Ομολογία Initiative για Λίστα Πέτσα: Πρόταση Μαξίμου ο αποκλεισμός του Documento

Υπόνοιες για πλαστογραφία από Ραγκούση

5452890

Αποκαλυπτική είναι η κατάθεση του κρισιμότερου μάρτυρα της Εξεταστικής, Μιχάλη Γκάλγκου, μετά τη «φυγάδευση» των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών και κυρίως του υπουργού που «βάφτισε» τη λίστα. Πριν παραδεχτεί ότι ΜΜΕ προσέγγιζαν και «ενοχλούσαν» την Προεδρία της Κυβέρνησης (σ.σ. Μέγαρο Μαξίμου) για τις πολυδάπανες καμπάνιες και πως η αναθέτουσα αρχή (σ.σ. Στέλιος Πέτσας) πρότεινε τον αποκλεισμό του Documento, o πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της Initiative Media αποπειράθηκε να σηκώσει στις πλάτες του το σύνολο της ευθύνης για την εκτέλεση του έργου. Αίσθηση προκάλεσαν οι υπόνοιες του Γιάννη Ραγκούση για κατάθεση ψευδούς εγγράφου στην Επιτροπή προκειμένου να αντικρουστεί η αποκάλυψη του documentonews.gr για το έγγραφο που αποκαλύπτει ότι ο Στ. Πέτσας επέλεξε ποια μέσα ενημέρωσης θα συμμετάσχουν και ποια θα αποκλειστούν.

Κατά την εξέταση του από την εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι η εταιρία πρότεινε τα Μέσα και τη στρατηγική εκτέλεσης της καμπάνιας και η αναθέτουσα αρχή (σ.σ. ΠτΚ και Στ. Πέτσας) ενέκρινε τις επιλογές. Σημείωσε δε ότι η αναθέτουσα αρχή δεν είχε την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να καταρτίσει τις εκστρατείες, ενώ επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του Documento για την ύπαρξη «τρίτων υπεργολάβων», οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία παραγωγής του δημιουργικού υλικού. Σε σχέση με την έτερη αποκάλυψη του Documento για το έγγραφο που αποτελεί τεκμήριο ενοχής για τον Στ. Πέτσα, καθώς αποσαφηνίζει ότι η επιλογή των Μέσων έγινε από τον ίδιο, ο κ. Γκάλγκος έκανε λόγο για «παρερμηνεία» λόγω ενός κόμματος και πως γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο ακολούθησε έναν μήνα μετά νέα επιστολή της Initiative Media προς την ΠτΚ για να διορθωθεί η λανθασμένη διατύπωση.

Το εν λόγω έγγραφο απασχόλησε έντονα την εξέταση του μάρτυρα από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Ραγκούσης έφερε στο φως ότι το «διορθωτικό» έγγραφο που ανέφερε ο Μ. Γκάλγκος δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου, αφήνοντας υπόνοιες για πλαστογραφία. «Η πιθανότητα να είναι ψευδές το έγγραφο είναι μεγάλη γιατί δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου» έκρινε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον μάρτυρα να προφασίζεται τη σύνταξη των εν λόγω εγγράφων από το νομικό τμήμα, το οποίο δεν κατέχει την ανάλογη κατάρτιση για τέτοιου είδους ζητήματα. «Εκτιμήσαμε ότι πρέπει να διασαφηνιστεί» είπε ο Μ. Γκάλγκος σε σχέση με το έγγραφο που αποκάλυψε το Documento προκειμένου -όπως ισχυρίστηκε- να συντελεστούν οι πληρωμές. Εν προκειμένω, εντύπωση προκαλεί ότι το «διορθωτικό» έγγραφο, όπως είπε ο μάρτυρας, συντάχθηκε με πρωτοβουλία της ίδιας της εταιρίας χωρίς να προϋπάρχει ανάλογο αίτημα από την Προεδρία της Κυβέρνησης.

Τα… κριτήρια

Απαντώντας στο ερώτημα του… 1 εκατομμυρίου, ο κ. Γκάλγκος προσπάθησε να περιγράψει τα κριτήρια διεξαγωγής των εκστρατειών. Επικαλέστηκε ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης των Μέσων, πέφτοντας πάνω στις επιλογές των ανύπαρκτων sites του Μένιου Φουρθιώτη και του τηλεοπτικού σταθμού που εκπέμπει ψεκασμένα μηνύματα κατά του εμβολίου και συνδέεται με συγγενικούς όρους με τον Άδωνη Γεωργιάδη. Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, προφασίστηκε ότι η κυκλοφορία μιας εφημερίδας δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, αφού «υπήρχαν αποκλεισμοί Μέσων για διαφορετικούς λόγους βασιζόμενοι στο ποιοτικό χαρακτηριστικό». Μάλιστα, τόνισε ότι η εταιρία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τους αποκλεισμούς και τις επιλογές, ισχυρισμός που αναιρέθηκε στη συνέχεια, αφού για την περίπτωση του Documento o μάρτυρας ομολόγησε ότι υπήρχε εισήγηση εξαίρεσης της εφημερίδας από την αναθέτουσα αρχή. 

«Μέσα ενόχλησαν την ΠτΚ»

Ο κ. Γκάλγκος ομολόγησε, επίσης, ότι μέσα ενημέρωσης «ενοχλούσαν» την Προεδρία της Κυβέρνησης και γι΄ αυτό η αναθέτουσα αρχή προχώρησε σε σχετικές εισηγήσεις. «Μας περιγράφετε ότι το κάθε Μέσο χτυπούσε την πόρτα και κατέθετε προσφορές. Λέτε ότι δεν την διαμορφώσατε τη λίστα με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Αυτό μας λέτε» συμπέρανε ο Γ. Ραγκούσης με βάση τα λεγόμενα του μάρτυρα, προκαλώντας την απώλεια ψυχραιμίας των βουλευτών της πλειοψηφίας και συγκεκριμένα του Λάζαρου Τσαβδαρίδη που δεν αφήνει σεντ δημόσιου χρήματος να πέσει κάτω, καθώς είχε σωρεία χρηματικών διεκδικήσεων από τον δήμο Βέροιας ως δικηγόρος του Δήμου. «Μέσα ενημέρωσης είχαν προσεγγίσει την αναθέτουσα αρχή» παραδέχτηκε ο μάρτυρας, προσθέτοντας «μας διαβιβάστηκαν Μέσα που είχαν ενοχλήσει την αναθέτουσα αρχή για να εξεταστούν για τη συμμετοχή στην καμπάνια».

Πηγή: documentonews.gr