Ομόφυλα ζευγάρια: Τι θα προτείνει ο Μητσοτάκης και τι έχει αποκλείσει – Διαρροή μέσω… ΕΡΤ

Τι προβλέπεται για γάμους και τεκνοποίηση - Ο Μητσοτάκης μέσα από την ΕΡΤ προσπαθεί να κάνει στροφή στο κέντρο

Ομόφυλα Μητσοτάκης

Τη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να ανοίξει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της ΕΡΤ με συνέντευξη μέσα στην εβδομάδα, προσπαθώντας να πείσει ότι  ίδιος είναι έτοιμος για τομές.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της ισότητας στο γάμο, δηλαδή την αναγνώριση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια, που τόσο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στον Γιώργο Κουβαρά στην ΕΡΤ και, μεταξύ άλλων, θα δηλώσει τι θα κάνει. Αναμένεται να φέρει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή σύντομα, το οποίο θα προβλέπει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, με κύριο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών των ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και σήμερα δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Τι δεν θα επιτρέψει το νομοσχέδιο

Αυτό που δεν θα αναγνωρίζει ως δικαίωμα το νομοσχέδιο στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών, είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, π.χ. μέσω παρένθετης μητέρας, διότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για αυτό.

Έτσι, ο άνδρας ή ένα ζευγάρι ανδρών δεν θα μπορεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Όμως, θα μπορεί να υιοθετήσει. Αυτό άλλωστε, το δικαίωμα της υιοθεσίας, αναγνωρίζεται στη χώρα μας από το 1946 σε μόνους άντρες και προστατεύεται και από το Σύνταγμα, αλλά βέβαια στην Ελλάδα τόσο οι όροι αυτοί καθ’ αυτοί της υιοθεσίας είναι πολύ αυστηροί, αλλά και τα προς υιοθεσία παιδιά λίγα.

Έτσι λοιπόν θα ξεκαθαρίσει το θέμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε αυτά που λέει ο Κασσελάκης», εννοώντας φυσικά και την ατάκα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει «ένα αγοράκι με τον Τάιλερ». Ο νόμος κατά τον σχεδιασμό θα εξηγηθεί αρκετά στον κόσμο, ώστε «όλοι να καταλάβουν ότι δεν επιτρέπει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε δύο άνδρες», κάτι που δεν ισχύει άλλωστε στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών.