Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: "Τους είπαμε να τον εκφοβίσουν και αυτοί τον σκότωσαν"

Στο πώς έφθασαν στην εξιχνίαση της εν ψυχρώ δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου παρουσίασαν σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, παρουσία και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

NewsRoom 01/11/2017 | 14:18

Ο άνθρωπος που πάτησε την σκανδάλη και σκότωσε τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλου είναι ένας 32χρονος Αλβανός, ο οποίος ομολόγησε πως σκοπός του δεν ήταν να σκοτώσει τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο αλλά να τον εκφοβίσει. Συγκεκριμένα, ο δράστης, είπε πως ήθελε να τον πυροβολήσει στα πόδια, από λάθος όμως τον πυροβόλησε σε άλλο σημείο με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος.

Ο 32χρονος από την Αλβανία είχε αποδράσει από τις Φυλακές Κασσάνδρας τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάνοντας κατάχρηση της άδειας που είχε λάβει από το σωφρονιστικό κατάστημα. Εντοπίστηκε σε καταυλισμό ρομά το περασμένο Σάββατο όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει τη σύλληψη και να διαφύγει στη Γερμανία. Ο εντοπισμός του έγινε από το κινητό του τηλέφωνο, όταν επικοινώνησε με μία γυναίκα και της ζήτησε βοήθεια προκειμένου να διαφύγει στην Αλβανία ή στην Ιταλία.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που βρισκόταν στα χαμηλά κλιμάκια της παρανομίας, έχοντας στο ενεργητικό του κλοπές, ναρκωτικά και διαρρήξεις, ενώ το πιστόλι που είχε μαζί του το είχε χρησιμοποιήσει ξανά σε καβγά Αλβανών για μία γυναίκα και για το λόγο αυτό έγινε επιχείρηση στην οδό Σοφοκλέους, στην Καλλιθέα. 

Ο 32χρονος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον δικηγόρο για να κλείσουν το ραντεβού και μάλιστα οι φυσικοί αυτουργοί είχαν λάβει το ποσό των 3.000 ευρώ, ως προκαταβολή. Η συνολική τους αμοιβή ανερχόταν στα 20.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις ηθικοί αυτουργοί παρήγγειλαν στους φυσικούς αυτουργούς τον 32χρονο και άλλον έναν 30χρονο ο οποίος μετά την δολοφονία κατάφερε να διαφύγει στην Αλβανία και καταζητείται από τις αρχές, να εκφοβίσουν και να αποσπάσουν στοιχεία από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλου για την υπόθεση για την οποία κρατούνταν στις φυλακές. 

Τους τρεις ηθικούς αυτουργούς κατονόμασε στους αστυνομικούς, ο 32χρονος που τράβηξε την σκανδάλη. Πρόκειται για τρεις σκληρούς κακοποιούς, με καταγωγή από την Αλβανία, ηλικίας 34, 35, και 40 ετών, οι οποίοι είναι έγκλειστοι των φυλακών και έχουν κατηγορηθεί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, παράβαση των νόμου περί όπλων και αλλοδαπών, παραχάραξη, πλαστογραφία και συμπλοκή.

Συγκεκριμένα, στόχος των τριών ηθικών αυτουργών ήταν να εκφοβίσουν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, ώστε να πιέσουν τον κρατούμενο για την υπόθεση της Energa, να τους δώσει 5.000.000 ευρώ, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, με τις οποίες τον κατηγορούν ως ηθικό αυτουργό στην απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου Αντωνόπουλου (αντιδίκου του στην υπόθεση της Energa), που είχε διαπραχθεί το 2014 στην Πεντέλη. Η εντολή στους δύο φυσικούς αυτουργούς, όπως προκύπτει από τις παρακολουθήσεις και τις αναλύσεις, ήταν να εκφοβίσουν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, αλλά αυτοί τον δολοφόνησαν.

Μάλιστα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο αρχηγός των φερόμενων ως ηθικών αυτουργών, έχει καταγραφεί να λέει σε τηλεφωνική του συνομιλία: «Τους είπαμε να τον εκφοβίσουν και αυτοί τον σκότωσαν».

Η υπόθεση «δέθηκε» κατά την Αστυνομία, από την βολίδα τού όπλου που έπληξε θανάσιμα τον 52χρονο δικηγόρο και από τα δακτυλικά αποτυπώματα του 32χρονου συλληφθέντα.

Συγκεκριμένα, από την βαλλιστική έρευνα προέκυψε ότι στην δολοφονία του Ζαφειρόπουλου χρησιμοποιήθηκε το ίδιο όπλο που είχε χρησιμοποιηθεί σε αιματηρό επεισόδιο στην Καλλιθέα τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την διάρκεια του οποίου τραυματίστηκαν δύο Αλβανοί. Η υπόθεση αυτή ήταν ανεξιχνίαστη αλλά τώρα προέκυψε ότι δράστης ήταν ο ίδιος άνθρωπός.

Επίσης αποτυπώματα που βρέθηκαν στην Καλλιθέα, βρέθηκαν και στο γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Τι έγινε την ημέρα της δολοφονίας

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, τα γεγονότα διαδραματίστηκαν ως εξής:

Οι ηθικοί αυτουργοί ήρθαν σε επαφή με τους δύο δράστες που ήταν εκτός φυλακής και τους έδωσαν συγκεκριμένες εντολές για τον εκφοβισμό του δικηγόρου.

Στο σημείο αυτό εμπλέκεται μια άγνωστη γυναίκα, η οποία έδωσε στους δράστες την προκαταβολή των 3.000 ευρώ.

