είχε τίποτα πηγαίο τούτο το Ποτάμι. Με αποτέλεσμα να μην διαθέτει κοινωνικές προωθητικές δυνάμεις να το πάνε μπροστά. Και λύσεις για την κοινωνία δεν δίνονται χωρίς την κοινωνία. Εξ ου και τα μεγάλα ιστορικά συμβάντα προκάλεσαν την εκλογική του καθίζηση. Το σόου του νέου μοντέλου πολιτικού με το δισάκι του στον ώμο για το δρόμο-για το δρόμο και μοιράζω τασάκια στους λουόμενους στις παραλίες για τις γόπες, όχι μόνο τελείωσε γρήγορα αλλά κάνουμε και προσπάθεια να θυμηθούμε αυτή την προσκοπική γραφικότητα και τις απλουστευτικές αναλύσεις του παρελθόντος.

Ο αρχηγός του Ποταμιού βλέπει λοιπόν ότι η ροή του δεν βγάζει μακριά το κόμμα του. Ώρα λοιπόν να γίνει παραπόταμος για να σωθεί. Να σωθεί ο ίδιος. Διότι όσο κι αν καμαρώνει στον καθρέφτη τον καλοραμμένο εαυτό του, του είναι σαφές ότι το πολιτικό του εκτόπισμα δεν επαρκεί για να συμμετάσχει στις σημαντικές αλλαγές που έχει να διαχειριστεί η ελληνική́ κοινωνία. Ουδέποτε εξ άλλου έδωσε δείγματα ότι επιθυμεί να αγωνιστεί για κάποια επιτακτική κοινωνική ανάγκη, να στηρίξει μία ουμανιστική αξία. Τη σήκωσε την κούπα του φασίστα ως αμερόληπτος δημοσιογράφος στο παρελθόν. Τι κάνει τώρα λοιπόν; Αναζητά ένα ρολάκι να παίξει στην πολιτική σκηνή. Κι ας είναι ο ρόλος του αμερόληπτου μπάτλερ στην ακροδεξιά έπαυλη. «Κάνε πέρα τη θέση για τη συμφωνία των Πρεσπών κι εμείς σου δίνουμε μία καλύτερη στο Επικρατείας».

Οι άνθρωποι είμαστε όσα κάνουμε. Ο συγκεκριμένος,  αυτό που κάνει για την ώρα είναι αλισβερίσια με την ακροδεξιά του Μητσοτάκη. Διερευνά τους τρόπους που θα του εξασφαλίσουν με το αζημίωτο την πολιτική του παράταση. Δεν είναι ελιγμός προς όφελος της κοινωνίας αλλά προς όφελος του εαυτού του. Όπως λοιπόν προκύπτει από φρέσκα κι έγκυρα ρεπορτάζ, το Ποτάμι προσανατολίζεται να εκβάλει στον υπόνομο της εγχώριας ιστορίας.
Ο καθένας δίνει αξία στη ζωή του, λέει ο ηθοποιός Χιου Τζάκαμαν. Ομπρός λοιπόν γενναίε μου!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…