Ομολογούν (πολιτικά) δολοφονίες και βάζουν παιδάκια να αναπαράγουν το μίσος

Τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη στην Ελλάδα του 2015, ο επικεφαλής της τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας βγαίνει στον πρώτο σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικό σταθμό κι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το φόνο ενός ανθρώπου που έγινε ακριβώς δυο χρόνια πριν, υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν υφίστανται ποινικές. Είναι ο αρχηγός αυτής της πολιτικής οντότητας - η έννοια "κόμμα" συνεπάγεται δημοκρατικές διαδικασίες - που στο προεκλογικό της σποτ έβαλε μικρά παιδιά να αναπαράγουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία.

Τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη στην Ελλάδα του 2015, ο επικεφαλής της τρίτης πολιτικής δύναμης της χώρας βγαίνει στον πρώτο σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικό σταθμό κι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το φόνο ενός ανθρώπου που έγινε ακριβώς δυο χρόνια πριν, υποστηρίζοντας παράλληλα πως δεν υφίστανται ποινικές. Είναι ο αρχηγός αυτής της πολιτικής οντότητας – η έννοια “κόμμα” συνεπάγεται δημοκρατικές διαδικασίες – που στο προεκλογικό της σποτ έβαλε μικρά παιδιά να αναπαράγουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία.

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου

Ξημερώματα Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2013, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα διαβιβάζουν τα εξής (Εφημερίδα των Συντακτών 18/09/2015, “Πώς οργανώθηκε η δολοφονία”):

ΩΡΑ 00.01.47: Κέντρο, βλέπουμε κάτι άτομα κυνηγάνε… της Χρυσής Αυγής, κυνηγάνε τέσσερα έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη. Τους κυνηγάνε να τους πιάσουν.
ΩΡΑ 00.05.20: Κέντρο, ένα άτομο είναι… έχει… είναι αιμόφυρτο, ενδεχομένως από μαχαίρι. Μας δηλώνει έναν άλλο ότι του έχει επιτεθεί…
ΩΡΑ 00.05.43: Κέντρο, είμαστε Τσαλδάρη, Παναγή Τσαλδάρη 62.Ημεδαπός και ο παθών και το άτομο που μας δηλώνει ότι έχει ενεργήσει. 
ΩΡΑ 00.06.33: Κέντρο, παράκληση το ΕΚΑΒ. Το άτομο ενδεχομένως έχει μαχαιρωθεί στην καρδιά. Έχει χάσει τις αισθήσεις του τώρα.  

Από την παραπάνω καταγραφή των ίδιων των αστυνομικών κι όχι φίλων ή συμπαθούντων του Παύλου Φύσσα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Τις επόμενες ημέρες, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής έλεγαν πως ο Ρουπακιάς ήταν περαστικός από τα γραφεία τους…

Δυο χρόνια πριν από το τραγικό εκείνο βράδυ, μη σεβόμενος ούτε καν τον πόνο των κοντινών ανθρώπων του Παύλου Φύσσα που τέτοιες μέρες γίνεται βαρύτερος, ο Νίκος Μιχαλολιάκος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία, μιλώντας στο ρ/σ Real fm: 

“Σε ό,τι αφορά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι, την αναλαμβάνουμε” είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και συμπλήρωσε με μια δήλωση που ακυρώνει κάθε έννοια του “κράτους δικαίου”: “Όσο για την ποινική ευθύνη, δεν υπάρχει, γιατί τότε γιατί δεν υπήρχε ποινική ευθύνη για τη δολοφονία Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη”, είπε. “Κατηγορούν ένα ολόκληρο κόμμα γιατί ένας οπαδός του προέβη σε μία καταδικαστέα πράξη. Στην Καλαμάτα που έπεσαν πυροβολισμοί, δεν αναφέρεται κανείς”, ανέφερε σε μια προσπάθεια συμψηφισμού κι εμπέδωσης της βίας ως αποδεκτή πολιτική πρακτική. 

Αναλαμβάνουν την (πολιτική) ευθύνη αλλά χρησιμοποιούν παιδάκια

Λίγες ημέρες νωρίτερα άρχισε η προβολή στα κανάλια του τηλεοπτικού σποτ της Χρυσής Αυγής. Σε αυτό εμφανίζονται τρία παιδιά του δημοτικού σχολείου να εκστομίζουν φράσεις όπως “δε θέλω να γίνω μειοψηφία στη χώρα μου” και “θέλουμε η Ελλάδα να ανήκει στους Έλληνες”. 

Είναι φανερό πως στην προσπάθειά τους να “γλυκάνουν” την εικόνα της βίαιης φασιστικής οργάνωσης που έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, η Χρυσή Αυγή χρησιμοποίησε μικρά παιδιά και τα δασκάλεψε να πουν μπροστά στην κάμερα πράγματα που δύσκολα σκέφτονται μαθητές 8, 9 ή και 11 ετών… 

Σηκώνει πολλή κουβέντα αν πρέπει να συμμετέχουν παιδιά σε προεκλογικά μηνύματα, μόνο και μόνο για να προκαλούν συγκίνηση αλλά όταν το κάνουν πολιτικές οντότητες όπως η Χρυσή Αυγή, γίνεται ακόμα πιο αποκρουστικό. Δυο χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, οι Χρυσαυγίτες δε σεβάστηκαν τις παιδικές ψυχές αλλά τις χρησιμοποίησαν για να κερδίσουν κι άλλες ψήφους, ψήφοι που τους δίνουν “πάτημα” για ακόμα περισσότερη βία.

ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, eurokinissi