Οι δύο «νοικιασμένοι» κακοποιοί, τηλεφώνησαν το πρωί της 12ης Οκτωβρίου στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και έκλεισαν ραντεβού μαζί του για το απόγευμα, δήθεν για να αναλάβει υπόθεση δικού τους που κατηγορείτο για ληστεία.

Μετά την επικοινωνία πέταξαν αμέσως το τηλέφωνο, το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ.

Στις 17.45 το απόγευμα, οι δύο Αλβανοί εμφανίστηκαν στο δικηγορικό γραφείο, συζήτησαν για λίγο με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και τον εκπαιδευόμενο συνεργάτη του και αφού ο ένας βγήκε δύο φορές για να ελέγξει το χώρο και αν υπήρχε κάποιος άλλος, έβγαλαν πιστόλια και τους απείλησαν, κρατώντας τους σε διαφορετικά γραφεία.

Οι δράστες ζήτησαν τη διεύθυνση του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Energa, προκειμένου να απειλήσουν την οικογένεια του με στόχο να τον αναγκάσουν να τους δώσει τα χρήματα που ζητούσαν.

Ο Ζαφειρόπουλος τους έδωσε δικαστικό έγγραφο που αναφερόταν η διεύθυνση, το οποίο βρέθηκε στην έρευνα που έγινε σε διαμέρισμα που έμεναν οι δράστες με έναν ακόμα 32χρονο ομοεθνή τους στην Καλλιθέα.

Μόλις πήραν το έγγραφο ο 30χρονος είπε στον 32χρονο: «πυροβόλησε τον στα πόδια να φύγουμε». Εκείνος όμως πυροβόλησε τον δικηγόρο στο στήθος από απόσταση 1,5 μέτρων με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Τα ευρήματα στο διαμέρισμα θεωρούνται πολύ σημαντικά απο τους αστυνομικούς, καθώς είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν και σε άλλες σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες των δραστών.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν:

- πιστόλι με γεμιστήρα και 10 φυσίγγια,

- πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα και 300 φυσίγγια,

- 118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

- 3 γεμιστήρες διαφόρων όπλων,

- χειροβομβίδα,

- 2 πλήρεις αστυνομικές στολές, εκρηκτική ύλη, πυροκροτητής κ.λπ. αντικείμενα.

Στο διαμέρισμα βρέθηκε και συνελήφθη ο 32χρονος συγκάτοικος των δύο Αλβανών, για τον οποίο όμως δεν προέκυψε εμπλοκή στην υπόθεση της δολοφονίας.

Οι τρεις κατηγορούμενοι ως ηθικοί αυτουργοί, μεταφέρθηκαν από τις φυλακές και εξετάστηκαν αλλά δεν παραδέχονται ότι αυτοί έδωσαν την εντολή. Σύμφωνα με την Αστυνομία όμως, υπάρχουν πολλά στοιχεία και μαρτυρίες που τους ενοχοποιούν.

Στην Ασφάλεια εξετάστηκε και ο άνθρωπος από τον οποίο ζητούσαν τα 5.000.000 οι κακοποιοί, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεχόταν πιέσεις και απειλές.

Ποιοι είναι οι κατηγορούμενοι

Σε ό,τι αφορά το ποινικό παρελθόν των δραστών, προέκυψε ότι:

- Ο 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, που έχει συλληφθεί ως ένας από τους φυσικούς αυτουργούς, είναι δραπέτης φυλακών από τον Σεπτέμβριο, καθώς δεν επέστρεψε ύστερα από τακτική άδεια που του χορηγήθηκε. Κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί για βιασμό, ληστεία, παράνομη κατακράτηση, κλοπές, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απειλή, αντίσταση, καθώς και παράβαση των νόμων για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τους αλλοδαπούς.

- Ο 30χρονος συνεργός του που ταυτοποιήθηκε και αναζητείται, έχει κατηγορηθεί για σωρεία ληστειών και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

- Οι τρεις ηθικοί αυτουργοί, έγκλειστοι των φυλακών Κορυδαλλού έχουν κατηγορηθεί από κοινού για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Ειδικότερα, είναι αυτοί που αιματοκύλισαν το Μικρολίμανο το 2014 και έχουν πυροβολήσει εναντίον δύο καφενείων με κόσμο στον Άγιο Παντελεήμονα και στο Μεταξουργείο.

Συνολικά, έχουν κατηγορηθεί - κατά περίπτωση - για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σύσταση και συμμορία, κλοπές, παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς, παραχάραξη, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, συμπλοκή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, καθώς και παράβαση των νόμων για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.

Οι δύο από αυτούς επίσης, πυροβόλησαν τον δικηγόρο Αντωνόπουλο το 2014 στην Πεντέλη, πράξη που αρχικά αποδόθηκε σε ληστεία, αλλά οι ίδιοι πολύ αργότερα στον ανακριτή, κατέθεσαν ότι εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου κατ' εντολή του ανθρώπου που εκβίαζαν, με αποτέλεσμα να πληρώσει με την ζωή του ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την εξιχνίαση της υπόθεσης και έδωσε τα συγχαρητήρια του στον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής και μέσου αυτού σε όλους τους αξιωματικούς και του χαμηλόβαθμους αστυνομικούς που εργάστηκαν σκληρά όλες αυτές τις μέρες. «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός» είπε ο αρχηγός, και τόνισε ότι «οι πολίτες είναι και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».

Υπογράμμισε επίσης ότι η Αστυνομία επιτελεί το καθήκον της με ευσυνειδησία και επισήμανε ότι «Οι αστοχίες είναι για τους προϊσταμένους αλλά στις επιτυχίες χωρούν όλοι».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.